Siz kıymetli okuyucularıma bu hafta kira hukukunda en çok merak edilen kira sözleşmesi bitiminde yeniden sözleşme yapılması gerekli olacak mı, kira sözleşmesi sonra erdiğinde kiracı evden çıkartıla bilinir mi, yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkartabilir mi gibi soruların cevaplarını açıklamaya çalışacağım...

Bilindiği gibi günümüzde kiracı ve ev sahibi arasında pek çok farklı konularda anlaşmazlık yaşanmaktadır. Bu anlaşmazlıklar daha çok ev sahibinin hangi durumlarda kiracıyı çıkarabileceği ve kira bedelinin yıllık artış miktarının ne kadar olabileceğine hususundadır.

Kira Sözleşmesi Bitiminde Yeniden Sözleşme Yapmam Gerekir mi?

Kira sözleşmesinin bitimi ile yeniden kira sözleşmesi yapılması gerekmemektedir. Kiracı kira sözleşme bitiminden 15 gün önce sözleşmeyi uzatmayacağını ev sahibine bildirmedikçe kira sözleşmesi otomatik olarak bir kira yılı süresince uzamaktadır. Bu sebeple kiracı her yıl yeniden kira sözleşmesi yapmak zorunda değildir.

Kira Sözleşme Süresi Bittiğinde Kiracı Evden Çıkarılabilir mi?

Kira sözleşmesinin süresi bittiğinde ev sahibi kiracıyı bu sebeple evden çıkarması mümkün değildir. Kira sözleşme süresi sona erdiği gerekçesiyle ev sahibi kiracıyı evden çıkaramaz. Ev sahibi ancak 10 yıllık uzama süresinden sonra kiracının tahliyesini talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda bir yıllık sözleşme yapılmışsa ev sahibi ancak 11 yılın sonunda kiracıyı herhangi bir sebep göstermeden evden tahliye etme hakkına sahiptir.

Yeni Ev Sahibi Eski Kiracıyı Evden Çıkarabilir mi?

Yeni ev sahibi kiracısı olan bir gayrimenkul satın alması durumunda artık var olan kira sözleşmesinin tarafı haline gelmektedir. Dolayısıyla yeni ev sahibi evi satın aldığı gerekçesiyle eski kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip değildir. Ancak yeni ev sahibinin kendisi, eşi, çocuğu veya anne babası satın alınan eve konut olarak ihtiyaç duyuyorsa satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtar çekerek evi 6 ay içinde tahliye etmesini talep etmelidir.