Karnı aç olan çocuğun canı, ne görürse çeker.

 Bu da oburluğa ilk adım olur. 

Çoğu büyük insanında bu yanlış düşünceyi kafalarından silip çıkarması gerekir. 

“Ben kiloluyum o nedenle kahvaltı yapmayacağım, öğlen bir iki grisini ile geçiştireyim böylece kilo veririm” bu tamamen bilime aykırı bir düşüncedir. 

Zira metabolizmayı % 20 – 30 civarında hızlandıran kahvaltıdır.

Kahvaltıyı atladığımızda bir sonraki ana öğünde metabolizma sizden intikam alır. 

Yarın aynı işlerin yine başına geleceğini çok iyi bilen bu sistem hemen kendini koruma sistemini devreye sokarak sizden öç alır ve tüm yediklerinizi yağa dönüştürerek depolar.

 Hele hele birde öğle yemeği geçiştirildi ise akşam yemeğinde olumsuzlukların boyutları da büyür. 

Böylelikle insanlar bu yanlış düşünceden dolayı kilo vereceklerine kilo alırlar. 

KAHVALTI MÜTHİŞ BİR ENERJİ KAYNAĞIDIR

Karbonhidratlar, örnek verecek olursak ekmek, mide bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırır; sindirim sorunu yaratmaz, açlık duygusunu bastırır.

 Türk mutfağında kahvaltıda genellikle B vitamini eksikleri görülür.

 B1 vitamininin en iyi kaynağı buğdaydır. 

Ancak buğday da temizlenirken % 30 kayıp oluyor. 

O zamanda genellikle ekmek tüketimi ile bu açığın kapanması oldukça güçtür.

 Fakat ekmeğin yerine zaman zaman mısır gevrekleri bu eksikliğin giderilmesini, yanında tüketilen süt ve peynir ile kolaylaştırabiliriz.

Bu şekilde B1 vitamini , besinlerden alınan karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sağlar. 

Depresyon ve zihinsel yorgunluğu engeller.

SÜT VE ÜRÜNLERİ;

Beyinsel ve bedensel oluşumun ve güçlenmesini sağlar. 

Yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan süt, her yaşa hitap eden bir gıdadır.

 Erişkinlerde az yağlı olanlarının tercih edilmesi daha uygundur.

Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin, emziren anne ve kemik yoğunluğu azalan ya da azalmayan herkesin bu ürünleri gün içerisinde belirtilen oranlarda alması gerekir.

PEYNİR;

Kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengindir. 

Günlük peynir ihtiyacımız yaşa ve özel durumlara göre değişir.

Ortalama 1 ya da 2 kibrit kutusu ihtiyacımızı karşılayabilir.

YUMURTA;

İyi bir protein kaynağıdır.

 Erişkinlere haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta tüketmeleri, çocuklara ise gün aşırı verilmesi daha uygundur.

KAHVE YA DA ÇAY; 

Mideniz zayıfsa ülser ya da yüksek tansiyonlu ve kalp rahatsızlığı çekenler kafeinden uzak durmalıdır.

ÖRNEK KAHVALTI

Güne zinde başlamak için ilk işimiz bir bardak oda sıcaklığında su, içtikten hemen sonra bir porsiyon meyve yenmelidir.

 Kahvaltıda yukarıda saydığımız besin öğelerinden en az 

2 porsiyon peynir, 

1 adet köy yumurtası

1 bardak süt, 

4 adet zeytin, ya da 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağ ve 1 çay kaşığı zerdeçal karışımı.

1 tatlı kaşığı doğal bal ya da şekersiz reçel,

 2 – 3 dilim tam buğday ,çavdar, kepek ya da yulaf ekmeği  

Sınırsız söğüş domates – salatalık vs. ile mükemmel bir kahvaltı oluşturabiliriz.

Bu şekilde  daha  sağlıklı, üretken, mutlu ve zinde güne başlamış oluruz.