Sevgili okurlarım merhaba, Önce Vatan gazetesinde yazmış olduğum Hayatını Gözden Geçir adlı makalemi okuduktan sonra bana e-posta yollayan okurum: “Sayın yazarım hayatını gözden geçir adlı yazınıza bayıldım ve hiç sıkılmadan okuduğum ender yazılardan bir tanesiydi. Belki de kadınlarımızın hatası erkeklerden anlayış beklemektir. Tabi siz bu konuyu bir kadın olarak daha iyi bilirsiniz. Kadını hakir gören zihniyetin kökleri çok daha derinlerde ve sağlam kurgulanmış. Dünyadaki hangi ideolojiden gelmiş olursa olsun basmakalıplaşmış kadın erkek klişeleri bir şekilde yıkılmalı ve ataerkil düzeni yıkmış modeller incelenmeli. Bun konuda kafa yordum, ama doğrusu bu işin içinden çıkamadım. Böyle damdan düşer gibi yazdığım için lütfen kusuruma bakmayın bir sonraki makalenizi heyecanla bekliyorum.” Dedi. 

Okurlarım arasından çıkan yazacağım makalelerde yol gösterecek olan ender kişiliklerden birisiydi. E-postasını heyecanla okudum ve hiç tereddüt etmeden: “Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Emin olun yorumlarınız yazacağım makalelerimde bana yazma şevki verecek ve yol gösterecek. Çünkü sizin gibi düşünen erkekler azınlıktalar.” Dedim.

Okurum sevgili Demir Çelik: “Esas çok değerli vaktinizi ayırarak yazdıklarımı yanıtladığınız için ben teşekkür ediyorum. Aslında belli bir kesim var, ama onlarda yer altına çekildiler. Ayrıca kıskanç hemcinslerinize yaptığınız vurgu inanamayacağınız kadar hoşuma gitti. Kadınlarımızın çoğu erkekçi anlayışı benimsemiş durumda bunun kendilerine ne kadar zarar verdiğini görmekte anlamakta zorlanıyorlar.” Dedi.  

Okuruma anne babamdan örnek vermeyi tercih ettim: “Anne babam sevip evlenmişler. Rahmetli babamı 2000 yılında kaybettim anam 13 yıl yani ölümüne kadar yalnız kaldı ve babamı hep aradı. Biz kadınların düşüncesi yetiştirme tarzı yanlış, her şeyi erkekten bekliyoruz o yok olunca bocalayıp yanlışa düşüyoruz. Oysa kadının ya da erkeğin insan yüreği sevgi aşk konusunda tek kişiliktir. Biz insanoğlu her şeyde olduğu gibi bu konuda da doyumsuz ve benciliz. Ayrıca hazır yiyen kişilikleriz ve tembeliz benim gibi düşünen karşı cinslerimin işi çok zor.” Dedim. 

Duydukları karşısında şaşıran okurum: “Olaya bu açıdan hiç bakmamıştım anne baba ilişkisi aşağı yukarı bizde de sizin dile getirdiğiniz gibiydi, bir ön kabulle hareket ediliyordu. Her şeyi erkekten beklemek erkeklerin hoşuna gidiyor. Ben bir erkek olarak kadının mücadeleci, direngen, tuttuğunu koparan biri olmasını isterim. Fakat sonradan fark ettim, bende diğerleri gibiymişim. Hatta yanımdaki kadının gelişiminde benden üst seviyede olmasından korku karışımı hisse kapılıyorum. Kadınlar iyi bilirler ki, buda erkeklerdeki güvensizlikten kaynaklanıyor. Gelişen dünyada erkekler bu durumu aşmalı, girift üzerine fazla kafa yorulması gerekiyor.” Dedi.

İlginç sohbetin devamında: “Aslında yanlış orada üstün olma çabasından başka bir şey düşünmüyoruz. Oysa mükemmel yaşamı birlik ve beraberlik sağlıyor. Bu bilinci kazanmadığımız sürece kadın veya erkek fark etmiyor, daima kaybedeceğiz. Bir elin nesi var iki elin sesi var sözüyle yola çıkarak yüreğimizle iki eli iki yüreği birleştirdiğimizde ve çevremizdeki insanlarla katıksız paylaştığımızda yetiştirdiğimiz çocukları amaç için değil araç için sevgi dolu yetiştirdiğimizde aşamayacağımız sorun yok. Lakin kolaycı ve bilinçsiziz. Müsaadenizle bu sohbeti makale yazacağım.” Dedim.

“Hocam maalesef haklısınız sorunların çözülme noktasında sizlerin varlığı birçok insan için umut alacak. Yeni bir kadın devrimi beraberinde yepyeni toplum düzeni getireceği aşikar, bu gerçeğin özlemi içerisindeyim. Sosyal tespitleriniz bende endişe ve heyecan uyandırdı.” Dedi. 

İnsanoğlu inanılmaz güçlü fakat gücünün farkında değil hep beklenti için bocalama yolunda: “Sevgili Demir bu özlemlerin gerçekleşmesi kadının yükünün ne kadar ağır olduğunu gösteriyor. Çünkü erkekleri yetiştiren biz kadınlarız, bir kadın ve anne olarak yıllardır bir yerlerde hata yaptığımızın bilincindeyim. Yükü erkeklere yüklemek yerine hatalarımızı düzeltmekten başlasak dünya yaşam hem kadınlar hem de erkekler için yaşanılır olurdu. Bahsini ettiğin makalemde hemcinsimden bahsettim karşı cinslerim aynı sorunlarla karşı karşıya anlatırlarsa yazarım.” Deyip sohbet için teşekkür ederek bir okurumu daha kazanmış oldum. 

Basiret sahibi olmak adına emek sarf etmek gerekiyor. Çünkü boş laflarla peynir gemisi yürümüyor. El ele verip sorunları birlikte çözmek gerekiyor!..

Sevgi ve saygılarım Zekiye Doğan