BİLECİK

Bilecik'in Söğüt ilçesinde bu yıl 733'üncüsü düzenlenen ve 3 gün sürecek "Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri", 16 Türk büyüğünün büstlerinin bulunduğu alanda gerçekleştirilen törenle başladı.

Törende ilk olarak alandaki Atatürk Anıtı'na, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve Yörükler tarafından Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Vakfı çelengi bırakıldı, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Söğüt Ortaokulu halk oyunları ekibince gösteri sunulması ve Kültür Bakanlığı sanatçısı Murat Ateş tarafından hazırlanan "Deri hat sanatı" sergisinin açılışının ardından Ertuğrul Gazi Türbesi ziyaret edildi.

Daha sonra, 14 Eylül'deki etkinliklerde geleneksel pilav ikramı için kurban kesilmesiyle sona eren etkinliğin ardından Çelebi Sultan Mehmet Camisi'nde, Ertuğrul Gazi ve diğer Türk büyükleri için mevlit okundu.

Etkinliklere, Vali Nayir'in yanı sıra MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen, Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, daire müdürleri, Oğuz Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Niyazi Çapa, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

"Güzel olan kısımlarla akılda kalalım"

Vali Nayir, gazetecilere yaptığı açıklamada, şenlikler dolayısıyla güvenlik tedbirleri konusunda gerekli titizliği gösterdiklerini ve bir hata olmaması için çalıştıklarını ifade ederek, burada güzel olanlardan daha ziyade aksayan yönlerin akılda kaldığını söyledi.

"Burada güzel olan kısımlarla akılda kalalım. Medyada da öyle kalalım" diyoruz ifadesinde bulunan Nayir, şöyle konuştu:

"Bizim beklentimiz, Ertuğrulgazi dedemize yakışır, onlara layık olduğumuzu gösterir şekilde bu işi tamamlamak. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Uluslararası "Merv'den Söğüt'e Türk Tarihi, Kültür ve Medeniyeti" sempozyumu bu işin önemli bir parçası. Çünkü anlama olması lazım, anma değil. 'Onlar nasıl yaşadılar, bizim nasıl yaşamımızı istiyorlar. Biz onların yaşantısından, hedeflerinden ne kadar uzağız'. Bunu görmek bakımından bir bilimsel çalışmaydı. Bunun desteklenmesi, gelecek yıllarda da bunu da geliştirmemiz ve katılımı da artırmamız gerekir."

"Kuruluştan kurtuluşa bisiklet turu"

Nayir, 14 Eylül'deki törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu ve devlet büyüklerinin katılacağını dile getirerek, "Sayın Başbakanımız ve devlet büyükleri, 'Kuruluştan kurtuluşa bisiklet turu' startını verecekleri. Bilecik, Bursa Balıkesir ve Çanakkale valilikleri arasında bir yönerge çıkardık. Herkes kendi sorumluluğunu da biliyor. Bisiklet turu da artık sürekli hale gelmiş program içerisine entegre edilmiş oldu. Basında bu işin ne kadar kalması sağlanırsa,  biz Ertuğrulgazi dedemizi ve bu toprakları tanıtmış olacağız" diye konuştu.