RÖPORTAJ: AYŞENUR MAMA

Bu hafta Youtube’un önemli video kanallarından ‘Onedio’nun sempatik oyuncularından sevgili Mehmet Çırak ile sohbet ettik. Şimdi  başarılı oyuncuyu tanıyalım hep birlikte…

İlk olarak gazetemiz okurlarına kendinizden bahseder misiniz? Mehmet Çırak kimdir?

Öncelikle merhaba. 06.01.1991 yılında Antalya’nın Kaş ilçesinde doğdum. İlk öğrenimimi Kaş Merkez İlk Öğretim Okulu’nda, liseyi Fethiye Endüstri Meslek Lisesi’nde, üniversiteyi de Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümünde okudum. Daha sonra içimdeki sesi ve devlet tiyatroları oyuncularından Turan Günay’ı dinledim ve önce İstanbul halk tiyatrosunun daha sonra çevre tiyatrosu(semaver kumpanya)’nun oyunculuk atölyelerinde oyunculuk eğitimi aldım aynı zamanda hala devam eden 18 yaşında babamdan işletmesini devir aldığım Kaş’ın Yeniköy köyünde bir butik oteli ve ‘Alacarte Restoran’ı ailem ile birlikte işletiyorum. Mesleğimi soranlara ise mevsimlik işçiyim diyorum. Kışın oyuncu yazın işletmeci

Oyunculuk yaşamınıza nasıl başladınız? İlk adımınızı atarken size neler/kimler ön ayak oldu?

Camianın içine girmeden de işletmemize gelen birçok oyuncu vardı ama aklımda oyuncu olmak hiç yoktu. Çok eğlenceli bir yapım vardır, gülmeyi ve güldürmeyi çok severim. Biraz da meraklıyımdır (hatta biraz fazla meraklıyımdır) ve iyi bir gözlemciyimdir. Bir gün kendime; ‘Yapabilir miyim acaba?’ diye sordum. Cevabımı ararken etrafımdaki oyunculara özellikle de Turan abim ve dünya tatlısı eşi Bakırköy Belediye Tiyatrolarından Defne ablama danıştım. Cevap klişe gelebilir ama benim için çok şey ifade ediyordu: ‘İnsan inanıyor ve istiyorsa her şeyi başarabilir.’ İnandım, istedim ve başardım. Ayrıca ilk eğitime başladığımda desteğini ve yardımlarını hiç esirgemeyen, olmayacak değdiğim zamanlarda ‘Yapabilirsin’ diyen Yıldıray Şahinler ve Bahtiyar  Engin hocamın desteklerini, takıldığımda gece gündüz aramalarıma cevap vermelerini es geçersem ayıp olur.

Rol aldığınız ilk dizi veya filmden söz eder misiniz? Sizde bıraktığı etki nasıldı? O filmde/dizide rol alırken neler hissettiniz?

Onedio’ya kadar çok göz önünde olan birisi değildim. Eğitimler devam ettiği için bir projenin içinde olmak istemiyordum ve tiyatral eğitimler aldığım için daha çok kendimi geliştirmem ve daha çok çalışmam gerekiyordu. Eğitimler biter bitmez Onedio’da başladığım için de farklı projelerde yer alamadım. Sadece bir tane amatör kısa filmde oynadım. ‘Oyunculuk’ diyebileceğim proje, şimdi Onedio’da oynayan çocukluk arkadaşım Caner Çeleksiz ile çektiğimiz ‘Kardeş Kardeşi’ isimli amatör bir kısa filmdi. Hislerime gelecek olursak ilk kısa filmi izledim ve eksiklikleri fazlası ile gördüm ama oyunculuk çok uzun ve bitmeyecek bir süreç. Onedio’da profesyonel bir ekip ile çalışmaya başlayınca hislerim daha da yoğunlaştı ve üzerine koya koya ilerliyorum. Ama dediğim gibi ömrünüzün sonuna kadar yapacağınız bir meslek, o yüzden hiçbir şeyi tam yapmış sayılmazsınız. Her zaman üzerine koymak istersiniz ve koymalısınız. Yolum uzun ve ilk günkü heyecanımla daha da büyük işlerde boy göstereceğime inanıyorum.

Sosyal video sitesi Youtube’daki ‘Onedio’ kanalında görüyoruz sizi. Kanal, kim tarafından ve ne zaman kuruldu? Başarıya ulaştı mı?

Onedio aslında sadece bir Youtube kanalından ibaret değil. Türkiye’nin ilk ve en büyük sosyal içerik platformu. 2012 yılında Kaan Kayabalı ve  Demirhan Büyüközcü tarafından kuruldu ve şuan Türkiye’nin en büyüğü. 140 kişinin çalıştığı kocaman bir aile. Ben şahsım adına ‘aile’ diye tanımlıyorum.

Oyunculuk dışında neler yapıyorsunuz?

Kaş’ta bir butik otel ve ‘Alacarte Restoran’ çalıştırıyorum. Ayrıca yine Kaş’ta hayvancılık ile uğraşıyorum. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve çocukluk arkadaşım Fatih Efeoğlu ile beraber Kaş’ın yaylalarında aürü ile beraber kangal köpeği yetiştiriciliği yapıyoruz. ‘Bu kadar işin altından nasıl kalkıyorsunuz?’ diye soruyorsanız tam bir düzen hastasıyım ve her şeyim programlıdır. Röportaj bittikten sonra  Süper Mario Tulumlarımı giyip keçilerimin ve köpeklerimin yanına çıkacağım
Desteğini hiç esirgemeyen ailem sayesinde işlerin altından kolaylıkla kalkıyorum.

Oyunculuğa neden tiyatro ile başladınız? Özel bir nedeni var mı?

Bir işe başlarken temellerinizin sağlam olması lazım. Örneğin; temeli çürük bir bina yerinde durur ama belli bir süre sonra çöker. Oyunculuğun temeli de ‘Tiyatro.’ Bir yerden başlayıp bitip gitmemek için tiyatro ile başladım.

‘Onedio’ kanalının bir oyuncusu olarak izleyiciden gelen yorumlardan memnun musunuz?

İnternet işlerini çok seviyorum. Çünkü geri dönüşü anında oluyor. Yorumların hepsini üşenmeden tek tek okuyorum. Seyircinin gördüğü eksiklikleri hemen gideriyorum. Yorumlardan gayet memnunum(kortizon kullandığım dönemlerde o göbekliyi bir daha oynatmayın diyen kız arkadaşımızın yorumu hariç  )

Şimdilerde yer alacağınız bir dizi/film projesi var mı?

Kaş’taki işimden dolayı gelen tekliflere çok dönüş yapamıyorum. Ama görüştüğüm bir dizi projesi ve 2017 yaz sezonunda çekilecek olan bir film projesi var. Bir de soğukkanlı olduğum için her işe ‘Evet’ demiyorum, biraz seçici davranıyorum.

Size göre oyunculukta başarıya ulaşmanın yolları nelerdir?

Bu işe başladıysanız ömrünüzün sonuna kadar sizinle olacaktır. Benim görüşüm, oyunculukta yakışıklılıktan daha ziyade karakterli, bilgili ve sürekli kendisini geliştiren bir insan olursanız başarı peşinizi bırakmayacaktır.

Zorlu temposuna rağmen işinizi seviyor musunuz?

Cidden çok yorucu bir iş. Ama kahvemi yudumlayıp yaptığım işleri izlediğimde yorgunluktan eser kalmıyor. İnsanı sevdiği şeyler asla yormaz

‘Oyuncu olmasaydım kesinlikle bu işi yapardım.’ dediğiniz bir iş/meslek var mı?

İkinci bir işim hatta işlerim olduğu için bu soruyu kendime çok soramıyorum.

Son olarak bu keyifli sohbeti okurlarımıza neler söyleyerek noktalamak istersiniz?

Çok keyifli ve eğlenceli bir sohbetti. Güler yüzünüz ve ayırdığınız zaman için, en önemlisi bizi var eden seyircilere kendimi tanıtma imkânı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.