Tarihinde ilk defa önceki sezon Süper Ligi üçüncü bitirdiği için UEFA Avrupa Ligine katılmış ve ilk yılını güçlü takımların bulunduğu grupta galibiyet almadan, bir puanla kapatmıştı.

Konyaspor şimdi de geçen sezonun Türkiye Kupası sahibi olarak yine UEFA Avrupa Liginde Türkiye’yi temsil ediyor. Üst üste iki sezon aynı kategoride Avrupa takımlarıyla yarışma fırsatı bulan Yeşil-Beyazlılar grubun ikinci maçında Portekiz takımı Vitoria Guimaraes’i güzel bir oyunla 2-1 yendi ve tarihinde bir Avrupa takımına resmi maçta ilk galibiyetini elde etti.

Konyaspor sezon başında, geçen sezonun Lig Şampiyonu Beşiktaş ile Samsun’da oynadığı Süper Kupayı da kazanıp müthiş bir tempoyla Lige başlamış, ancak süper maçın getirdiği “süper ceza” nedeniyle taraftarına hasret kalmıştı. Üstüne bir de Kulüp Başkanına yönelik FETÖ suçlaması ve yönetim içinde meydana gelen zafiyetler Yeşil-Beyazlı ekibin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemiş, taraftar-yönetim gerginliği oluşturmuştu.

Guimaraes maçı Anadolu Kartalının taraftarıyla da sahasında bu sezon ilk buluşması oldu. 42 bin seyirci kapasiteli Konya Stadında 20 binin üzerinde taraftar bu maçı izledi. Son iki sezondur neredeyse boş tribünü bulunmayan statta, bunca özlemin ardından daha mükemmel bir taraftar tablosu oluşabilirdi ama, Ligde yaşanan gerginlikler, yaşanan olaylar taraftarın bir kısmında olumsuz etki yaptı. Guimaraes Galibiyeti, bu olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır.

Maçtan bahsedecek olursak;

Konyaspor Lig maçlarının getirdiği zihin bulanıklığından arınmış, Beşiktaş ve Trabzonspor maçlarındaki gibi özgüvenini kuşanmış, sahanın kısıtlı bölgelerini değil tamamını verimli şekilde kullanmaya hazırlanmış bir şekilde sahaya çıktı.

Hücum bölgesinin etkin ismi Ömer Ali ihtiyaçtan dolayı sol bölgede savunma ağırlıklı görev üstlendi ki, başarısıyla hem taraftarın hem de maç sonu hocası Akçay’ın takdirini aldı. “Savunma” dediysek, orada çakılıp kalmadı, uzun taç atışıyla ilk golün planlayıcısı, hazırlayıcısı oldu.

24. dakikada Ömer Ali’nin uzun taç atışında Friday Eze topu kafayla Musa Araz’ın önüne gönderdiğinde tribünler gol için ayaktaydı. Sezonun sürpriz ismi güzel bir vuruşla perdeyi aralayan golü attığında zaferin de ilk işaretini vermiş oldu.

Skubiç  savunmada olduğu kadar hücum hattında da istikrarını belli bir çizgide tutmayı becerebilen bir profesyonel. Guimaraes karşısında da sağ kanatta nefis bir orta yapıp ikinci golün hazırlayıcısı oldu. Türkiye Kupasını getiren son penaltıyı, Süper Kupayı getiren son dakika penaltısını kullanarak Konyaspor tarihinin en özel futbolcusu olmuştu. Guimaraes karşısında mükemmel pasıyla galibiyeti perçinleyen golü hazırladı ve bir kez daha tarihe geçti. 

Konyaspor genel olarak kontrol altında tutmayı başardığı oyunun on dakikalık bölümünde zafiyet gösterdi. Belki 2-0’a erişmenin ve bol pozisyon bulmanın etkisiyle oluşan rehavetin sonucu 73. dakikada Guimaraes kendine umut aşılayan golü buldu.

Neyse ki, rakibin golü şaşkınlık ve oyundan kopma gibi sonuçlar getirmedi ve Konyaspor taraftarının desteğiyle oyunun hakimi olarak 90 dakikayı tamamladı.

Guimaraes’in şansı dün direklerdi. Konyaspor’un üç vuruşunun direkten dönmesi ev sahibinin şanssız anlarıydı. Bunun dışında da Konyaspor’un net pozisyonlar üretmesi umut vericiydi.

Ligin en iyi performansını sergileyen Serkan Kırıntılı bu maçta kalesinde “Haçlı topuna karşı” başarılı bir performans sergiledi. 

Maçın bir güzel yanı da, Yeşil-Beyazlı takımın enerjisini 90 dakikaya yayabilmesi ve son on dakikaya girildiğinde bile üçüncü gol için hücum organize edebilecek dirayeti gösterebilmesiydi.

Kısaca; Süper Ligin son üç sezonun sürpriz takımı Konyaspor başarılarına bir yenisini daha ekleyip Avrupa Liginde ilk galibiyetini aldı. Gruba deplasmanda 1-0’lık Marsilya yenilgisiyle başlayan Konyaspor artık Avrupa takımı olduğunun idrakine vardı. Reşit Akçay’ın gruptan çıkmak için 7-8 puan lazım. Bunu kovalayacağız” şeklindeki sözleri de kartalın çekingenliği üzerinde attığını gösterdi.

Vitoria Guimaraes maçındaki oyun ve skor 19 Ekim’de Konya’da oynanacak olan Salzburg maçının fitilini de ateşlemiş oldu. 

Marsilya’yı 1-0 yenip grup lideri olan Salzburg’u Konya, 42 bin kişiyle ve coşkulu bir yapıyla karşılayacaktır.

Konyaspor Avrupa Liginin ilk maçında deplasmanda Marsilya’ya 1-0 yenilmiş, Salzburg ile Guimaraes 1-1 berabere kalmıştı. İkinci hafta Konyaspor Guimaraes’i 2-1, Salzburg’da Marsilya’yı 1-0 yendi.Şİm di Salzburg 4 puanla Lider, Konyaspor 3 puanla ikinci ve Marsilkya 3 puanla üçüncü sırada.

Konyaspor Salzburg’u yenerse ve Guimaraes’de Marsilya’ya direnirse Yeşil-Beyazlılar tarihinde ilk defa Avrupa Liginde Grup Lideri olacak. Bu umutla Konya taraftarı 19 Temmuz’u futbol festivaline çevirir ve “taraftarlık dersi” verir!

Guimaraes Teknik Direktörü Pedro Martins’in “Konyaspor taraftarı güzel bir ortam hazırladı, teşekkür ediyorum” şeklindeki sözleri de “Konya’ya ders vermek isteyenler için” bir ölçü olmalıdır!