ANKARA - Türk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşı'nda 101 yıl önce vatan topraklarını savunan Balkanlardaki Osmanlı torunlarının, atalarının kahramanlık destanı yazdığı toprakları görme talebi karşılık buldu. "Uluslararası Çanakkale Buluşması" projesi çerçevesinde, 2-8 Mayıs tarihlerinde 101 kahramanın torunu, Çanakkale, İstanbul ve Ankara'yı ziyaret edecek.

Alınan ilgiye göre, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Aile ve Sosyal Politikalar, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıkları, TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca desteklenen proje kapsamında, Balkanlardan gelip Çanakkale'de şehit ve gazi olan Osmanlıların torunları, bir organizasyon şirketi aracılığıyla 101 yıl sonra dedelerinin kanlarını döktüğü topraklara getirilecek. 

Vatanlarını bırakıp Osmanlı'yı savunmak için can veren kahramanlara Türkiye adına vefa göstermek için geçen yıl TRT Avaz'da yayınlanan "Çanakkale'de Unutulan Avazımız" belgeselinin çekimleri için Balkan ülkelerine giden bir organizasyon şirketi, şehit ve gazi yakınlarını bulmak üzere harekete geçti.

Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan'da şehir, köy ve kasabaları dolaşarak alan araştırması yapan ekip, 101 yıl sonra şehitlerin torunlarına ulaştı. 

Kahraman torunları gençlerle buluşacak

Bu kapsamda, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk'ta yaşayan 101 şehit ve gazi yakını, 2-8 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye getirilecek. Çanakkale kahramanlarının torunları, Çanakkale, İstanbul ve Ankara'da düzenlenecek konferans ve panellerde gençlerle buluşacak ve "dedelerinin neden savaşa katıldıklarını, vatana duydukları hasreti ve Türkiye sevgisini" anlatacak.

Osmanlı'nın torunları, İstanbul'da Eyüp Sultan ve Topkapı Sarayı, Çanakkale'de şehitlikleri, Kilitbahir Kalesi, Mecidiye Tabyası, anıtları ve Conkbayırı ile Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni gezerek o dönemin ruhunu yaşayacak. Ankara'da ise Hacı Bayram Veli Camisi ile Anıtkabir'i gezerek, gençlerle bir araya gelecek.

"Gençlerle Buluşma" etkinliği de yine Ankara'da Gençlik ve Spor Bakanlığı Salonu'nda 6 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Şehit yakınları Erdoğan ve Davutoğlu'nu görmek istiyor

"Gençlerle Buluşma" etkinliğine, şehit ve gazi yakınlarının tanışmak istediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da davet edildi.