KIRIM SEVGİSİ
Prof. Dr. Ali Şamil Hüseyinoğlu Muallim, Azerbaycan Türklerinden herhangi bir Türk değil. 
O Kırım Türkleri sevdalısı. Genç bir delikanlının âşık olduğu genç kızı sevdiği gibi Kırım Türklerini seviyor. Gönülden, karşılık beklemeden ve derinden… 
Aynı zamanda Türk Birliği için çalışıyor. Türk Birliğinin gerçekleşeceğine, sabahları güneşin doğacağına inandığı gibi inanıyor. 
Ali Şamil diyor ki: ‘4.000 yıllık tarihî geçmişi olan biz Türkler, Türk birliğini gerçekleştiremezsek, 21. Yüzyılın sonlarında, bizi tarih sahnesinden silerler.’ 
Kırım Muhtar Cumhuriyeti’nin başşehri Akmescid’de, Türk Alfabesi ile yayınlanan kitabın yazarı Prof. Dr. Ali Şâmil, kitabında Kırım Türklerine olan sevgisinin nasıl oluştuğunu şiir dolu, duygu yüklü cümlelerle anlatıyor: Onlar; vatanlarında yaşama hakları ellerinden alınmış mazlum insanlardır. Onlar, uzun yıllar mücâdele ettikten sonra vatanlarına dönme hakkını elde etmiş şuur sahibi asil insanlardır.  
Kitabın, ‘Niçin Kırım’ı Bu Kadar Sevdim’ başlıklı önsözünde; yürek kabartan, göz yaşartan ifâdeler var. 
Bu kitap, ‘Türk Birliği’nin sevgi harcı ile örülmüş temeli’ olma özelliğine sâhiptir. Ataları, dedeleri, ana-babaları Kırım’dan göç etmiş, ‘Kırımlıyım’ diyen ve fakat bu kadarıyla yetinenler; Ali Şamil’i okuyup, vatan Kırım’ı Ali Şâmil gibi, O’nun kadar sevmeliler. Sevgiler, ilgiye, ilgiler hizmete dönüştüğünde Kırım; Türkleşmiş, kalkınmış bir vatan, Kırım Türkleri mes’ut ve bahtiyar olur.    
Kitap ve yazarı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler aşağıda adresi verilen internet sitesine başvurabilirler:
http://ali-shamil.tr.gg/Ana-s%26%23601%3Bhif%26%23601%3B.htm  
Kitapla ilgili iletişim kanalları:
BAHÇESARAY DERGİSİ / KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ: 
Molla Gürani Mahallesi, Akkoyunlu Sokağı Nu: 52 Dr. Ahmed İhsan Kırımlı Kırım Türkleri Kültür Evi. Çapa, Fakit-İstanbul. 
Telefon: 0.212-534 92 31
Belgegeçer: 0.212-635 26 11
www.kirimturkleriistanbul.com  //
[email protected]      
Prof. Dr. ALİ ŞAMİL HÜSEYİNOĞLU
Ali Şâmil Hüseyinoğlu 1948 yılında Göyçé İlçesi’nin İnékdağ {şimdiki Ermenistan Cumhuriyetine bağlı Vardenis rayonunun Teretuk köyu} köyünde doğdu. 
1973’de Bakü’de Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin Gazetecilik Fakültesi’nden mezun oldu. 1973-1993’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyetindeki ‘Şark Kapısı’, 1990-1993’de Azerbaycan Halk Cephesi’nin ‘Azadlık’ gazetelerinde çalıştı. 1993-2004’de Azerbaycan Millî Ansiklopedisi’nde ‘Türk halklarının Meşhur İnsanları’ Ansiklopedi gurubunun başkanlığını, 1996-2007 yıllarında Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Folklor Enstitüsünde ‘Türk Halklarının Folkloru’ bölümünde ilmî araştırmalar yaptı. 2007 yıldan bu yana, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Milletlerarası İlişkiler Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır. 
Ali Şâmil Hüseyinoğlu’nun yayınlanmış 10 kitabı,  150’ye yakın ilmî incelemesi, 500’den çok makalesi vardır. 10 ülkede düzenlenen 35 Milletlerarası Sempozyuma, 16 Millî Sempozyuma katılmış, bildiri sunmuştur. 
Kitaplarından bâzıları:
1- Küzey Kıbrıs: (2001), Azerbaycan Millî Ansiklopedisi Neşriyatı, Bakü.
2- Burulğandan (*) Çıkmak Mümkün müdür?: (2001), Azerbaycan Millî Ansiklopedisi Neşriyatı, Bakü.
3- Dastanlaşmış Ömürler: (2000), Seda Neşriyat, Bakü.
4- Âşık İsgender Ağbabalı: (2006), Seda Neşriyat, Bakü.
5- Uyğur, Gagauz, Küzey Kafkas Türklerinin Edebiyatı Tarihi: (2008) Seda Neşriyat, Bakü.
(*) Burulğan: girdap, su çevrintisi, hortum, rüzgâr çevrintisi, anafor. 
KUŞBAKIŞI
TÜRK HARP KUDRETİNİN SINIRLARI
Türk savaş tarihini, Türklerin temas ettiği coğrafyalar ve dâhil olduğu medeniyetler çerçevesinde ele alan ve henüz tamamlanmamış eserin birinci cildidir. 
Yazar, birbirinden son derece uzak ülkelerde devletler kurmuş, eski dünyanın hemen hemen her milletiyle düşmanlık veya dostluk ilişkisine girmiş bir milletin tarihini anlatıyor. Türk harp tarihi hem bir bütünlük arz eder, hem de etmez. Bu anlamda Türk tarihini yazmak, hiçbir milletin tarihini yazmakla karşılaştırılamaz. Şu halde bu çalışma Asya, Avrupa ve Afrika’nın müşterek bir tarihi demektir. 
Eserin birinci cildinde ‘Mete’den Önce’ başlığı altında, Sümerler, Hititler ve Akadlar ile Medler ve Persler anlatılıyor. Bu cilt, Göktürklerin nihai yıkılışına kadar devam eden dönem ile sona eriyor.  Sâdece Türklerin değil, Türk tesirinde kalan her karış toprakta devam eden savaşlara da yer veriliyor.  Çin’deki iç işlerinden ipek ticaretine, Sasani-Roma mücadelesinin tesiri altındaki Türk ve Müslüman unsurlardan Mısır’ın Romalılardan Araplara geçişine uzanarak kronolojik ve eş-zamanlı bir tarih anlatımı uygulanıyor. 
Yazar; Göktürk tarihinin esas kaynakları olan Çin arşivlerinin maskesini düşürme iddiasını da sâhiptir. İkinci ciltte Oğuz devletlerinin, üçüncü ciltte ise Osmanlı ve çağdaşı olan diğer Türk devletlere ait tarihin verileceği belirtiliyor.  
Rafet Elçi’nin, 416 sayfalık kitabı 2013’da yayınlandı. 
FANUS KİTAP: Kalenderhane Mahallesi,  Şehzade Cami Sokağı Nu:3 Fatih/İstanbul/Türkiye
Telefon: 0.212-522 86 90 
Belgegeçer: 0.212-522 86 90 
www.fanuskitap.com // 
BANA ALLAH YETER
Seni terk eden insanlar olacaktır, bırak hepsi terk etsin, insan dünyadan uzaklaştıkça Rabb’ine yakınlaşır.
O’nun dostluğu ile yeniden doğar...
Bir insan, hattâ bir dostun, yüreğini üşütüyorsa üzülme.  Allah oraya rahmetini bırakır sıcacık eder. Sen yeter ki kapını açık tut!...
Sen gözyaşını bir elinle silerken melekler sırtını sıvazlar ve der ki; üzülme Hak teala senin hakkını ahretinde kendi verecek... 
Destek Yayınları’nın Tasavvuf Dizisi’nden çıkan Uğur Koşar’ın kitabı 14 X 21 santim ölçülerinde ve 184 sayfa. Yayın tarihi: 2014.
DESTEK YAYINLARI: İnönü Caddesi Nu: 33 Bosfor Apartmanı Daire: 4 Beyoğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-252 22 42  
Belgegeçer: 0.212-252 22 43  
e-posta: [email protected]  //  
www.destekyayinlari.com  
BİR GECE YILDIZLARLA
Roman yazarı olarak bilinen Emine Işınsu, şair annesi Merhume Halide Nusret Zorlutuna Hanımefendi’den tevârüs ettiği şiir yüklü üslûbunu, coşkun duygularıyla yoğurup, okunası bir hikâye kitabı hazırlamış. O’nun; gözlem ve teşhisleriyle klasikleşen romanlarının tiryakisi olanlar, Bir Gece Yıldızlarla isimli hikâye kitabını da çok sevecekler. 
Bir solukta okunup bitiririlecek, bitirildikten sonra da ‘Aaaa bitti?’ dedirtecek cinsten bir hikâye kitabı.  
Yayınevleri, yakın zamanlara kadar hikâye kitabı basmaya karar verirken uzun uzun düşünmek mecburiyetini hissediyorlardı. Öyle anlaşılıyor ki bundan sonra kitap mağazalarının vitrinlerinde, raflarında daha çok hikâye kitabı göreceğiz. Metroda, tramvayda, otobüs ve metrobüste, bir eliyle bir yerlere tutunup dengesini korumaya çalışanlar, diğer ellerindeki hikâye kitabının satırları arasında gezinecekler. 
Bir Gece Yıldızlarla; sâdece kendini değil, hikâye okumayı da sevdirecek güçte bir kitap. 
12,5 X 19,5 santim ölçülerinde 114 sayfalık eser, Ocak 2014’te Ötüken Neşriyat tarafından okuyucu ile buluşturuldu. 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0 212 251 03 50  
Belgegeçer: 0 212 251 00 12 www.otuken.com.tr  
e-posta: [email protected]  
MAPUSÂNE
Hapishanelerin ne zamandan beri var olduğunu tahmin etmenizi istesek, genel kanaat, insanoğlunun çok eski çağlarda hapishane kavramıyla tanıştığı yönünde olacaktır. Oysa doğru cevap oldukça şaşırtıcı: Yalnızca iki buçuk yüzyıl öncesine kadar bugünkü anlamda bir hapishane kurumu yoktu. 
Modern zamanlardan önce zanlı, mahkûm veya esirlerin tutulduğu saray, kale, hisar, kule, tersane veya çeşitli devlet görevlilerinin evleri birer mahbes idi. Fakat bildiğimiz mânâda hapishane değildi. Bu mekânların hiçbirini müstakil birer hapishane sayamayız. Tanzimat’la birlikte Osmanlı’ya dokunan sihirli el, hapishane mevzuunu da es geçmemişti Osmanlı’nın ülke içindeki cezalandırma pratiklerini tek tip hâline getirmek ve standartlaştırmak isteyen idareciler için hapishane, hem daha insanî bir ceza aracıydı, hem de Avrupa kaynaklı dış baskılara karşı kullanılabilecek bir medeniyet sembolü... Böylece Osmanlı’nın yeni imajına uymadığı düşünülen eski zindanlar kapatıldı, yerine irili ufaklı hapishaneler yapılmaya başlandı. Hapishanelerin Osmanlı’daki serüveni ve sizin kitapla sohbetiniz tam da bu noktadan sonra başlıyor. Hapishanelerin kuruluş efsanesi, felsefî arka planı ve mahkûmların ilgi çekici hikâyelerini belgeler ve fotoğraflar eşliğinde okumak için, Gültekin Yıldız’ın 2012 yılında basılan 530 sayfalık kitabı uygun bir rehberdir.
KİTABEVİ YAYINLARI / MEHMET VARIŞ: Alemdar Mahallesi Çatalçeşme Sokağı Nu: 46/A Cağaloğlu – İstanbul 
Telefon: 0 212-511 21 43 
Belgegeçer: 0.212-513 77 26 
www.kitaevi.com.tr  
e-posta: [email protected]  
BALKAN SAVAŞLARI
Çarlık Rusya’sından Komünist Rusya’ya geçiş döneminin liderlerinden Lev Troçki’nin Türkiye’de 2012 yılında yayınlanan 656 sayfalık kitabı, şaşırtıcı bilgiler içeriyor. 
Kitapta; her bakışımızda yeniden hüzünlendiğimiz ve tarihimizde kara bir leke olarak andığımız Balkan Savaşları’na farklı bir gözle bakılıyor.  
Kitap, art arda iki savaş doğuracak olan gerilimi sosyal hayatın içinden çekip çıkarmayı ustalıkla başarıyor. Troçki’nin; Balkanlarda giderek artan milliyetçi gerginlikleri ve hâlâ bölgenin mühim bölümüne hâkim olan Osmanlı Devleti’ndeki gelişmeleri yakından tâkip ettiği anlaşılıyor. 
Yakın tarihin önemli isimlerinden biri olan ve Sovyet Rusya’dan Stalin ile çatışmasının ardından uzun yıl Türkiye’de, Büyük Ada’da yaşayan Troçki’nin analiz yeteneği ve uzak görüşlülüğü, bu kitaptaki pek çok belirlemelerinde ve değerlendirmelerinde dikkat çekiyor. 
TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI: İstiklal Caddesi Meşelik Sokağı Nu: 2 Kat:4 Beyoğlu, İstanbul (T. İş Bankası Parmakkapı Şubesi üzeri) 
Telefon: 0-212 252 39 91 
Belgegeçer: 0.212-252 39 95 
www.iskultur.com.tr
e-posta: [email protected]  
KISA KISA /  KISA KISA…
1- KÜÇÜK ORTA DOĞU SURİYE: Ümit Özdağ. Kripto Kitaplar. Kültür Mahallesi, Ziya Gökalp Caddesi, İçel Sokağı Nu: 6/4 Kızılay, Çankaya, Ankara. 
Telefon: 0 312 432 19 23
Belgegeçer: 0.312-432 19 33 
www.kiriptokitaplar.com  // 
e-posta: [email protected]   
2- GAYRI RESMİ YAKIN TARİH: Mustafa Akyol. Etkileşim Yayınları. Sanayi Caddesi, Bilge Sokağı Nu: 2 Yenibosna, İstanbul. 
Telefon: 0 212 551 32 25
Belgegeçer: 0 212 551 26 59  
www.etkilesimyayinlari.com 
3- KELAM: Editör: Şaban Düzgün. Yazarlar: Ramazan Altıntaş, İlyas Çelebi, Şaban Ali Düzgün, Mehmet Evkuran, Cağfer Karadaş. Grafiker Yayınları. Birinci Cadde, 1396. Sokak Balgat, Ankara. 
Telefon: 0 312 284 16 39
Belgegeçer: 0 312 284 37 27 
e-posta: [email protected] www.grafiker.com.tr 
4- TEKERLEMELER: Ünver Oral. Bilgecan Yayınları. Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 527 33 65
Belgegeçer: 0 212 527 33 64  
e-posta: [email protected] www.bilgeoguz.com.tr  
5- SÖZÜN DOĞRUSU 1 ve 2: Yavuz Bülent Bâkiler. YAKIN PLAN YAYINLARI: Divanyolu Caddesi Nu: 15/412 Sultanahmet Fatih, İstanbul. 
Telefon: 0.212-521 56 40  
e-posta: [email protected]  www.yakinplan.com.tr 
DERKENAR
KİTAPLA İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER
*Kitaplar sevgili dostlar, gerçek yol gösterenlerdir. Çünkü ikiyüzlülük etmeden okuyucuya görevlerimi hatırlatırlar. 
*Kitapların yakıldığı yerde insanlar da yakılır. 
*Otuz yaşına gelinceye kadar kitapları sevmeyen, sonraları da onları anlayacak kapasiteye ulaşamayacaktır. 
*İyi kitabin tavsiyesi kendi içinde saklıdır.
*Okuduğunuz kitap sizi fikren yükseltir, içinizi doldurursa onun hakkında hüküm vermek için başka bir özellik aramayınız; eser iyidir ve usta elinden çıkmıştır.
*Size en çok yardım eden kitaplar, sizi en çok düşündüren kitaplardır. 
*Kitaplar insanlara çoğunlukla talihlerini açmak için kabiliyet aşılarlar.
*Kitapları iki gruba ayırmak mümkündür: günün kitapları ve her zamanın kitapları. 
*Kitapsız büyüyen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer. 
*Bal suyu tatlıdır, şeker iyidir; ama kitabin tadı ikisinden de iyidir. 
*Kitapsız insandan korkulur
*Kitabın görüntüsü yürekten üzüntüyü kovar. 
*Kitaplar da dostlar gibi az, fakat iyi seçilmiş olmalıdırlar. 
*Kitaplar sessiz öğretmenlerdir.