MERSİN - Milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkan Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde gelecek hafta başlayacak kazıda, Roma dönemine ait sütunlu caddenin devamının ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, AA muhabirine, Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, ilk kazı çalışmasının Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 1999'da başlatıldığını, geçen sürede önemli bulgulara ulaşıldığını söyledi.

Geçen yıl yapılan ve 37 gün süren kazıda, antik kentin, milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda çok aktif bir liman olduğunun ortaya çıkarıldığını anımsatan Yağcı, 2013'deki çalışmada da sütunlu cadde ve Roma dükkanlarının mimari bütünlük içerisinde açığa çıktığını ifade etti.

Yağcı, aralarında arkeolog, mimar ve öğrencilerin de olduğu 80 kişilik ekiple gelecek hafta kazılara başlayacaklarını, çalışmaların yaklaşık 2 ay süreceğini belirtti.

Kazılarda, sütunlu cadde bölgesi ve Roma dükkanlarındaki restorasyonlara yoğunlaşılacağını ifade eden Yağcı, "Ekibin çoğunluğuyla sütunlu caddede çalışacağız. Amacımız sütunlu caddenin restore edilen kısmının devamını getirebilmek. Yeni açtığımız alanlarda da restorasyon yapılabilir mi ve buralarda proje üretilir mi, buna bakacağız" dedi.