Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, bu gün sizler ile bu mevsimin favori meyvesi kiraz ile ilgili bilinen veya bilmediğimiz bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Öncelikle kirazın meyvesine geçmeden önce, kirazın sapının şifası ile ilgili bir bilgi aktarmak istiyorum. Şöyle ki; yaklaşık 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10-15 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebildiği literatürlerde yer almaktadır. Ayrıca, kiraz sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı kullanılmaktadır. Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup veya demlemelerle önemli ölçüde iyileşme sağlanabilmektedir. Saplar ayrıca, kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılmakta, bir litre su içine bir küçük avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 3-4 fincan içilmekte, bu demleme suyu gerektiğinde, günde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabilmektedir
Kirazın meyvesine gelince, 100 gramında, büyük miktar da C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C vitamini alması gerektiği düşünülecek olursa bu meyvenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır Bununla birlikte,B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da önemli oranda bulunmaktadır. Kiraz , fitokimyasallar yönünden de zengindir. Bilindiği gibi bunlar, anthocyanin, meyve ve sebzelerin rengini veren pigmentler olup, hücreleri zararlı maddelere karşı koruyan antioksidan özellikleri nedeniyle kansere karşı koruyucu işlev görmektedir. Ayrıca, kiraz anti-imflamotoral ve antihistaminik (alerji ve enfeksiyon önleyici) özellikler taşıyan bir antioksidan olarakda yarar sağlamaktadır. 20 adet kirazda yaklaşık 20 miligram civarında antosiyanin bulunmakta olup, bu da bir aspirinden yaklaşık on kat daha etkili güce sahiptir. Bu özelliklere sahip olan kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilmekte, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilmektedir. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde yarar sağlamaktadır.
Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilmekte ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına, aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilmektedir. Sigara içenler de nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olması etkisi nedeniyle kirazdan önemli ölçüde yarar sağlayabilirler. Bununla birlikte, içermiş olduğu meyve şekeri levüloz rahat sindirilebildiği için, diyabet hastaları da kirazı yanında protein kaynağı besinlerle birlikte tüketebilmektedir. Gözümüzün de dostu olan kiraz, A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni de önemli ölçüde içermektedir.
Kirazın böbrekler üzerine de çok yararı bulunmaktadır. Şöyle ki; idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudu zehirli maddelerden temizlemekte, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Karaciğerin dostu da olan kiraz, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Bunun sonucu, karaciğer zamanla normale dönmekte ve safra salgısı artmakta, böylece sindirim gücü de artmaktadır. Kirazda bulunan 'levüloz' adlı şeker kolay sindirilebildiği için şeker hastaları bir miktar kirazı hiçbir tehlike oluşmadan yiyebilmektedir. İçerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı vücut direncini artırmakta, yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek vücudumuzda sakinlik sağlayabilmektedir. Ayrıca, Kiraz ağacının kabukları yüksek ateşe ve kabızlığa da iyi gelmekte, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Son olarak söylememiz gerekirse, dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa karşı da yarar sağlamaktadır. Benden söylemesi.
Sağlıklı, mutlu günler diliyor, saygılar sunuyorum.