İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Birinci Kordon'da restorasyonu tamamlanan Atatürk Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.

Böyle özel bir günde bakanlığına bağlı Atatürk Müzesi'ni açmanın çok özel bir şey olduğunu dile getiren Çelik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün mücadelesinde, cumhuriyetin kuruluşuna kadar başlangıç noktasının Erzurum, bunun tamamlandığı yerin ise İzmir olduğunu ifade etti.

Selanik'teki Atatürk evinden İzmir'deki Atatürk Müzesi'ne kadar, bakanlığına bağlı Atatürk evlerini, müzelerini yapılandırırken, vatandaşın ziyaretine açarken başka bir bakış açısı getirmeye çalıştıklarını anlatan Çelik, "1923'ten 2023'e uzanan bir siyasi vizyonumuz var. Türkiye'yi 2023'e demokrasisi, ekonomisi daha güçlü, dış politikadaki sözü daha kuvvetli bir ülke haline getirmek için uğraşıyoruz" dedi.

"Kültür bir milletin hikayesidir"

Gelişen demokrasinin cumhuriyeti güçlendirdiğini, cumhuriyeti güçlendirmek için demokrasiye daha çok kıymet atfedilmesi gerektiğine değinen Çelik, şunları kaydetti:

"Bugün biz bu müzeleri açtığımız zaman Atatürk'ün vizyonunun bizim 2023'e yürümemizde bize ne şekilde yol göstereceği konusunda yeni tefekkürlere, yeni bakış açılarına ihtiyaç duymaktayız. Buraları gençlerimiz ziyaret ederken sadece Atatürk'ün yaşadığı bir yerin, bir takım eşyalarını görmekle sınırlı faaliyette bulunsunlar istemiyoruz. Cumhuriyetimiz, demokrasi, ülkemizin geleceği üzerine daha çok kafa yorsunlar, geçmişten bugüne katettiğimiz mesafeyi daha iyi özümsesinler ve geleceğe olan yürüyüşümüzde kendileri için yeni vizyonlar üretebilsinler diye bu çalışmaları yapıyoruz."

Atatürk'ün ve diğer büyük devlet adamlarının İzmir'e verdiği önemin altının özenle çizilmesi gerektiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"İzmir'in sahip olduğu bu niteliklerin dünyaya daha iyi anlatılması benim bakanlığımın görevleri arasındadır. İzmir için kuşkusuz özel bir tanıtım stratejisi izliyoruz İzmir'in daha iyi tanıtılması için. Hem İzmir'in sahip olduğu çoğulculuğun, hem İzmir'in sahip olduğu toplumsal barışın. İzmir'in cumhuriyet tarihindeki yerinin ve bugün dünyada Anadolu'nun en dünyalı şehirlerinden birisinin tanıtılması açısından çok büyük önem atfediyoruz."

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Vali Toprak ile protokol üyeleri müzenin açılış kurdelesini kesti.

Bakan Çelik'in müzeyi gezerken görüntüsünü almak isteyen basın mensupları, müzeyi gezmek isteyen vatandaşlar ve korumalar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Bu arada, tören öncesinde Bakan Çelik'e "Kardak'taki Yunan bayrağını indirelim" diyen bir vatandaş korumalarca uzaklaştırıldı.