İSTANBUL

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu 2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali başladı.

Festivalin açılış töreni, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda yapıldı. Açılışa Meltem Cumbul, Janset, Belçim Bilgin ve Cansu Tosun'un da aralarında bulunduğu çok sayıda genç oyuncu ve yönetmen katıldı.

Açılışta konuşan Festivalin Sanat Yönetmeni Kamil Koç, "etik, estetik ve teknik" diyerek yola çıktıklarını söyledi.

Türk sinemasının 100. yılında genç bir kadronun "dünyada nasıl bir sinema tesis ederiz" düşüncesiyle yola çıktığını ifade eden Koç, ekibin kurulum şeklinin, vizyonlarıyla direkt alakalı olduğunu belirtti.

Dünya sinemasına, Türk sineması kavramının yerleşmesini istediklerini dile getiren Koç, "Sinemanın üretim noktasında çok canlı bir kadroya sahip olduğumuzu biliyoruz. Bu potansiyeli nasıl aktif hale getiririz diye geçen yıl yola çıktık. Sinema teorisi adına bir fikrin etrafında kurumsallaşabilme amacındayız. Bundan çok umutluyuz"  diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan da Türkiye'nin uluslararası çapta bir festivali daha olduğunu belirterek, bu yıl Türk sinemasının 100. yılını kutladığını anımsattı.

Atahan, dünyanın en önemli festivallerinde alınan ödüllerin, Türk sinemasının nerede olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Eski Bando Müzik Grubu'nun Yeşilçam filmlerinin film müziklerini seslendirmesinin ardından yönetmen Sam French'in "En İyi Kısa Aksiyon Filmi" dalında Oscar'a aday gösterilen "Buzkashi Boys/Buzkashi Çocukları" filmi gösterildi.

Afganistan'da yaşayan iki yakın arkadaş Rafi ve Ahmet'in hikayesinin anlatıldığı film, katılımcılardan alkış aldı.

Festival, 28 Kasım'a kadar sürecek

2. Uluslararası Boğaziçi Festivali, Türkiye'de ve dünyada etik, estetik ve teknik bütünlüğe sahip, sinema filmlerinin gelişmesine katkı sağlanması, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmlerine maddi manevi destekler oluşturulması, ülke sinemasının bir kimliğe kavuşması fikrinin gündemde tutularak, gerekli faaliyetlerin yapılması, Türk sinemasının yurt içi ve dışında tanıtılmasını amaçlıyor.

Festivale katılmak için 102 ülkeden 3 bin 682 film müracaatta bulundu. Jüri, festivalde yarışacak ilk 10 filmi belirledikten sonra Büyük Ödül Jürisi de 50 bin liralık "Ahmet Uluçay Büyük Ödülü"nü kazanacak filmi belirleyecek.

Festivalin "onur konuğu" Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıl dönümü dolayısıyla Polonya olarak belirlendi. Bu kapsamda, "Asfalt Çiçekleri", "Hayat Çok Güzel", "Dondurmam Gaymak", "Magda", "Düzelti", "İDA", "Hayallerin Ötesinde", "Sen Tanrısın", "Düşmek Korkusu", "Babamın Bisikleti", "Taş Bebek", "Sev Beni", "Walesa" ve "Yozgat Blues", festival izleyicisi ile buluşacak.

"Gişe Dostu Filmler" bölümünde, "Düğün Dernek", "Kelebeğin Rüyası", "Mandıra Filozofu", "Patron Mutlu Son İstiyor" filmleri ile "Eyvah Eyvah" ile "Hükümet Kadın" filmlerinin serileri yer alacak. Festival kapsamında, "Bir Portre: Derviş Zaim" başlığı altında Zaim'in filmleri gösterilecek.

Atölye, söyleşi ve panellerin de gerçekleştirileceği festivalin etkinlik ve gösterimleri Atlas Sineması, Cine Majestik Sinemaları, Bağlarbaşı Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür ve Kongre Merkezi ile Tophane-i Amire Sanat Merkezi'nde yapılacak.

Avrupa Sineması'ndan örneklerin de gösterileceği festivalde, Altın Küre Başkan Yardımcısı Lorenzo Soria büyük jüri başkanı olarak yer alacak.

Brad Pitt, James Franco, Hell Berry gibi oyuncuların koçluğunu yapan Ivana Chubbuck, oyuncu Omar Metwally, Oscarlı yönetmen Sam French ve Hırvat oyuncu Kristina Krepela da festival kapsamında eğitim ve söyleşilere katılacak.

Türk sinemasının 100. yaşının da kutlanacağı festival, 28 Kasım'a kadar devam edecek.