Bu ailenin sıradışı bir dans sergilediğini az çok biliyordum. Birebir şahit olmak istedim. Ancak bu kadarını da beklemiyordum doğrusu…
Öyle ya 5 Haziran’da Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilerine davetliydim. İzlemeden önce kendimi ve size bilgilendirmem gerekti…
Onları Öğretim Görevlisi oldukları Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere Kampüsü’nde yakaladım …
Maaile…Çoluk çocuk…Alışılagelmiş Türk aile anlayışının aksine bir rahatlık içinde…Biri kucakta dokuz aylık diğeri üçbuçuk yaşında, pusette uyuyan dünya güzeli çocuklarla geldiler yanıma…
Belli ki çok ilginç olacaktı sohbetimiz. İştee taa taa…
Sırtınızı yaslayıp keyif alın. Belki de hepimizin özlediği bir aile yapısı onların ki…Birlikte aynı işte çalışmak… Sahne evleri gibi…Burası salon burası yatak odası…aha da mutfak…
Sözlemiş gibi birlikte aynı cevabı verdiler. Uyumları müthişti. Kareografik senkronizasyonlar gibi…
Hadi bakalım rast gele…
Atmasyon nasıl bir dans grubudur?

Ortaya birşey atarak ortaya çıkan bir dans grubudur. Ortamın durumuna göre yönlenir. Seyirciler de katılır. Çocuklar da katılıyorlar.
Çocuklar… derken? Performanslarda Sizin çocuklarınız da mı oluyor? Sahne de yani?
Şaşkınım bir anne olarak hiç bu boyutta çocuk yetiştirmeyi düşünmemiştim.
Evet hepimiz sahnedeyiz…Ailevi gerçeğimiz sahne de ortaya çıkıyor. Oğlum kızım eşim…ailece. Seyircileri de bazen sahneye alıyoruz. Davet ettiğimiz kişiler sahneye çıkacağını biliyor genellikle.
Sahne çocuklar için nasıl bir ortamdır?

Çocuklar için doğal bir büyüme yeri. Kendini ifade edebilmesi için çok artıları var. Her okulda bir tiyatro olması gerek. Çok önemli kişisel gelişim için.
Peki grup ne zaman kuruldu?
İlk 2005 de  Fransa da başladı. 2008 de kuruldu Çekirdek biziz ama çok dansçı ağarlıyoruz. Son performansta Sarp Maden de olacak.
Ya izleyici kitlesi?

Genelde heryaş izleyici var…genç kitle tabii üniversiteler ve Bilgi’nin çevresinden. Fransız Kültür’ün tarafından kitle daha farklılaşıyor yaş skalasının genişliyor.
Performansların duyumları nasıl oluyor?
Afişler, gazete röportajlar internet sayfalarından…
Zor bir iş yapıyorsunuz hem eğitmenlik hem sahne…

Gençlerle olmak bizi besliyor. Ancak öğrencileri biz de besliyoruz. Onları seviyoruz ancak  onlar destek veriyor ama nasıl olabilir bu diyorlar…Dans olayı doğaçlama, kabul edilmesi zor. Gezi Parkı döneminde de yaptıklarımız çok beğenildi.
Atmasyon ismi…negatif bir kavram olarak performansları nasıl etkiliyor? Neden Atmasyon?

İsmi birlikte koyduk.  Geldiği gibi performans anlamında…Aksine geri dönüşler var, Gezi olaylarından sonra ne güzel ve doğru isim diyenler çok oldu.
Böyle modern bir anlayışla dans etmek nasıl karşılanıyor Türkiye ortamında?
Zor ancak…Kafaların değişikliği bizleri etkilememeli. Böyle düşünürsek ne çocuk ne de iş yapabiliriz.
Geldiği gibi performans? Komedi bir dansı da içinde barındırıyor. Dansa komedi katmak nasıl bir zorluk getirir?

Enerjilerimiz yüksek…Komedi ve dans tarafımızı bütünleştirdik. Yapısıza tam oturdu.
Neşeli karakterleri dansa yansıtıyorsunuz. Bu çok güzel. Biraraya nasıl geldiniz?

İkimiz de okul arkadaşıyız. İkimizin de ideolojik bir yapısı var. Yetiştiğimiz Fransa’da ki dans okulumuz da çok özel. Dünyada ki tüm dansçıları toplayan bir okul. Nasıl dans edilir, dansçı sahneye nasıl adım atar öğretir, alışılagelmişin dışına çıkarır. Özgür bir düşüncenin bedene yansımasını oluşturduk…Fikir de birliktelik de oluşum da oradan çıktı diyebiliriz.
Atmasyon bağımsız mıdır? Yoksa Bilgi Üniversitesi içinde bir yapı mı?

Bağımsız bir grubuz.
Yılda kaç performans oluyor?

Yılda 5-6 kez sergileniyor. Fransa İzmir İstanbul dolaşıyoruz. Balkanlara gidemedik. Çocuklarla biraz zor oluyor. Maddi olarak tabii zorlanıyoruz. Desteklerimiz az. Nasılsa tiyatro parasız yapılıyor mantığı var. Sponsorluk desteği olsa çok iyi olur tabii…
Geleceğe yönelik dans planlarınız nedir?
Süper bir soru… Aslında bu biraz “Dünya Yerinden Nasıl Oynar” a da bağlı… Türkiye’de soru işaretlerimiz var kalmak için. Bireysel özgürlüğümüz çok önemli. Eskiden olmazsa olmazlarım değişti artık.
Gelecek soru işareti mi?
Bilemiyoruz gelecekte neler olacağını. Ancak taze kana ihtiyacımız var. Köklü hislerimiz çok değişti. Türkiye de yaşamaktan çok mutluyuz. Geleceğimiz açık ve güzel olsun istiyoruz. Özgür dans ve düşünce tehlikeli. Güven de değiliz. Koruma yok.
Hepimiz birbirimizin yüzüne baktık. Bu çok derin bakışlar bir iki kere çakıştı. Kalktık.
Sevgiyle kucaklaştık. Çocuklara sarıldık, güzel şeyler düşünerek ve dileyerek…

“Dünya Yerinden Nasıl Oynar”
İstanbul Fransız Kültür Merkezi
Koreografi: Dilek Champs
Canli performanscilar: 
Akansu, Angeline, Dilek, Steven Champs         
Canli Muzik: Sarp Maden                            
Saat: 20.00

Bilet 7 / 10 tl  gosteri baslamadan 1 saat once sahne girisinde


KÜNYE
Dilek Dervisoglu Champs Bulgaristan`da doğup Türkiye`de yaşayan dansci ve koreograf Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuvari Modern Dans Dali`ndan ve Fransa, Angers Ulusal Çağdaş Dans Merkezi`nden (CNDC, Emmanuelle Huynh) mezun oldu. Fransa, Paris, Çağdaş Dans Merkezi`nde (CND) pedagojik formationunu tamamladi. 2008 yılında Steven Champs ile Atmasyon Dans Kumpanyasını kurdu. 11 Mayis, OK , 1`lik, 6`li oyun, ÖP , Doğal, Je m`appelle Luc Look Luckely, Luckely on 5, Sterilize, Just Pray, Sufle, Intellectual Amusement, gibi kendi koreografilerini Fransa, Kuba, Avusturya, Ukrayna ve Türkiye`de sergiledi. Bircok yerli ve yabanci grup ve koreografla ulke icinde ve disinda turnelere cikti. Bilgi Universitesi Sahne Sanatlari Performans Bolumu ogretim gorevlisidir.
Steven Champs Ludwig Van Beethoven`in 9. senfonisini Viyana`da ilk caldigi gunun 160 yil sonrasindaki ayni gun Fransa`da dogdu. Fransiz dansçi ve koreograf. 
Rennes II Universitesinde Sahne Sanatlari bolumunde egitim gorurken ayni zamanda klasik bale, cagdas dans ve hip hop dersleri aldi. CNDC (Ulusal Cagdas Dans Merkezi, Emmanuelle Huynh) Fransa dan mezun oldu. CND(Cagdas Dans Merkezi) Paris’te dans ogretmenligi icin pedagojik formasionunu tamamladi. 
Shelley Senter, Vera Mantero, Emmanuelle Huynh, Anne Collod, Ko Murobushi, Compagnie 4120.corps, La Compagnie pour un Soir ve Compagnie Lagartija ile çalisti.
S.D.I.T adli Butoh solosu, Ko Murobushi ile karsilasmasiyla olustu. 2008 yılında Steven Champs ile Atmasyon Dans Kumpanyasını kurdu. Sterilize ve Just Pray adli gosteriler sundular. 
Pierre Loti Fransiz Ilkogretimin dans ogretmenidir.
Bilgi Universitesi Sahne Sanatlari Performans Bolumu ogretim gorevlisidir.