Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, bu gün 29 Mayıs 2018 yani İstanbul’umuzun fethinin tam 565 yıl dönümü. Bilinen odur ki, bu tarih insanlık tarihinin en önemli olaylarından biri olup, hiç şüphe yok ki İstanbul’un Türkler ve müslümanlar tarafından fethi anlamına gelmektedir. Bu tarihi önemli olay tarihte bir çağı kapatmış ve yeni bir çağı başlatan bir olay olarak kabul görmektedir.

Evet, bugün 29 Mayıs 2018, İstanbul´un Fethi´nin 565.yıl dönümü. Öncesinde Bizans İmparatorluğu´nun başkenti olan İstanbul (Bizans)‚ Fatih Sultan Mehmet tarafından 53 gün süren bir kuşatmadan sonra 29 Mayıs 1453´te fethedilmiştir. Tarihin çeşitli dönemlerinde birçok devletler tarafından 28 defa kuşatılmalara karşı koyan İstanbul´un aşılması güç olan ünlü surları‚ 29 Mayıs 1453 tarihinde aşılmış ve İstanbul (Bizans) fethedilmiştir.

1451 yılında Sultan II. Murat´ın ölümü üzerine 19 yaşında olan oğlu II. Mehmet, ikinci defa tekrar tahta çıkar. Tahta oturduğu günden itibaren Bizans´ı fethetmek düşüncesi kafasını meşgul eder. Hatta bu düşünce; “-Ya Bizans´ı alırım‚ ya da Bizans beni alır” diyecek kadar sabit fikir haline gelmiştir. Bu düşüncesini uygulamaya koymak için hazırlıklara girişmiş ve bunun için Edirne´de beş büyük top döktürmüştür. Her bir topu 60 manda çekebilmekteydi. Ayrıca 350 adet irili ufaklı gemi yaptırarak güçlü bir donanma meydana getirmiştir.

Bizans´ın Karadeniz yoluyla Rusya´dan yardım almasını önlemek için‚ İstanbul Boğazı´nda‚ Yıldırım Beyazıt´ın 1392 yılında yaptırttığı Anadolu Hisarı´nın tam karşısındaki kıyıya Rumeli Hisarı´nı, dört ay gibi kısa bir zamanda yaptırmıştır. Bu hazırlıklar yaklaşık 2 yıl sürmüş olup, hazırlıklar tamamlanınca da 1453 yılının 6 Nisan günü‚ 150.000 kişilik bir orduyla Edirne’den gelerek, İstanbul´u kuşatmıştır. Sultan Mehmet, ordusunu‚ İstanbul´un kara surları önünde savaş düzenine sokar. Ordugahını da, Bizans İmparatoru’nun, kuşatma süresince savaşı seyir ve idare ettiği Tekfur Sarayı’nın tam karşısında, şimdiki Topkapı-Maltepe mevkiinde kurmuştur. Sonrasında, Bizans İmparatoru´na elçi göndererek şehri teslim etmesini ister. Bunu isterken de Bizans İmparatoru´na‚ “-Yapabileceklerim‚ senin hayallerinin çok ötesindedir” diyerek kararlılığını dile getirir. Tabi beklendiği gibi ve de haklı olarak İstanbul Surları´nın aşılamayacağına inanan Bizans İmparatoru bu talebi reddeder ve savaş başlar. Savaş günlerce sürer. 21 Nisan 1453 günü Sultan Mehmet 72 parçalık bir donanmayı‚ Tophane´den karadan yağlı kızaklar üzerinde çektirerek‚ Tophane-Taksim´in kuzey tarafı Kasımpaşa güzergahından geçirerek Haliç´e indirir. Bu durum düşman tarafında şaşkınlık ve moral bozukluğuyla karşılanır. Günlerce süren yıpratıcı hücumlardan sonra ve kuşatmanın 53. gününde‚ bugünkü Topkapı ile Vatan Caddesi arasında bulunan Kale Kapısı denilen bölüm de bulunan surlarda açılan gediklerden Türk orduları büyük bir coşku ile şehre girmişlerdir. Böylelikle, İstanbul’un Fethi ile birlikte Bizans İmparatorluğu da tarih sahnesinden çekilmek zorunda kalmıştır.

İstanbul’un Fethi’nin dünya tarihinde birçok etkileri ortaya çıkmıştır. Şöyle ki, Fetihle birlikte Bizans İmparatorluğu tarihe karışmış, Bizans´ın fethiyle‚ orta çağ kapanıp‚ yeniçağ dönemi başlamıştır. Bundan böyle Sultan Mehmet‚ Fatih Sultan Mehmet olarak anılmakta ve Osmanlı Devleti‚ İmparatorluk olma yolunda önemli bir adım atmıştır. En önemlisi ise, geçmişte Bizans İmparatorluğu´nun egemen olduğu yerlerde, 30 Ekim 1918 yılında yıkılışına kadar geçen 600 küsur yıl gibi uzun bir süreçte, Osmanlı İmparatorluğu egemenliğini sürdürmüştür. Bu önemli tarih ve Fetih ile gurur duymalı ve kıymetini bilmeliyiz.

Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum