Gelişmiş, çağdaş ülkelerle, az gelişmiş ülkeleri ayıran farklardan birisi de, yaşlılarına verilen önem ve onlar için tanıdığı imkanlar ve saygıdır. Örneğin İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İngiltere gibi ülkelerde, yaşlılar, uzun yıllar, rahat ve refah içinde yaşamlarını sürdürürler. Esasen, onlara, katiyyen yaşlı diye hitap edilmez. Onlar, kıdemli vatandaşlardır (senior citizens). 
Yaşlıların gittikleri, tedavi oldukları, yaşadıkları merkezlere, ’Altın Yaş Kulüpleri’ denilir. Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev yaparken, ihtisas yapmak için, ikinci defa, University of York’a gittiğimde, tez konusu olarak, ’Economics of Social Policy’ alanını seçmiştim. Tutorum, ünlü hoca, Prof. Dr. Jack Wiseman idi. Bu konuda, İngiliz sistemi öncelikli olmak üzere, gelir dağılımı, refah indikatörleri, sosyal güvenlik sistemi, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler, eğitim, konut, çevre sektörleri, sağlık, özellikle, İngiliz Milli  Sağlık Sistemi (National Health System, istihtam, işsizlik gibi, sosyal planlama sektörlerini detaylı  biçimde incelemiş, tezimi hazırlamıştım. Tezim kabul edilerek, basıldı. (Bakınız DPT Kütüphanesi). Daha sonra yurda, DPT’ye dönünce, SPD Daire Başkanımız, Mülkiyeli, çok değerli insan, Sn. İçen Bortuçene’nin kararıyla, yukarıda değindiğim konuların, planlarına entegrasyonu için, sosyal refah ve sosyal güvenlik sektöründe görev almıştım. Plan hazırlanırken, Özel İhtisas Komisyonları kurulur. Bu komisyon, çalışmalarına, tezimin konusu olan konuları alarak, planı hazırlamıştık. Bu, bir yeni  yaklaşımdı. Hatta, o dönemde, ’Sosyal Refah Devleti’ isimli kitabım, DPT Yayını olarak neşredilmişti. Bizim DPT’de, görev yaptığımız yıllarda, 65 artı yaş grubu, 3 milyon civarındaydı. 
Sağlık alanındaki, önemli gelişmeler, bugün yaşam umudunu, 75’li yaşlara yükseltmiş ve 65 artı nüfus, 10 milyona yaklaşmıştır. 2023 yılında, 12 milyonu geçmesi beklenmektedir. Bu durum, sevindiricidir. Ancak, göstermektedir ki, ülkemizde, yaşlılık sorunları, geriatri bakım sorunları, ağırlığını hissettirmektedir. 
DPT Uzmanı arkadaşım, Dr. Emel Danışoğlu’nun başkanı olduğu, Türkiye Yaşlılar Konseyi (TÜRYAK), 1 Ekim 2016 günü, Movenpick Hotel’de, çok güzel bir organizasyon gerçekleştirdi.
Dünyanın çeşitli  ülkelerinde, ABD, Kanada, Avusturalya, Hollanda, İsviçre, Almanya, Fransa, İngiltere’de yaşayan ve kendi alanlarında başarılı olmuş, altın yaştaki insanları ve Türkiyede’ki aynı nitelikteki insanları, bulup bir araya getirmişlerdi. Bunlara hitap, yaşlı değil, Kıdemli Vatandaştı. Tam yetmiş kişiye, kıdemli vatandaş plaketleri ve beratları, törenle takdim edildi. Bu kıdemli  vatandaşlardan, özellikle, dışarıdan gelenler, özlem ve duygularını ifade ederken, hissi anlar yaşandı. Onlar, bulundukları ülkelere yerleşmişler, düzenlerini kurmuşlar, belki artık Türkiye’ye dönmeyecekler, ancak vatan hasretini daima hissediyorlardı. 
Ne yazık ki, bizler, bu güzel Türkiye’nin değerini bilmiyor, doğayı, çevreyi sürekli tahrip ediyoruz. Oysa neler yapılabilir, bu ülke insanları, esenlik, barış, refah içinde  yaşayabilirler. 
2016 yılının kıdemli vatandaşı seçilenler, duygularını, gözyaşlarıyla ifade ettiler. Bunların arasında, Ediz Hun, Göksel Arsoy, İnci Çayırlı gibi sanatçılar da vardı. Güzel konuşmalar yaptılar. Bu yıl, kıdemli vatandaş seçilenler arasında, kardeşim, Sancar Maruflu da vardı. Sancar, Betül Mardin, Mülkiyeli merhum arkadaşım, Prof. Dr. Alaaddin Asna ile birlikte, Türkiye’de ilk defa, Halkla İlişkiler Hareketini başlatmışlar, Halkla İlişkiler Derneğini kurmuşlardı. Sahibi olduğu HİSDAŞ Şirketiyle, tüm Türkiye’de, bu konuda hizmet vermiştir. Sancar, aynı zamanda, İzmir’in  hafızası, sahibi, simgesi, renkli kişisidir. İzmir’i Sevenler Platformu’nun, İzmir Fakirlere Yardım ve birçok NGO’nun başkanı veya azasıdır. Çarşamba grubunu kurmuştur. İzmir Fuar Müdürlüğü, İzmir Protokol Müdürlüğü ve İzmir Büyük Şehir Belediyesi Meclis Başkanlığı görevini ifa etmiştir. 
İzmir Belediyesi, Karşıyaka’nın önemli bir sokağına, Sancar’ın adını vermiştir. Sancar, kendisi için değil, hep toplum için çalışmıştır. DPT’li arkadaşım Emel, bir jest yaparak, Sancar’ın ödülünü bana verdirdi. 
Bu fevkalade güzel, anlamlı, iyi organize edilmiş bir etkinlik olmuştur… Ülkemizde, yaşlı nüfus artmakta, aileler küçülmekte, parası bile olsa, yaşlıların geriatrik bakımı sorun olarak karşımıza çıkmaktadir. 
Türkiye’de yüksek standarda  hizmet veren yaşlı merkezleri yetersizdir… Benim bildiğim, Darüşşafaka’nın iki, Emekli Sandığı’nın birkaç, VIP hizmet veren tesisi mevcuttur. Yaşlılara, yüksek düzeyde hizmet verecek VIP tesislere  ihtiyaç vardır. Öyle insanlar tanıyorum ki, emekli maaşlarını, evlerini, vermeye hazırlar, fakat kalacak yer bulamıyorlar. Halkımız, vatandaşlarımız, herşeyin en iyisine layıktır. Yaşlıların, toplumun korunmaya muhtaç gruplarının korunması, engelilere sahip çıkılması, Sosyal Devlet’in temel görevidir. TÜRYAK, Türkiye’de, fevkalade önemli, hayatı bir işlevi yerine getirmektedir. Düzenledikleri Kidemli Vatandaşlar töreni ve diğer etkinlikleri için, başta Sn. Dr. Emel Danışoğlu olmak üzere, tüm yöneticilerini kutluyor, başarılar diliyorum…