ANKARA - Selanik Atatürk Evi, 2. etap teşhir tanzim çalışmaları tamamlanarak, Cumhuriyet'in 91. kuruluş yıl dönümünde yeniden ziyarete açıldı.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Bakanlıkça yürütülen Selanik Atatürk Evi'nin 2. etap teşhir tanzim çalışmaları çerçevesinde Kocaeli ve Uşak Müzesinden getirilen 50 kadar esere yer verildi. Sergide, orijinali Ankara Cumhuriyet Müzesi'nde sergilenen Gazi Mustafa Kemal'e ait Cumhurbaşkanlığı mührünün replikası da bulunuyor.

Sergilenen eserler arasında Atatürk'ün kişisel eşyası olan frak yeleği, eldiveni, şalı, ayakkabıları, yemek yediği çatal bıçak takımı, sigara tablası, ağızlığı ve askeri şapkası yer alıyor. Atatürk'e ait kişisel eşyalardan gümüş bir tasın gövdesinde Osmanlıca "Gazi Kemal" ibaresi görülürken, "Kemal"in ilk harfi Latince tersten "K" harfi biçiminde yazılması dikkatleri çekiyor.

Evde, Atatürk'ün Selanik Askeri Rüştiyesi, Manastır Askeri İdadisi ve Kara Harp Okulu ders notlarının transkripsiyonu sergileniyor. Evin İstanbul Salonu'nda yer alan vitrinde ise Atatürk'ün Kara Harp Okulu Künye Kaydı yer alıyor.

Mustafa Kemal'in 1921 yılında kardeşi Makbule'ye gönderdiği ve üzerinde kendi el yazısı bulunan Çankaya Köşkü'nde çekilmiş fotoğrafı da bulunuyor.

Yeni teşhir tanzim çalışmaları kapsamında Atatürk'ün ve annesi Zübeyde Hanım'ın, sedir üzerinde oturur vaziyetteki silikon heykeli de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Öte yandan, geçen yıl eleştirilere maruz kalan restorasyonun, yeni teşhir çalışmaları ardından ziyaretçilerce son derece olumlu tepkiler aldığı belirtiliyor.