Birde baktık ki Mısır, S. Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirliklerinin başını çektiği içinde Ürdün, Libya hatta Mahmut Abbas’ın olduğu bir koalisyon Katar’a karşı bir ambargo başlattılar. Nereden geldiği, hangi nedene bağlı olduğu bilinmeyen bu ambargonun esas hedefi kimdir? Katar neden hedef olmuştur? Katar’ın dize getirilmesinin amacı ne olabilir? Belli bir süreden beri El Cezire Tv. kanalını işletmekte olan Katar’ın yayın politikası kimleri rahatsız etmiş olabilir? Ülkede Amerikan üsleri var olduğu halde Amerika’nın bu ülke üzerindeki yeni hedefi ne olabilir? ABD Katar’dan nasıl bir teslimiyeti arzu etmektedir? Böyle bir ambargo kararı ABD’den izin almadan başlatılabilir mi? Bu ülke batılı ülkelerin hangi politikalarına ters düşmüştür? Hizaya getirilmesi için Arap ülkelerinin figüran olarak kullanıldığı bir yol veya metot nasıl işleyecektir? Bütün bu suallerin cevapları zaman içinde ortaya çıkacaktır.

Katar neden çok mühim bir ülkedir? Neden Ortadoğu’daki denklemin temel taşıdır? Bu konu Suriye meselesiyle bağlantılı olarak düşünüldüğünde daha iyi anlaşılmaktadır. 20. yy’ın başında Rothschield’in sömürge sisteminin emrindeki İngiliz emperyalizmi batıdan Türkiye’yi sıkıştırıp Balkanlardan attıktan sonra doğuya yönelmiş; ilk İngiliz üslerini Basra Körfezi civarında bu günkü Kuveyt, Katar gibi topraklarda kurmuştur. İttihatçıların Başkumandanı Mahmut Şevket Paşa’nın yüksek vizyonuna göre(!) çöl ve verimsiz topraklardan meydana gelen bu bölge için İngilizlerle mücadele etmenin gereği yoktur. Verelim gitsin! 

Onlara göre; devleti fehime ile dostluk vatan topraklarından daha önemlidir! Bu kafa bu mantık cumhuriyet tarihi boyunca değişmedi, Lozan’da da aynı mantık yürüdü, 1980’lerde Yunanistan’ın NATO’ya girişine izin verilmesinde de aynı mantık devam etti. En son S. Arabistan Kralı rahmetli Faysal Türkiye’yi ziyaret ettiğinde bizim subaylarımızı siz eğitin teklifini getirdiğinde Karadayı Paşamız da tıpkı M. Şevket Paşa gibi düşündü Arapla çorapla uğraşamayız dedi. Kralın teklifini duymazlıktan geldi. Koca Arap Yarımadasını, Ortadoğu’nun kaynaklarına ihtiyacımız yokmuş gibi Amerika’nın insafına terk etti.

Katar neden çok önemli? 1. Sebep dünyanın en büyük doğalgaz yataklarına sahip olması, 2.si Dünyanın en stratejik denizi olan Basra Körfezini kontrol etmesidir. 3. Elde ettiği gelirleri batılı bankalarda muhafaza etmesi ve bu paralara sık sık el konulması… İşte bu noktada Yeni Türkiye İttihatçı geleneğin tersine; yüksek vizyon göstererek Somali ve Katar’da askeri üsler kurmaya karar verdi.

Geleceğin enerji kaynağı olan uranyum, toryum gibi enerji kaynağını üreten ülkelerin de kontrol altına alınması lazımdır. Mali bu yönü ile Türkiye’nin temel hedefi olmalı, Fransa’nın bu ülkeden çıkartılması için ne lazımsa yapılmalı, burada da Türk askeri üsleri kurulmalıdır.

Suriye krizi Katar doğalgazının Suriye üzerinden Türkiye’ye oradan Avrupa’ya ulaştırılması yüzünden çıktı. Bu hat Türkiye’ye yıllık 20 milyar dolar ticari kazanç ve en az 10 milyar dolar ucuz doğal gaz alımından doğan kâr elde etmesine imkânı veriyordu. Esad’ı yöneten çevreler buna izin vermediler. Bölgenin, İslam’ın ve insanlığın kaderini derinden etkileyecek bu proje şimdilik Suriye iç savaşının sonuna kadar beklemeye kaldı. Suriye’de er geç Türkiye’nin dediği olacak dünyanın kaderi yeniden şekillenecektir.

Geleceği görenler, vizyon sahipleri, proje adamları büyük düşünme geleneğinin öncüleridir.  Yeni Türkiye büyük düşünmenin stratejik aklın yeni adresidir.  Katar Türkiye için çok önemli bir ülkedir. Asırlar boyu devletimize sadakat gösteren Sabah ailesinin korunması varlığının garanti altına alınması Türkiye’nin hayati çıkarlarıyla ilgili stratejik alandır. Yakın tehditlerin bertaraf edilmesi stratejik akılla mümkündür. Katar çok uzaktaki dost değil PYD gibi yakın tehditleri bertaraf etmek için dayanak noktası, İslam dünyasını tek bayrak altında toplamanın merkez üssüdür.

Bu ambargodan sonra Türkiye etki alanındaki ülkelere üs kurma faaliyetlerine hız vermeli, hedeflerinden asla vazgeçmemelidir.