İnsan ilişkilerinde iki temel kültür vardır

1-Denetleyen, yöneteni emreden, otorite kuran “ben ne dersem o dur; o olacaktır” diyen korku kültürü

2-Gelişim sağlayan, sevgi, saygı hoşgörü, işbirliğine önem veren, halden anlayan insanın kimliğini değil, kendisini öne çıkaran, farkındalık artışı sağlayan, insanların aile bireylerinin sınır ve sorumlulukların bilincine varıldığı değerler kültürü

Otoriter yapıyı savunan sistemin kurumları ürettikleri korku kültürü içinde neden oldukları sorunların çözümünü yine ceza vererek önlemeye çalışırlarken, kısır döngünün içine girerler.

A.Einstein,  “Sorunlar, onları yaratanların mantığı ile çözümlenemez” der.

Kadına şiddet, taciz tecavüz, evlilik sorunları, aile içi şiddet, denetleyen emreden otorite kuran yapı, korku kültürünün sonucudur. 
Çözüm nedir?
Çözüm insanca olanıdır. Çözüm değerler kültürünün başta eğitim sistemi ve aile içi ilişkilerde benimsenmesini sağlayacak uygulamalardadır.

Korku Kültürü ve Ailemiz

Korku kültüründe, “ya itaat edeceksin ya da ettireceksin” düşüncesi hakimdir. Bu kültürde benimsetilen dünya görüşü ezberlenir. Korku kültürü; suçlar, utanca boğar, duygu sömürüsü yapar, yönetir, denetler. Bu yapıda yetişenler içe kapanık, özgüvensiz, kaygılı, kederli suçluluk yaşayanlardır. Otoriter yapıda korkutularak yetiştirilmiş kişi evlilik yaşamında kıskanç, güvensiz, kaygılı ve değersizlik duygusu yaşayandır; eşi ile sağlıklı iletişim kurmada zorluklar yaşayabilir. Otoriter olan kişi, “ben bilinci” içerisinde herkesin kendisine tabi olmasını en doğal hak olarak görür. O her şeyi bilendir. Ailenin güvenliği, kontrolü gücünü korkuyla elde eden kişidedir. Bu kültürde davranışlar akıl süzgecinden geçirilerek, içselleştirilmeden dayatılan ezberletilen, biçilen roller neyse o oynanır. Kişi kendi iç dünyasına yolculuk yapamadığı, aklını kullanamadığı için gelişim içinde değildir. Robota dönen halinin farkında bile değildir. Gelişimin birinci şartı kişinin kendi iç dünyasına yolculuk yapmasıdır. Korku kültüründe tabi olan aile bireyi kendisini ıskalarken otorite kuranın uzmanı olur. Onun bir kaş göz hareketi duruşu tüm davranışının ne anlama geldiğini anlar.

Değerler Kültürü ve Ailemiz

Geliştiren, paylaşımcı ve değerlerin öne çıktığı kültürde saygı, sevgi, önemseme ve ilgi vardır. Birbirlerinin hallerinden anlama vardır. Sağlıklı iletişimin ürettiği sağlıklı ilişkiler içinde olan bireyler; ait olma, özgür olma dengesini kurabilirler. Aile bireyleri sınır ve sorumluluklarının bilincindedirler. Aile bireylerinin rollerinin standartlarının ne olacağı, uyulması gereken kurallar, yapılacak görevler birlikte alınan kararlarla belirlenir. Otoriter yapıda, “ben ne diyorsam o!” diyen “ben bilinci” yerini,  birlikte davranan yapıya bırakır. Aile bireyleri sınır ve sorumluluklarının bilinciyle davranırken, aklı, mantığı ve farkındalığı devrede olan kişi gelişim içinde olandır. Otoriter yapının yarattığı korku kültürü içinde değil de, gelişim odaklı değerler kültürü içinde kendisini ifade edebildiği önemsendiği, sevilip sayıldığı  ortamda yetişmiş çocuk, ruhsal, sosyal ve bedensel yönden daha sağlıklı olacaklardır.   Evlilik ve meslek yaşamında sevilen, değerli, güvenilir insan olacaktır. Farkındalığı yüksek kendisiyle ve çevresiyle barışık kişi otoriter olmayı değil, halden anlayan, paylaşan ve işbirliğine giren kişi olacaktır.