60'LILARDAN VATAN KURTARMA HİKÂYELERİ
Türkiye’nin en eski, en saygın ve en etkili sivil toplum kuruluşlarının başında gelen Türk Ocakları’nın 16 yıl genel başkanlığını yapan İşadamı, Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı, Fikir Adamı, Yazar ve Av. Nuri Gürgür, bu defa farklı bir eserle Türk kamuoyunun huzuruna çıkıyor. 
Gürgür’ün ‘60’lılardan Vatan Kurtarma Hikâyeleri’ isimli, 16,5 X 23,5 santim ölçülerinde 458 sayfalık eserinde; 1960’tan başlayıp günümüze kadar devam eden 54 yıllık süre içinde Türkiye’nin idârî, siyâsî, iktisâdî ve askerî hayatı, fikir hareketleri, 1980 öncesi sağ-sol çatışmaları, idarî ve siyâsî kadrolarda vazife yapan kişilerin özellikleri, kendisinin ve aynı dâvâya gönül vermiş ideal arkadaşlarının hayatı ve inandığı dâvâ için yaptıkları mücâdeler ile birlikte okuyucuya sunuluyor.  
Onlar, elbette kitapta hayat hikâyelerine ve inandıkları dâvâ için verdikleri mücâdelelerine yer verilen 8 kişiden ibâret değildi.  Nevzat Kösoğlu, Ayvaz Gökdemir, Vecihi Öğütçüoğlu, Abdurrahman Çelik, Metin Akın, Mikail Erk gibi Rahmet-i Rahman’a uğurlanan kişilerle, kitapta adı geçmeyen veya sâdece adı anılan ve fakat hizmetlerinden, -kitabın mâkul hacmi aşacağı endişesiyle- söz edilemeyen kişiler de vardı. 
Bilinmektedir ki bütün hâtıra yazıları sübjektiflikle mâluldür. Hiçbir hâtırat, bu sakatlıktan ârî kalamamıştır. Bu özürün, hâtırat yazarından değil, hâtırat yazılarının fıtratından kaynaklandığını düşünmek gerekir. Buna rağmen ‘60’lılardan Vatan Kurtarma Hikâyeleri’ Türkiye’nin geleceği ile ilgili projeler tasarlayan kişilerin, özellikte gençlerin mutlaka okumaları gereken ciddî ve çok önemli bir eserdir.
Kitapta; Acar Okan, Ahmet İyioldu, Cezmi Bayram, Mustafa Kahramanyol, Nâmık Kemal Zeybek, Şerafettin Yılmaz ve Yücel Hacaloğlu ile kitabın yazarı Nuri Gürgür’ün, aynı ideal zincirinin halkları oluşunun ibret dolu, geleceğe ışık tutan hikâyesi, başarıları ve inandırıcı bil dille sebepleri açıklanan başarısızlıkları, samîmi bir dille anlatılıyor. Onlar, Galip Erdem Ağabeylerinin etrafında mürid vecdiyle kenetlenmişlerdi. Vatana ve millete en mükemmel şekilde hizmet etmek dışında hiçbir maksatları yoktu. Bir kısmı farklı partilerde politikaya girip makam sâhibi oldularsa da, halkası oldukları zincire tutunmayı, onunla yükseğe çıkmayı düşünmediler. Kimilerine talep geldi, kimileri zincirin diğer halkalarını oluşturanlar tarafından iteklendiklerinden kendilerini politikanın içerisinde buldular. Yeni şartlar içerisinde de yönlerini değiştirmeden yollarına devam ettiler. 
Zincirin halkaları, Türk Ocakları Genel Merkez Binası’nın, gençlere tahsis edilen odasında bir araya getirildi. Bina, günümüzde Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılmaktadır. Kızılay’dan Ulus’a giden caddeyi dikine kesen ve Gar Binası’nın önünden başlayıp Hacettepe’ye giden yolda, Opera Binası’nı geçtikten sonra başlayan yokuşun sağ tarafında idi. Cumhuriyet’ten önce, ‘Namazgâh Tepesi’ olarak anılan bölgedeki Etnografya Müzesi ile birlikte Ankara’nın en muhteşem binalarındandı. O muhteşem binada oluşan idealistler grubunun toparlayıcısı, eğiticisi, gençlerin dostu ve her şeyi; ‘Galip Ağabey’ olarak anılan Galip Erdem’di.  
Türk Ocakları ile bağlantılar kopartılmaksızın, sonradan adı ‘Üniversiteliler Kültür Derneği’ (ÜKD) olarak değiştirilen Üniversiteliler Kültür Kulübü kuruldu, faaliyetlere orada devam edildi. 1980 yılına kadar ÜKD, mûsıkîden satranca, tarihten sosyolojiye, edepten yardımlaşmaya, ekonomiden felsefeye, yazarlıktan hatipliğe kadar hayatın her safhası için bilgiler veren sonsuz sayıda fakülteleri bulunan bir üniversite görevi yaptı. 
Bu üniversitede yetişenlere diploma verilmedi ise de diplomadan daha değerli meziyetler kazandırıldı. Bu meziyetle donanan gençler kısa zamanda siyaset ve bürokrasi kademelerinde yükseldiler. Türkiye’nin kaderini değiştiren olayların içerisinde bulundular. Cezmi Bayram’ın ifâdesiyle; “Bu nesil hiç genç olmadı. Bir ihtişamlı tarihin ve büyük geleceğin mesuliyetlerini omuzlarında hissettiler. Bu his onları erken olgunlaştırdı. Esasında erken yaşlandırdı. ‘Niye yalnız biz?’ demediler. Kimse olmasa da tek başına bu mesuliyetin gereğini ifaya kendilerini memur ve mecbur hissettiler. Bu yüzden hep yaşlarının ilerisinde kabul edildiler. Onlar bundan rahatsız olmadılar. Bu kabulün gereğine riayet ettiler. Bu mesuliyet duygusu belki de ömürlerinin yegâne yönlendiricisi oldu.”
Acar Okan, Muhafız Alayı’nda teğmen rütbesi ile görevli subay olması sebebiyle Albay Talat Aydemir’în 22 Şubat 1962 tarihindeki birinci, yakından ilgilendiği için bildiği 21 Mayıs 1963 tarihindeki ikinci ihtilal teşebbüslerinin, bâzı mekânlarda anlatılmış olsa bile hiçbir yerde yazılmayan içyüzünü anlatıyor. Aksiyon filmlerini gölgede bırakacak kadar heyecanlı. 
Kitapta; Nuri Gürgür’ün yönelttiği sorulara cevaben gerek hayatlarını, gerekse yaşadıkları olayları anlatan 8 kişi, şahısları itibâriyle belli bir başarıya ulaşmış olmakla birlikte, grup olarak istenilen seviyeye ulaşamadıklarını da itiraf ediyorlar. Bunun sebebi sorulduğunda Ahmet İyioldu’nun verdiği cevap ilgi çekici ve de deniz feneri gibi katedilecek yolları aydınlatıcıdır: 
“Bir Hadis-i Şerif’te Efendimiz (s.a.v.) imanı şöyle târif ediyorlar: ‘İman dil ile ikrar, kalb ile tasdik, diğer organlarla amel etmektir.’ Burada işâret buyurulan iman-eylem birlikteliğindeki yaşadığımız zaaflar ve yetersizlikler giderilmedikçe, selamete ulaşmamız mümkün değildir. Allah da (c.c.) nusretini lütfetmez. Demek ki iman etmeli ve gereğini de amel olarak yapmalıyız. Bu bir zarurettir ve olması gerekendir.”  İyioldu, noksanlıkları da şu veciz sözlerle dile getiriyor: “Topluma yeniden büyük ve millî, mânevî, insanî hedefler sunulamıyor. Bu değerler istikametinde rehberlik edecek münevverler pek görünmüyorsa, ortada ciddî seviyede bir ‘aydın problemi’ var demektir. Ülkemiz açısından bu buhran yeni değildir. Osmanlı Devleti’nin son 150 senesinde, münevverlerin, yöneticilerin doğu ile batı, eski ile yeni, klasik ile modern tercihlerin ikileminde kalmaları aynı zamanda aydın sorumluluğu problemidir.” 
Buradan şu neticeye ulaşmak mümkün: Kitabın başrolündeki Üniversiteliler Kültür Derneği (ÜKD), bünyesinde kıymetli elemanlar yetişmiş fakat onların gücü Türkiye’nin kaderini değiştirmeye yetmemiştir. Yalnız Ankara’da değil, Türkiye’nin o zamanki duruma göre 67 vilâyetinde ve 500’e yakın ilçesinin her birinde ÜKD’ler kurulmalıydı. Açıkça yazmamış olsa bile Nuri Gürgür bu mesajı veriyor. 
Kitap, Temmuz 2014’te Ötüken Neşriyat tarafından kültür hayatımıza kazandırıldı.
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0.212-251 03 50  
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 
www.otuken.com.tr 
e-posta: [email protected]

NURİ GÜRGÜR
1940 yılında Erzincan vilayetinin Kemaliye ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1963 yılında mezun oldu. Öğrenciliği sırasında 1958-1961 yılları arasında Türk Ocağı Gençlik Kolunda kurucu ve yönetici olarak görev yaptı. 1961 yılında bir grup arkadaşıyla Üniversiteliler Kültür Kulübü (Derneği)’ni kurdu. Bu dernek uzun yıllar milliyetçi gençlerin fikrî ve kültürel çalışmalar yaptıkları önemli ve etkili bir alan oldu. 1961-1963 yılları arasında Millî Türk Talebe Birliği (MTTB) adlı öğrenci kuruluşunda Ankara İcra Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Bu yıllarda Son Havadis Gazetesi ve Düşünen Adam Dergisi’nin Meclis Muhabiri, Ankara Ticaret Postası Gazetesi’nin köşe yazarı olarak gazetecilik yaptı. 1967 yılında başladığı Avukatlığı 1970 yılında ticarete başlayıncaya kadar devam ettirdi. 1968 yılından 1971’e kadar Üniversiteliler Kültür Derneğinin yayın organı olarak çıkarılan Ocak Dergisi’nin yazar ve yönetmenliğini yaptı. 1969 yılından itibaren Devlet Dergisi’nin yazarları arasında yer aldı. 
1975 yılında MHP Genel İdare Kuruluna girdi ve partide 1976 - 1978 yılları arasında Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı.
Türk Ocakları’nın yeniden faaliyete geçirilmesi ve Türk Yurdu Dergisi’nin yeniden yayınlanması çalışmalarında yer aldı, derginin yazı kurulunda görev yaptı. 1993 - 1994 yıllarında Türk Ocağı Ankara Şubesi Başkanı oldu. 1996 Kurultayında Türk Ocakları Genel Başkanlığına seçildi. 2011 yılında yapılan Kurultay’da, Başkanlık görevine tâlip olmadı. Bir müddet Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olarak hizmetlerine devam ettikten sonra sağlık sebebiyle Türk Ocakları Genel Merkezi’ndeki fiîlî görevlerinden ayrıldı. Hâlen kitap çalışmaları yapmakta, Türk Yurdu Dergisi’nde ve çeşitli gazetelerde yazmaktadır.  
Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Kurucuları arasında yer alan Nuri Gürgür 1989 -1992 yıllarında Vakıf Mütevelli Heyeti’nde görev yaptı.
1995 yılından bu yana Ankara Ticaret Odası Meclis üyesidir. 1999 yılında Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı seçildi. Dokuz yıldır aralıksız devam ettirdiği bu göreve 2009 yılında yenilenen seçimlerde dört yıl için yeniden getirildi. Aralık 2003 tarihinden bu yana TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi’dir.
Yorumlar ve Yankılar, Milliyetçilik Üzerine, Yüzyılın Eteklerinde ve 60’lılardan Vatan Kurtarma Hikâyeleri isimli basılı eserleri vardır. KUŞBAKIŞI


Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e MODERN TÜRK DÜŞÜNCESİNDE MİLLİYETÇİLİK
Türklerde milliyetçilik hareketinin oluşumu konusunda çeşitli görüşler vardır: 
1-17 Temmuz 1789 Fransız İhtilali ile Avrupa’da doğan milliyetçilik düşüncesinin etkisi ile oluşmuştur. 
2-1800’lü yılların ilk yarısından itibâren Osmanlı Devleti’ndeki azınlıkların, dış tahriklerle ‘ayrılıkçılık’ olarak kendini belli eden düşüncelere karşı tepki olarak gelişmiştir. 
3-Gaspıralı İsmail, Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Hüseyinzâde Ali Turan gibi, Sovyet baskısından bunalan Türk aydınlarının aracılığı ile Türkiye gündemine girmiştir. 
4-3 Mayıs 1944 tarihinde açılan ve ‘Irkçılık-Turancılık Dâvâsı’ olarak anılan olaylarla başlamıştır.  
Bu düşüncelerin hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Türk milliyetçiliği düşüncesi, Türk milletinin târih sahnesine çıktığı dönemlerde vardı. Zaman içerisinde farklı sebeplerle gelişerek günümüze ulaşmıştır. 
Akademisyen târihçiler Dr. Mehmet Kaan Çelen ve Halûk Kayıcı; Türk milliyetçiliğinin oluşumu ile ilgili karmaşanın eski yazı metinlerinin Türk alfabesine çevrilmesi ile önlenebileceğini düşünmüşler bu kitabı hazırlamışlar. Bu eserleriyle ayrıca; ‘fikir orucu’ tuttuğunu düşündükleri milliyetçi fikirlerin canlanmasına katkı sağlayacaklarını ümit etmişler.   
Kitap üç bölümden oluşuyor: 
1.Bölümde millet ve milliyetçilik olgularını genel bir çerçevede ele alan makaleler, 
2.Bölümde bu olguları Türklerin özelinde ele alan yazılar 
3. Bölümde İkinci Meşrutiyet yıllarında, Türk milliyetçiliği etrafında cereyan eden üç önemli tartışmaya ait metinler bulunmaktadır. 
Çalışma geniş bir alanda yapılmış, Ziya Gökalp, Ahmet Ağaoğulu, Celal Nuri İleri, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mustafa Şekip Tunç, Yusuf Akçura, İsmâil Hâmi Danişment, Mehmet Fuat Köprülü, Süleyman Nazif, Babanzâde Ahmed Nâim ve Ali Kemal ile birlikte pek çok fikir adamı ve yazarın eserleri taranmıştır. 
Eser Türk milliyetçiliği alanında çalışma yapacaklara zengin kaynaklar sunmaktadır.   
BİLGEOĞUZ YAYINLARI: Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-527 33 65 
Belgegeçer: 0.212-527 33 64 
e-posta: [email protected]  www.bilgeoguz.com.tr  


Türklerin Kayıp Yüzyılı / BEYLİKLER DEVRİ / Türkiye Tarihi
Malazgirt’te kazanılan büyük zaferden sonra Anadolu coğrafyası Türklere açılmış, Selçukluların yükselişi ile birlikte Orta Asya’dan Ortadoğu’ya doğru hız kazanan Türk göçleri, nihayetinde bir vatana yerleşmekle sonuçlanacak bir istikamet elde etmişti. Anadolu’nun siyâsî ve etnik olarak Türkleşip Türkiye haline gelişi önemli ölçüde Türk Beylikleri Dönemi’nde tamamlanmıştır.  Türk dili yeniden yazı dili hâline gelmiş; Anadolu’daki Türk millî edebiyatının ilk önemli örnekleri bu dönemde verilmeye başlanmıştır. Sonraki yıllarda ise Osmanlılarla birlikte Viyana’ya kadar ulaşacak Türk siyâsî kudretinin yine aynı dönemden kök alması gibi tarihimizin önemli dönemeçleri temelde beyliklerle birlikte şekillenmiştir. Beyliklerin siyâsetten sanata kadar ortaya koydukları eserleri ve ürettikleri mirası kendi potasında bir araya getiren Osmanlılar da birkaç yüzyıl içerisinde Avrupa’nın kalbine kadar uzanan bir egemenlik alanı inşâ etmişlerdir.
 Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Yrd. Doç. Dr Mustafa Alican, Selçuklulardan başlayıp Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna kadar geniş bir dönemi ele alıp beyliklerin bu gelişmedeki önemini ortaya koyuyorlar. Beyliklerin, bölgelerinde nasıl ortaya çıktıkları, ne gibi faaliyetlerde bulundukları ve birbirleriyle olan rekabet ilişkilerini anlatıyorlar. 
Eser, Türk Beylikleri Dönemi ve beyliklerin tamamını kapsayan araştırmaların ürünüdür.
Timaş Yayınlarının Selçuklular Tarihi Dizisi’nden çıkan kitap, 13,5 X 21 santim ölçülerinde, 240 sayfa olarak Ekim 2014’de okuyucu ile buluşturuldu.
TİMAŞ YAYINLARI: Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-511 24 24 
Belgegeçer: 0.212-512 40 00 
e-posta: [email protected] /  www.timas.com.tr


DOĞU’NUN YILDIZI ALİ ŞİR NEVÂÎ
Öyle insanlar vardır ki şahsiyetleri, hayatları ve eserleriyle devirlerine damgalarını vurmuşlardır. İşte bunlardan biri Sultan Hüseyin Baykara, diğeri O’nun veziri diyebileceğimiz Ali Şir Nevâî’dir.
Bu târihî roman daha çok, Sultan’ın ‘Benim mektep arkadaşım, sohbet arkadaşım, kader arkadaşımsın; devletimin direğisin.’ Dediği Ali Şir Nevâî üzerinedir. Ali Şîr Nevâî, hayatını milletine, devletine adamasıyla, birleştirici, bütünleştirici, mükemmelci özellikleriyle, Türk diline olan sevdâsıyla, çalışkanlığı, verimliliği, yetenekli devlet adamlığı ve yüksek karakteriyle dünden bugüne örnek bir insandır.
Dr. Ayhan Güldaş’ın biyografik roman niteliği taşıyan eserinde; doğunun 15. yüzyılın ikinci yarısındaki Türk kültür ve medeniyetin göz kamaştırıcı haşmetini, sultan saraylarındaki mâcerâ dolu yaşayışları ve şehzadeler arasındaki mücâdeleleri gözler önüne seriyor.  
 13,5 X 19,5 santim ölçülerinde 320 sayfalık kitap, 2014 yılında yayınlandı. 
BOĞAZİÇİ YAYINLARI: Çatalçeşme Sokağı Nu: 44 Kat: 3 Cağaloğlu, İstanbul 
Telefon: 0.212-520 70 76
Belgegeçer: 0.212-526 09 77 
www.bogaziciyayinlari.com.tr  
e-posta: [email protected]  

KISA KISA…
1-EKMEK KİTABI: Editör Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali / Kitabevi Yayınları Mehmet Varış
2-OSMANLI DÖNEMİNDE DERSİM: Kibar Taş. Libra Kitapçılık ve Yayıncılık
3-EVLİYA ÇELEBİ’NİN DİLİNDEN AYASOFYA: Yayına Hazırlayan: Nihat Yalçın / Rumuz Yayınları
4-BALKANLARDAKİ MİRAS: Tuğçe Tuna / H Yayınları
5-KIRIM HARBİNDE SİLİSTRE MÜDAFAASI: Ahmet Muhtar Paşa. Çevirenler: Gültekin Yıldız ve Fatih Tetik. İş Bankası Kültür Yayınları