1- Kışın, güneş ışınlarının az olması, ısının azalması depresyonu tetikler. Gecelerin uzaması, insanları uyuşuk, uykulu ve birazda iştahlı yapıyor. Ayrıca kışın bağışıklık sisteminin direncide azalıyor.

O halde bağışıklık sistemimizi ne kadar güçlü tutarsak kışın daha az enfeksiyonlara yakalanırız.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde en az 2 porsiyon protein içeren gıdalar ve bol meyve, sebze tüketilmesi gerekir.

Direncimiz düşük olduğu günler şeker tüketimini sınırlamamız gerekir. 100 gr. şeker içeren bir içeceğin, 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini %50 azaltır. Bu olumsuzluk en az 5 saat devam eder.

BESLENMEDE ÖNE ÇIKAN BESİNLER

C vitaminden zengin besinler: Maydanoz, kuşburnu, yeşilbiber, limon, portakal, greyfurt, kivi, brokoli, fasulye

E vitaminden zengin besinler: Zeytin yağ, fındık, ceviz, badem, fıstık A vitaminden

A vitaminden zengin besinler: Havuç, ıspanak, pırasa, marul. Kışın; selenyumdan zengin olan balık tüketimi haftada en az 2 sıklıkta olmalı.

Yoğurt, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Nezle ve gripten uzak durabilmek için: Salatalara bol maydanoz, soğan ilave edin. Bol C vitaminli sebze ve meyve tüketin. Limonlu tavuk suyu çorbası için, ekinezya çayını da unutmayın.

MAYDANOZ :Karaciğerin dostudur. Maydanozun etkin olabilmesi için limon suyuna ihtiyaç vardır.

SOĞAN: Bedenin savunma sistemini güçlendirir.

SARIMSAK: Bedenin bağışıklık sistemini uyarır.

DOMATES: Zengin bir antioksidan depoları vardır.

2- Soğuk havalarda yağ tüketimini artırmanın hiçbir katkısı yoktur. Aksine günlük yağ tüketiminin artırılması bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur. Doymuş yağları gün içerisinde yediğimiz besinlerden zaten bol miktarda aldığımız için, biz genellikle doymamış yağlardan yana tercihimizi kullanalım.

Yediğimiz tüm besin öğelerinin fazlası da yağ depolarına gideceğinden, günlük yağ tüketimini 4-5 porsiyonla sınırlamak en iyisidir. Özellikle zeytin, zeytin yağ, ceviz, fındık, badem gibi görünür yağları tercih etmeniz gerekir.

3- Kışın probiyotik ürünlerin yararları, yaza nazaran biraz daha önem kazanıyor. Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı, ishali, kabızlığı önleyici, kolon kanser riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi artıları unutulmamalıdır.

4- Sabahları 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağını, 1’ er çay kaşığı zerdeçal ve çörek otunu tatlı kaşığını ucuyla koyacağınız karabiberi karıştırın kahvaltıda her sabah tüketiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, metabolizmanızı hızlandırdığında kilo vermenize katkı sağlayacak.

5- Yeşil çayı tercih ediniz ;kesinlikle çaya şeker koymadan 1 parça zencefil ilave ederek içiniz.

6- Doğa yürüyüşlerine; en az süreleri,30 dakika en fazla 60 dakika olacak şekilde haftada 3 ya da 5 sıklıkla tempolu olmak kaydıyla başlayınız.

7- Haftada 2 sıklıkla 15’er dakikadan yapacağınız direnç çalışmaları sizi kışa girmeden vücut direncinizi artırarak iyi bir şekilde hazırlar.

Sonbaharda doğanın “iyonizasyon “dengesi değişeceğinden; bilinçli ve doğal beslenme , diğer taraftan doğru ve düzenli egzersizler ile kendinizi çok daha güçlü hissedebilirsiniz.