MUĞLA

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, Yörüklerin kullandığı giysi ve iş aletlerini toplayan Mehmet Varol, binin üzerinde parçadan oluşan koleksiyonunu, evinin bahçesinde ücretsiz olarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine sunuyor.

İlçeye bağlı Çandır Mahallesi'nde yaşayan Varol, 22 yılda topladığı eşyaları evinin bahçesinde kurduğu 60 metrekarelik çadırda sergiliyor.

Mehmet Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de Yörük olduğunu, çocukluk dönemlerinden bu yana kültürlerine ait eserlere sahip çıktığını söyledi.

Eserleri sergilerken hiçbir ticari amaç gütmediğini anlatan Varol, "Amacım Yörük kültürünü, atalarımızın yaşadıkları çadır hayatını gelecek nesillere, teknoloji çağında yetişen çocuklara göstermek ve yaşatmak. Eserlerin dağılıp gitmemesi için bir araya toparladım" dedi.

Mehmet Varol, ailesinden kalan eşyaların haricinde, Afyonkarahisar, Denizli, Burdur, Aydın ve Muğla'nın köylerini gezerek binin üzerinde yörük kültürünü simgeleyen eşyaları topladığını ifade etti.

"Eserler benim değil, devletindir"

75 yaşında olduğunu, çocuklarının eşyalara sahip çıkmaması durumunda bunları devlete bağışlayacağını dile getiren Varol, "Eserler benim değil, devletindir. Ben devletten de bu eşyaların korunması için yardım bekliyorum. Bunlar bahçemde yağmur altında ve yeterince korunaklı olmadığı için yıpranıyor. Rüzgar ve rutubetten zarar görüyor. Bunların eskimemesini ve kontrol altında tutulmasını istiyorum" diye konuştu.

Mehmet Varol, elindeki eserlere dokunduğunda 100 yıl önceye gittiğini ve gözlerinin yaşardığını dile getirdi.

Eserler içinde Menteşeoğulları Beyliği'ne ait bir cepken bulunduğunu da bildiren Varol, şunları kaydetti:

"Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yetkililer, bu eserin de 200 yıllık olduğunu söyledi. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kaplar var. Üzerinde hiç çivi bulunmayan ahşap teraziler, Osmanlı döneminden kalma çıkrıklar, eski tarım aletleri, halı ve kilimler var."