KIRŞEHİR -  Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 30 yıldır Çağırkan köyündeki höyükten çıkarılan Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Frigya, Hitit ve Asur uygarlıklarına ait çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü adına höyükte yapılan kazılarda çıkarılan av malzemeleri, mühürler, sikkeler, seramik parçaları, Çin'den gelen porselen parçaları, çeşitli yapılar, çanak, çömlekler, insan iskeletleri gibi çok sayıda buluntu, müzede ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Kalehöyük'teki kazılar, yaklaşık 30 yıldır bu bölgede çalışan Japon Profesör Sachihiro Omura tarafından yürütülüyor.  

Omura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yılda 7 medeniyetin kalıntılarına ulaştıklarını, çalışmalar kapsamında milattan önce 5 veya 6 binli yıllara tarihlenen neolitik döneme kadar inmeyi planladıklarını söyledi.

Bunun için 5-6 metre daha kazmaları gerektiğine işaret eden Omura, "İnmeyi planladığımız 5-6 metreyi kazmak 50 yıl sürer. Kaman Kalehöyük'te daha çok çalışmak lazım" dedi.

Müzedeki 7 uygarlığa ait izler hakkında bilgi veren Omura, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 7 medeniyeti ortaya çıkardık. Milyonlarca seramik parçaları var. Asur ticaret kolonilerinin kullandığı tarihi buluntular var. Demir Çağı'na ait mühürler, Osmanlı dönemine ait sikkeler, Çin'den gelmiş Quin Hanedanı'na ait porselen parçaları var. Arkalarında Çince yazılar bulunuyor ve bunlar 17. yüzyılda gelmiş. Kaman Kelehöyük'ün İpek Yolu üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. En enteresan eserler arasında, Asurların bronz silahları var, bunlar yaklaşık 3 bin 800 sene öncesine ait. Yangın tabakadan Asurlulara ait 70'den fazla insan iskeletleri çıktı. Binanın dışında da insan iskeletleri vardı.

Japon Bahçesi ile aynı yerleşke içinde olan müze, 2011 yılında "En İyi Müze" seçilmiş, 2012 yılında da Avrupa'da "Yılın Müzesi" ödülüne aday gösterilmişti.