Müsadenizle bugün, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni inşa ettirdiği 42 bin seyirci kapasiteli, Türkiye’nin en güzel stadlarından birinden bahsedeceğiz.
Cumartesi akşamı, futbolun dışında bir heyecanla tuttuk Konya’nın yeni Stadının yolunu. 30 yılı aşkın alışkanlığımızın tersine, Uluslararası standartlara sahip, henüz ismi konmamış yeni stadımızda ilk maçı izlemenin heyecanını ve keyfini yaşayacaktık.
Basın  Tribününe asansörle çıktık. Bu, yeni stadımızın ilk özelliğiydi. Asansörden inince, devre arasına hazırlanan masalar karşıladı bizi. Artık misafir gazetecileri çok daha şık ve ferah ortamda konuk edebilecektik.
Basın Trübüne çıkarken dönüp stada bakıyoruz, görüntü mükemmel. İkinci katta oturmamıza rağmen saha dibimizde. Üstelik belki de Türkiye’nin en güzel zemini duruyor karşımızda.
Taraftarda hem yeni stadın hem de ilk maçın heyecanı var. Gruplar paslaşarak tezahürata devam ediyor, stad resmen inliyor.
Ahmet Göçergi bir ara ‘Stad büyük olunca taraftar kaybolmuş’ diyor.
‘Ses kaybolmuyor ama. Üstelik burada 42 bin taraftar bir araya gelmiş olsa her halse kulak zarlarımız patlar’ diyorum’ gülüyoruz.
Nurettin Bay arkamda telefonla konuşuyor, ‘Yeni stadda Konyaspor’u izlemeye geldik.  Avrupada maç izler gibiyiz. Muhteşem, gözlerim yaşarıyor’ diyor.
Bu arada Vali Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek şeref tribününe geliyor. Akyürek seyircileri selamlayarak basın tribününün çaprazına gelip selam veriyor. Teşekkür anonsu ve alkışlarla yerine oturuyor.
O an, stadın başta 33 bin kişilik planlanması, daha sonra Başkan Akyürek ile uzun bir sohbetimizde 42 bin kişilik stada karar verilmesini hatırlıyoruz. Belki, Balıkesir gibi bir rakip karşısında sayısal anlamda Konyaspor taraftarının büyüklüğünü göstermedi stad ama, tezahürat gücünü eski stadın en az on katına çıkardığı muhakkak. Üstelik bu stadın Avrupa maçlarını da hak ettiği bir gerçek.
Zemine gelince;
90 dakika boyunca zeminde bir bozulma yaşanmadı. Mücadelenin aksiyonuyla iki yerde küçük oynama oldu o kadar. Demek ki gerçekten zemine büyük önem verilmiş.
Maç sonu stadın boşalmasında da görebildiğimiz kadarıyla büyük sorun yaşanmadı. Alternatif yollar nedeniyle araçların stadın terk etmesi pratik oldu.
Şehre dönerken 42 bin kapasitesini önermekle doğru yaptığımızın huzuru içindeydik.
Yıllar önce Milli Takımlar Teknik Direktörü Tınaz Tırpan ile bir sohbetimizde Konya’ya neden A Milli Takım maçı düşünmediklerini sormuştuk da ‘Mustafacığım, stadın ambiyansı iyi değil. Tamam, büyüklüğünü diğer unsurlarının güzelliğini kabul ediyorum ama, bu kadar uzak tribüne maç oynamak doğru değil. Üstelik ne bizim futbolcumuz, ne de rakip futbolcu tribündeki taraftarın etkisini hissedemez’ demişti.
Doğru söylüyordu. 5-10 bin kişilik stadlarda nasıl taraftar baskısı kurulduğunu, yıllarca deplasman deplasman gezen gazeteci arkadaşlarımızı iyi bilir.
İşte Konya’nın yeni stadı yıllar önce Tınaz Tırpan’ın bize tarif ettiği ideal staddır. Bu sezondan başlayarak, Konya Sadının, futbol tarihimizin çok önemli maçlarına ev sahipliği yapacağını umuyoruz.
Televizyonda maç özetlerini izlerken yorumcuların yeni stad ile ilgili sözlerini merak ediyorduk. Hakan Ünsal, ekrandaki stad görütüsünün üzerine ‘Sanki biraz sonra Şampiyonlar Ligi maçı oynanacakmış gibi’ diyordu.
Bir başka kanalda da Sergen Yalçın ‘Konyaspor da artık şampiyon olsun’ diyordu.
Stad, Konya’dan beklentileri nasıl yükseltti bakınız. Artık insanlar Şampiyon bir Konyaspor ve Konya’da Şampiyonlar Ligi maçı bile hayal etmeye başladı. Ne diyordu, Cumhurbaşkanı Erdoğan; Durmak yok, yola devam!
Bu arada, futbolun patronlarından da Konya sadına hak ettiği maçları getirmelerini rica edelim. Zira, Konya futbol kültürü hızla gelişen illerimizden biri. Üstelik, mükemmel zemini, mükemmel tribün yapısıyla Konya’nın yeni Stadı hem Milli maçları, hem de  Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası gibi büyük maçlara ev sahipliği yapabilecek niteliklere sahip.
Hatta, Avrupa’nın büyük maçları bile yakışır bu stada.
Havaalanı, hızlı treni, duble yolları ve 5 yıldızlı otelleri ile, sevginin, barışın ve hoşgörünün kenti Konya buna hazır durumdadır.
Yeni stadın Konya’ya hayırlı olması dileklerimizle, yapımında emeği geçen herkese, bilhassa Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür ediyoruz.
Son söz, stadın ismi üzerine olsun. Herkeste bir Arena beklentisi oluştu. Bunu aşırı taklitçilik ve özenti olarak görüyorum. Gelir amaçlı, stadın ismine sponsor isminin ilave edilmesine bir şey diyemeyiz ama, bana göre stadın ismi, taklitten ve özentiden ziyade, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun her Konya’dan söz edişinde vurguladığı gibi, engin Konya tarihini aksettirmesini arzu ediyorum. İçinde bulunduğu ilçe, Konya’nın o büyük tarihini yansıtıyor. Stadın isminin de ‘Selçuklu, yahut Selçuk’ olması Konya’ya ve tarihimize yakışacaktır diye düşünüyorum. Alternatif isimler yine Konya tarihini yansıtacak unsurlardan seçilmelidir.
Bir dost meclisinde de dostlarımızın ekserisi Konyalı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun  isminin stada verilmesi arzusunu paylaştılar. Yine, stadın yapımında büyük emek ve destek veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in ismini layık görenler de oldu. İtiteaz etmiyoruz, iki isim de bu esere uygundur.
İnşallah Stadın ismi de hem kendi ihtişamını, hem de vücut bulduğu şehrin tarihsel derinliğini taşır.