Hiç kimse anne-baba olma sanatını doğuştan öğrenmiyor. Hiç birimiz anne-baba okuluna gidip diploma aldıktan sonra çocuk sahibi olmuyoruz. Belki planlı, belki sürpriz bir şekilde, psikolojik olarak hazır ya da değil anne-baba oluyoruz. Çevremizden gördüklerimizle, annemizin bizi yetiştirmesinden öğrendiklerimizle, doğru yanlış bildiklerimizle çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz.

Oysa; çocuğunuzu yetiştirirken bir uzmandan destek almanız gerekir. Nedense bu desteği ihmal ediyor yada gereksiz buluyoruz. Sonrasında yanlış yetirilmiş çocuklarımızı ve yanlış anne baba kimliğimizi düzeltmeye çalıştıkça stres kaygı ve zaman kaybı yaşıyoruz

Bazı aileler ilk çocuğu deneme gibi kabul ederler. Birinci çocukta anne baba olmayı öğreniriz, ikinci çocukta daha tecrübeli oluruz deyip ilk çocuğun gelişimini ve eğitimini tehlikeye atamamalıyız.

İyi anne ve baba olmayı öğrenmek için pedagogdan alacağınız yardım ile sadece sorunları çözmez, sorunların oluşma ihtimalini ortadan kaldırmak için pedagog ile iş birliğine girerek çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkıda bulunulacağını unutmamalıyız..

Pedagoga anne babanın çocuk  “Yetiştirme rehberi” de diyebiliriz.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Pedagogun görevi, çocuğun ruhsal dünyasında her şey yolunda mı, anne babanın yaklaşımda bir sorun var mı, okulda evde durumlar nasıl ve buna benzer bir çok konuları takip ve kontrol etmektir.

Aslında her anne, anne adayıyken destek almalıdır. Anne adayının, anneliğe psikolojik olarak hazır hissetmesi ve çocuk sağlığı konusunda bilgi alması için bir uzmanla düzenli görüşmesi, çocuk doğduktan sonra ise annenin psikolojik danışmanlık desteği almaya devam etmesi gerekir.

Anne- babanın çocuklarını yetiştirme konusunda her dönemde destek alması çocuğun sağlıklı büyümesinde önemli rol oynar.

Okul eğitim ve öğretiminde çocuğuna doğru yaklaşımları uygulamak çocuğun başarısını artıracaktır.

Çocuk dünyaya getirmek; “dünyaya gelen büyür, büyüyen okula gider öğrenir. Hayat nasıl olsa adam eder" gibi yanlış telkinlerde sadece “İyi anne baba olunmaz.”

Çocuğun gelişip  büyümesi, öğrencilik, ergenlik hatta yetişkinlik döneminde bile doğru anne baba varlığı iyi bir birey olma, faydalı insan olma şansını verir. Bu yüzden çocuğun her gelişim evresinde gerek ev gerekse okul yaşamında anne ve baba sorumluluğu bilinçli yararlı bir şekilde verilmelidir.

Çocuğunuz varsa; kendi davranışlarınız da eğitilebilir, disipline edilebilecek düzeyde olmalıdır.

Eşler arası iletişim sevgi dolu yaklaşım çok önemlidir. Ailede eşler arası  anlaşmazlıkların kavgaların düzeltilmesi, huzurlu ortamın sağlanması gerekir.

Aile içi eşlerin sevgi, saygı, güven durumları çocuklara model olacak şekilde olmalıdır.

Okuma alışkanlığını okuldan önce anne baba kitap, dergi, gazete okuma alışkanlıklarını örneklemeyle vermelidir.

Aile bireylerinin birbirine hitap şekli çocuğun bir başkasıyla olumlu veya olumsuz diyalog kurmasına çok etkilidir.

Anne ve babanın aile içi kuralları belirleyip uygulaması, çocuğunda kendi payına düşen görev ve sorumluluk duygusunu olumlu yönde etkileyecektir. Buna benzer “Aile içi eğitimlerini” ilgili uzmanlardan her anne ve babanın alması gerekmektedir.

Topluma, yarınlara yetiştirilen ve onca maddi manevi zaman emek harcanan çocukların iyi birey, çalışkan, düzgün insan, başarılı bir öğrenci olması; “anne ve baba olma sanatını” öğrenmesi öğrendiklerini uygulamasıyla sağlanmaktadır.

İyi anne iyi baba olma gururunu yaşayan tüm anne baba çocuklarına okul hayatında sevgi dolu başarılar diliyorum.