DERKENAR:

Ebedî Âleme İntikalinin 16. Yıldönümünde AHMET KABAKLI Hocamızı Saygı ile Anıyoruz.

1924 yılı mayıs ayında Elazığ’ın ilçesi Harput’un Göllübağ semtinde doğdu. Harput Sarayhatun Camii imamlığı yapan Ömer Efendi ile Münire Hanım’ın oğludur. Çocukluğu Harput yakınlarında Göllübağ denilen bölgede geçti. 1931 Yılında Elazığ Numune Mektebi’nde ilk tahsiline başlayan Kabaklı, orta ve lise tahsilini Elazığ’da yaptı. 1944 yılında İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu parasız yatılı imtihanını kazanarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde yüksek tahsilini tamamladı.

Diyarbakır ve Manisa Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. 1956 sonbaharında bir yıllık eğitim stajı için MEB tarafından Paris’e gönderildi. 1958 yılında İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü edebiyat öğretmenliğine tâyin edildi. 1969 yılına kadar devam eden bu görevi sırasında Ankara Hukuk Fakültesi’nden diploma aldı. 1969’dan itibaren İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğretim üyesi olarak çalıştı.1974’de emekliye ayrıldı. Daha sonra Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda edebiyat dersleri verdi. Türk Edebiyatı Cemiyeti Başkanı ve Türk Edebiyatı Dergisi’nin yönetmenliğini yaptı. MEB ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ahmet Kabaklı’ya 1997 yılında Şeyhü’l-Muharririn pâyesi verildi.

1956 yılında Tercüman gazetesinin fıkra yarışmasını iki kişiyle birlikte kazandı ve aynı gazetede yazı hayatına başladı. 1957’den 1990 yılına kadar Tercüman gazetesinde, 1990’dan sonra da Türkiye gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 

Eserleri

Alperen: (2002), Bizim Alkibiadis: (1977), Devlet Felsefemiz: (2003), Doğudan Doğuş: (1993), Ecurufya: (1981), Ejderha Taşı: (1975, Üçüncü Baskı: 1992), Güneydoğu Yakından: (1990), İstanbul Güldestesi: (2003), Kültür Emperyalizmi: (1970, Üçüncü Baskı: 2002),  Mâbet ve Millet: (1970, İkinci Baskı: 2002), Mehmet Âkif: (1970, Sekizinci Baskı: 2003), Mevlânâ: (1975, Yedinci Baskı: 200),  Millete Vurulan Canlı Pranga / Bürokrasi: (2002), Müslüman Türkiye: (1970, Üçüncü Baskı: 2002), Nâzım Hikmet: (2002), Sınırların Ötesi: (2003), Sohbetler 1-2: (1987),  Sultanü’ş-Şuarâ Necip Fâzıl: (1995, İkinci Baskı: 2004),  Şâir-i Cihan / Nedim: (1996), Şiir İncelemeleri: (1992, İkinci Baskı: 2003), Temellerin Duruşması 1-2: (1989, 22. Baskı: 2003), Türk Edebiyatı 1-5: (1966, 11. Baskı: 2002), Türkiye’yi Yoğuranlar: (2003), Yunus Emre: (1971, Sekizini Baskı 2003)

Tercümeleri: 

Charles Dickens’ten Picwick’in Mâcerâları: (1971, İkinci Baskı: 2003),Tuhaf Bir Serüven: (2003)

Sâdeleştirmeleri:

Ahmet Râsim’den Şehir Mektupları: (1971, 2. Baskı: 2003), Giritli Aziz Efendi’den Muhayyelat: (1983, İkinci Baskı: 2003)

Hakkında Yazılanlar

‘Gün Işığında’ genel başlığı altındaki köşesinde değerli makaleleri ile ışık saçtı. Türkiye’ye Türk Milletine ve Türkçeye âşık olup, çok seviyordu. Ve ömrünü bu değerlere hizmet için harcadı. Kalemiyle 54 yıl hizmet etti. Arkasında ciltler dolusu eserler, makaleler, şiirler ve sohbetler ile derin izler bıraktı. Bir ömür emek vererek ülkesine hizmet etti.

12 Eylül 1980 öncesinde terörün Türkiye'yi teslim almak için dört koldan saldırdığı bir hengâmede, bazı zenginler memleketi terk ederken Kabaklı Hoca, toplumumuzun değer yargıları için mücâdele veren bir insandı.

Ahmet Kabaklı Çapa Yüksek Öğretmen Okulu

Hocalık yaptığı Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’na Mehmet Sağlam'ın Milli Eğitim Bakanlığı zamanında; ‘Ahmet Kabaklı Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ ismi verilmişti. Ne yazık ki bir sonraki yönetim, ‘Ahmet Kabaklı’ adını oradan kaldırdı. Fakat cenâzesindeki kalabalık, bu asil milletin O’nu sevdiğinin ve minnet duygusunun tezahürüdür. 

Türk Edebiyatı Vakfı

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı ve Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yönetmenliğini yaptı. Sohbetten aldığı hazzı belki hiçbir şeyde duymazdı.

Sohbet düşkünlüğünden dolayı Türk Edebiyatı Vakfı'nda sohbet toplantıları tertiplerdi. Bu güzellik 30 yıl sürdü. Türk Edebiyat Vakfı’da 30 yıl her hafta Çarşamba günü açık oturum ve konferanslarla Türk ve İslâm Dünyasının meselelerini gündeme getirdi. Âdeta bir açık üniversite gibi hizmet veren Türk Edebiyatı Vakfındaki Çarşamba sohbetleri hayrü’l-halefleri tarafından günümüzde de devam ettiriliyor.  

Rahmetli Ahmet Kabaklı çok sevdiği eşini Kadir Gecesi’nde kaybetmişti. Önce eşi Meşkûre Hanım girdi ahiret kapısından. Ondan hemen sonra da Kabaklı Hoca… 8 Şubat 2001’de... Ahmet Kabaklı’nın ameliyatla bir kat daha saflaşan kalbi, dakik bir saat gibi 14.00'te durdu. Türkçeye, Türkiye'ye ve Türk insanına aşkla bağlıydı, hiçbir olumsuzluk O’nu Büyük Türkiye idealinden döndüremedi.

MAHMUT ÇETİN

İSTANBUL PLATFORMU’NDAN SOHBET VE KONFERANSLAR 1

İstanbul Platformu’nun konferansları, 2005 yılından günümüze kadar, 15. Dönem Sakarya milletvekili ve Adalet Eski Bakanı Av. İsmail Müftüoğlu Başkanlığında her ayın ikinci Salı günü akşamı muntazaman yapılmaktadır. 12 yıldan beri aralıksız devam eden bir sivil toplum kuruluşu olan İstanbul Platformunun en mühim özelliği, siyâsî taassup dışında olmasıdır. 

11 yıl içerisinde yüzlerce uzman, platformda konuşturulmuştur. Bu konuşmalardan üç tânesi, kitap hâline getirilmiş ve Ekim 2016’da yayımlanmıştır. 13,5 X 19,5 santim ölçülerinde, 123 sayfalık kitapta; Prof. Dr. Nihat Temel’in ‘Kur’an-ı Kerim Hz. Peygamber’i Nasıl Tanıtıyor?’; Yrd. Doç. Dr. Ali Taştekin’in ‘Dünün Penceresinden Bugünü Görmek’ başlığı altındaki çok faydalı bilgiler ihtiva eden sohbetleri yer alıyor.  

Münevver Dostlar Meclisi’ olarak adlandırabilecek İstanbul Platformu’nda konuşan hatiplerden, sohbeti bu kitaba alınmaya lâyık görülen Hâkim Mehmet Fındık, mistik ve didaktik konuşmasından sonra;  ‘Sevgisini Sevgiye Yakışır Gibi Anlatan Kul Musa’, ‘Deki Diyen Değil, Diyorum ki Diyen’, ‘Duru Bakış-Öze Varış’, ‘Garantör Değer Âdalet’, ‘Hep Kendimi Attığım Taş Tuttu Beni’, ‘İleten Yürekse Söz Taş Değil’, ‘Kanatlıdır ve Kutsaldır’, ‘Özelde Derinlik-Genişlikte İnsânîlik (Rıza Lokması)’, ‘Oku; Özü Öze Doku’, ‘Kutup Yıldızı Âdalet’,  ‘Kurucu Zihniyet’, ‘Kimsesizlerin Kimsesi’, ‘Her Kabule Öz’, ‘İçine Doğulan Kültür-Gönül Deryâsında’, ‘Dil Gemisini Yüzdür’, ‘İnsanlar Vardır Anadolu’da’ başlıklı deneme yazıları ile kitabı zenginleştirip kıymetlendiriyor. 

İstanbul Platformu’nda yapılan konuşmaların yazılı metinlerini başka bir yerde bulup okumak ve faydalanmak mümkün değildir. Burada, herkese lâzım olacak bilgiler sunulduğuna göre, öncekiler mümkün olmasa bile, bundan sonra yapılacak toplantılardaki konuşmaların da kitaplar hâlinde yayınlanması, büyük bir ihtiyacı karşılayacaktır. 

Konuşması ve sohbeti, kitaba alınan muhterem zevatın kısa hayat hikâyeleri, varsa yayınlanmış eserleri hakkında bilgi verilmesi, sağlanmak istenen faydayı artıracaktır. 

İSTEME ADRESİ: 

Remzi Alioğlu. Çatalçeşme Sokağı Nu: 29/A Cağaloğlu, İstanbul Telefon: 0.212-511 29 23 

  

İSTANBUL PLATFORMU:

624 yıl Ufukların Efendisi olan ve dünyaya hak ve adâleti tevzi eden, İslam'ın bayraktarı, Müslüman ülkelerin de hâmisi ecdadımızdan bize kalan son vatan parçası ülkemizin, yeniden dünyanın efendisi olma mücâdelesinde elbette ki, bize de düşen vazifeler vardır.

Bize düşeni ifa edebilmek için, sivil platformlara ziyâdesiyle ihtiyaç vardır. Bizlerin bugün icra ettiği işbu toplantıdan maksadımız;

• Fikir üretebilen, inanç sâhibi muhterem zevâtı bir araya getirmek ve tanıştırmak.

• Milletimizin millî ve manevî değerlerine sâhip, insanlarımızın birikimlerinden istifâde etmek.

• Ülkenin kalkınmasında münevver insanlarımızın düşüncelerini tespit ile ilgili makamlara bu düşünceleri projeler hâlinde intikal ettirmek.

• Ülkenin siyâsî, iktisâdî, sosyal ve kültürel yapısına faydalı projeler üretmek.

• Milletimizin ahlâkî, târihî ve kültürel değerlerini yaşatmak için gayret sarf etmek, erozyona uğratmamak için güç birliği yapmak.

• Siyâsî, iktisâdî, sosyal ve târihî analizler yapmak, ancak siyâsî baskıyı intaç edecek tavırlardan kaçınmak.

• Siyâsî önceliklerimizi geriye çekmek ve objektif olmaya çalışmak, partiler üstü bir platform oluşturmak.

• Genel ve mahallî yönetimlerin icraatlannı tâkip etmek, aksaklıkları tespit ile faydalı hâle getirmek için düşünce birliği sağlamak.

• Ülkemizin zararına olabilecek oluşumlara, provokasyonlara karşı dikkat ve temkinin sağlanması için girişimlerde bulunmak.

• Elden geldiğince fakirlerin derdine ve çâresiz talebelere yardımcı olmak. Çalışmalarımızı broşürlerle, panellerle, konferanslarla, sempozyumlarla efkârı umumiyeye duyurmak.

• Diğer önemli bir maksadımız da iştirak eden dostların sevinci ile mesrur, kederi ile müteellim olmaktır. Bir başka ifade ile bir vücudun uzuvları gibi birbirimizi tamamlamaktır.

• Meslek mensubu arkadaşlar arasında dayanışmayı sağlamak, onların tanınmasına, çevre edinmesine yardımcı olmak.

• Aramızda selam ve merhabayı yaymak, her fırsatta kucaklaşmanın sıcaklığını hissettirmek için vesileler aramak. Çaylar, geziler tertiplemek.

• Bu toplantılarımızda meşrep, klik ve siyâsî her türlü taassuptan ve dayatmalardan uzak durmak, işlerimizi meşveretle yapmak.

• Kardeşliğimizi pekiştirecek her türlü gayretin içinde bulunmak, merhametle birbirimize yaklaşmak, kusur aramadan birbirimize faydalı olmak.

• Elde edilebilecek önemli haber ve bilgileri birbirimize kıskanmadan aktarmak, düşüncede birliktelik için gayret göstermek.

• İlimsiz, dayanaksız, delilsiz tahrik ve tahkir edici menfi düşüncelerden uzak durmak, buna mukabil faydalı olanı desteklemek.

• Hakka riayetkâr, bilgili ve liyakatli insanları milletin hizmetine sokmak için elbirliği yapmak.

• Milletimizin fıtratında mevcut olan yüksek ahlak ve faziletin inkişafını sağlayıcı çalışmalarda bulunmak.

• Müşterek dâvâlara iman, müşterek târih şuuru ve müşterek kültür ve gaye etrafında toplanmak.

• Beynelmilel insan hakları beyannâmesinde insanlara tanınan hakları her yerde müdafaa etmek, vicdan hürriyetine dokundurmamak.

• Millî irâdenin üstüne çıkmayı düşünenlere karşı fikrî mücâdele içinde bulunmak.

• Târihî karakterimize ve milletimizin maksat ve irâdesine uygun politikacı, bürokratları her yerde müdafaa etmek.

• Yabancı kültür istilasından korunmak için millî mefkûre, ahlak şuurumuzu öne çıkarmanın yollarını düşünmek, çâreler aramak.

• Anayasal haklarımızı öğrenmek ve bu haklarımıza müdâhale edici her tavra karşı tavır sergilemek.

Av. İSMAİL MÜFTÜOĞLU:

1939 yılında Trabzon'un Of ilçesinde doğdu. Çapa Öğretmen Okulu’nu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir müddet öğretmen ve uzun yıllar serbest avukat olarak çalıştı.  

1969 Bağımsızlar Hareketi’nde, Sakarya Bağımsız milletvekili adayı oldu. Millî Nizam Partisi’nin kurucularındandır. Millî Selamet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 1973 seçimlerinde Sakarya’dan milletvekili seçildi. 31 Mart 1975 – 11 Nisan 1977 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Adalet Bakanı olarak görev yapmıştır.  Aynı dönemlerde İçişleri Bakanlığına da vekâlet etti. 

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında, Cenevre’de akdolunan konferansa, 2 dönem siyâsî müşâhit olarak katıldı. 

        

1971 yılında Millî Nizam Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’nde görülen dâvâlarına avukat olarak katıldı. 1980 askerî darbe sonrasında Millî Selamet Partisi ve yetkilileri aleyhine açılan dâvâlara da, tamamının vekili olarak katıldı.

Millî Gazete, Vakit, Zaman, Cuma isimli gazete ve dergilerde yazıları yayınlanmıştır. ‘Kıbrıs Barış Harekâtı ve Perde Arkası’ ile ‘Belgeler Konuşuyor Millî Görüşte Kırılma ’ isimli iki adet kitabı yayınlanmıştır. 

İngilizce, az miktarda İtalyanca ve Yunanca bilmekte olan Adâlet Eski Bakanı Av. İsmail Müftüoğlu, hâlen Saadet Partisi Genel İdâre Kurulu üyesi olarak siyâsî faaliyetlerine devam etmektedir.

KUŞBAKIŞI:

DÜNYANIN DURUMU:

Worldwatch Enstitüsü üyesi çok sayıda uzman tarafından hazırlanan, Ocak 2017’de yayınlanan 15,5 X 23 santim ölçülerindeki kitabı, Duygu Kutluay Türkçeye tercüme etti. 

Bu isimdeki kitap her yıl hazırlanıyor. 2016 yılı için tespit edilen tema: ‘Devam Ettirilebilir Şehir Hayatı’ olarak tespit edilmiş. İnsanlık târihinde şehirler, artan şehirleşme karşısında muhtemel enerji engelleri, sera gazı emisyonları, şehirleşme ve geniş ölçekli yayılma, binalarda enerji verimliliği, şehirlerde yenilenebilir enerji kullanımı ve benzeri başlıklar altındaki yazılar, kitabın muhtevâsını teşkil ediyor. 

TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

İstiklal Caddesi Meşelik Sokağı Nu: 2 Kat: 4 Beyoğlu, İstanbul (T. İş Bankası Parmakkapı Şubesi üzeri) 

Telefon: 0-212 252 39 91 Belgegeçer: 0.212-252 39 95 www.iskultur.com.tr  e-posta: [email protected]  

AŞKIN MİHRABI YUSUF:

Hazret-i Yusuf, Kur’an-ı Kerimde adı geçen ve çok teferruatlı bir şekilde hayat hikâyesi anlatılan bir peygamberdir. 

Kardeşleri tarafından kuyuya atılır. Oradan Cenab-ı Allah’ın hikmeti ile kurtulur. Mısır sarayında önce önemli bir vazifeye getirilir. Sonra devlet başkanı olur. Kitap, Hz. Yusuf’un destansı aşkını ve yasak meyveyi yememek için efsânevî direnişini, hak yolundaki aydınlanma arayışını anlatmaktadır. 

Hasan Basri Bilgin’in yazdığı 13,5 X 21 santim ölçülerinde 264 sayfalık roman, aralık 2016’da yayımlandı. 

MİHRABAT YAYINLARI:

Prof. Dr. Kâzım İsmail Gürkan XCaddesi Nu: 8 Cağaloğlu, İstanbul. Telefon: 0.212-514 28 28 Belgegeçer: 0.212-528 24 01 [email protected]  www.mihrabatyayinları.com  

PEMBE KARGA:

Yapı Kredi Bankası Kültür Yayınlarının Doğan Kardeş Resimli Hikâye grubundan olan kitap, 25,5 X 21,5 santim ölçülerinde ve 28 sayfadır. 

Kitabın yazarı Helga Bansch, aynı zamanda kitabının resimlerini de çizmiştir.  Eseri Türkçeye Dürrin Tunç tercüme etmiştir. Kitap, 3-8 arası yaş grubuna hitâbetmektedir. Ocak 2017’de yayımlanmıştır. 

Pembe Karga, aynı yuvayı paylaştığı kardeşlerinden birazcık farklı. Ne kadar kanat çırpsa da uçamıyor, ne kadar gaklasa da sesi kardeşininki kadar vahşi ve kart çıkmıyor. Önceleri kardeşlerine benzemek için çabalasa da, sonra bu mücâdeleden vazgeçiyor. Ne de olsa kanatları uçmak için olmasa da başka şeyler için çok kullanışlı! 

Helga Bansch, eserinde, ‘farklı olmak’ temasını işliyor. 

YAPI KREDİ KÜLTÜR SANAT YAYINCILIK: 

İstiklal Caddesi Nu: 161-161/A Beyoğlu 34433 İstanbul. Telefon: 0.212-252 47 00   

Belgegeçer: 0.212-293 07 23 www.ykykultur.com  e-posta: [email protected]  

KISA KISA / KISA KISA…

1- KARAGÖZ KİTABI: Hazırlayan: Sevengül Sönmez. Kitabevi Yayınları / Mehmet Varış. 

2- GELECEK VE DİĞER MESELELER: İsmail Kılıçarslan. Profil Kitap. 

3- ÂKİF’İN LEYLASI: Ergün Yıldırım. Etkileşim Yayınları.    

4- KURŞUN VE KALEM: Zafer Acar. Usta-Çırak Yayınevi. 

5- LÂ: Nazan Bekiroğlu. Timaş Yayınları.