Bugün sizlere aslında bir göçmen yemeği olan ''KEŞKEK''in tarifini yazacağım.

Genellikle düğünler de ve bayramlarda yapılan bir yemek olduğundan ,önümüz de bayram olduğuna göre aklınızın bir köşesinde bulunsun istedim.

KEŞKEK'in şöyle bir geçmişine gidersek her ne kadar göçmen yemeği dense de bazı kaynaklara göre Batı Anadolu,Trakya,Doğu Anadolu,Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olarak da geleneksel yemekler sıralamasında yerini alır.

Anadolu da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte,temel olarak buğday ve etten yapılmaktadır.

Bazı yöreler tavuk eti ile de hazırlamaktadır.Ama yemeğin aslı gerdan eti ile buğdayın özleşene kadar özel tahtadan yapılan değneği ile uzun süre ateş üzerinde karıştırılarak pişirilmesidir.

Çok uzun sürede devamlı karıştırılarak pişirilmesi sonucu buğdayın nişastasından ve et ile harmanlanması neticesinde piştiği zaman sünecektir.

Üzerine ise bol tereyağ içinde kızdırılmış kırmızı biber son noktayı koyacaktır. 

Şimdi biz ev mutfaklarımızda en güzel nasıl pişirebiliriz ..haydi o zaman buyrun tarifimize.. 

MALZEMELER:

500gr kuzu gerdan

2 su bardağı buğday

2 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağ

Tuz

ÜZERİNE:

1 dolu yemek kaşığı tereyağ

1,5 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI:

Buğdayı geceden ıslatın ve ertesi gün çok iyi yıkayarak kirli suyunun tamamen çıkmasını sağlayın.

Düdüklü tencereye alarak bol suda haşlayın.

Kuzu gerdanı da yine düdüklü tencereye alın ve haşlayın.

Güzelce haşlanan eti kemiğinden ayıklayın ve didikleyin.

Kuru soğanları küçük doğrayın ve tencereye alarak zeytinyağ ilavesiyle kavurun.

Buğday henüz sıcakken suyunu süzerek soğanlara ekleyin ve karıştırın.

Didiklediğiniz etleri ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.

Bir tahta kaşık yardımıyla devamlı karıştırarak (bir nevi döverek)uzunca bir süre pişirin.

Et ,buğday ve soğan birbirlerine iyice geçene kadar pişmesi gerekmektedir.

Etler iplik iplik olunca bir miktar etin suyundan ekleyin ve yemeği bağlayın.

Servis tabağına alacağınız keşkek'in üzerine ,bir tavada eritilmiş tereyağ içine kırmızı biberi ekleyerek üzerine gezdirin.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..