Medyada sıkça duyuyorsunuz en iyi kanserden koruyan yiyecekleri, kişinin kanser oluşumunu engelleyebilmesi için neler yapması gerektiğini ve kanseri önlemek için antioksidanların önemini. Bütün bu bilgiler bize çevresel faktörlerin önemini vurguluyor. 

Peki, bütün bu bahsedilen sağlıklı yiyecekler kanseri yavaşlatıyorsa, niye birçok insan kansere yakalanıyor? İnsanlar ne kadar sıklıkla genetik sebeplerle kansere yakalanırlar, ne kadar sıklıkla çevresel faktörlerden kansere yakalanırlar?

Farklı çalışmalar hep bu sorunun cevabını bulmak için yapıldı. En önemli çalışmalardan biri de dünyanın bir numaralı kanser merkezi olan MD Anderson Kanser Merkezi’nde yürütüldü ki kendim burada tamamladım onkoloji asistanlığımı. Bu çalışma, 100’den fazla araştırmayı hep birden inceleyip, kanserin sebeplerini bulmaya çalıştı. Ben de size bu çalışmadan öğrendiklerimizi aktarmaya çalışacağım bu yazımda.

* Her sene 10 milyon insan yeni kanser tanısı alıyor dünyada. Amerika’da ölümlerin %25’i kanserden kaynaklanıyor

* Sanıldığının aksine kanserlerin çoğunun genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkmadığını gösterdi. Kanserlerin çoğunun hücre bölünürken hata * vermesi sonucunda ortaya çıktığı ve hataların sıklığının da artan yaşla bağlantılı olduğu bulundu.

* 31 farklı kanserden sadece 9 tanesinin genetik ve çevresel faktörlerden meydana geldiğini tespit ettiler

* Kanserlerin çoğu genetik testler ve yaşam tarzıyla engelleyemeyeceğimizden, kanser taramaları yaptırarak erken tanı koymanın önemi gösterildi

* Kanserlerin 10%’u genetik sebeplerden, %40’ı çevresel faktörlerden veya yaşam tarzından kaynaklanıyor

* Sağlıklı yaşayarak her 10 kanserden 4’ünü engelleyebiliriz. Örneğin içki içmeyerek, sigara kullanmayarak, sağlıklı beslenip, ideal kilomuzu koruyarak... Sağlıklı yaşam tarzı, kansere yakalanmayacaksınız demek değil ama riskinizi çok azaltıyor. Sadece kanser riskinizi azaltmakla kalmıyor, diabet, kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı, romatizma problemlerini engelliyor. Belki de en önemlisi hayat kalitenizi arttırıyor.

* Peki, kanserlerin çoğu genetik ve çevresel faktörlere bağlı değilse, neye bağlı o zaman? Cevap: Şanssızlık.

* Çevresel faktörleri de önem sırasına koyacak olursak... Çevresel faktörlerden kaynaklanan kanserlerin de 40%-45%’i aşırı kilolar ve kötü beslenmeye, 25%-30%’i sigaraya, 15%-20%’si enfeksiyonlara, diğerleri de radyasyona maruz kalmaya, aşırı alkol tüketimine, strese, spor yapmamaya, çevre kirliliğine bağlıdır.  

* Kötü beslenmekle kanser ilişkisi en fazla şu tip kanserlerde gösterilmiştir: kalın bağırsak, gırtlak, mide, yemek borusu, prostat, pankreas, safra kesesi, ve rahim kanseri.

Yukarıda saydığım sağlıklı yaşam tarzına ilaveten deri kanserini önleyebilmek için güneş koruyucu kullanmayı ve tannin salonlardan uzak durmayı unutmayalım.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.