İSTANBUL- Geçtiğimiz gün Zorlu Performans Sanat Merkezinde gerçekleşen konserde Zuhal Olcay ve Sinema Senfoni Orkestrası Türkiye’nin ilk tam donanımlı Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezi için sahne aldı. ‘Daha İyi Nefes, Daha İyi Yaşam’ sloganıyla yola çıkan İstanbul Caddebostan Rotary Kulübü, Kistik Fibrozis Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği (KifDer) işbirliği ile Marmara Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne, Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezi kurmak için ZORLU PSM de bir yardım konseri düzenledi.

Zorlu PSM’nin, Biletix’in ve Kral POP TV’nin koşulsuz desteğiyle gerçekleştirilen konsere Volkan Severcan’ın etkileyici sunumu renk kattı. İş, sanat, müzik ve cemiyet hayatından seçkin davetlinin katıldığı geceye, tüm duyarlı kişi ve kurumlar destek verdi.

"Çocuklarımız için buradayız"
“Bugün çocuklarımıza dokunabilmek ve onlara faydamız olması için buradayız” diyen usta yorumcu Zuhal Olcay, “Hastalarımızın ve hasta yakınlarımızın da burada olduğunu biliyorum. Ve bugün onlar içinde güzel bir müzik dinletisi olacağını düşünüyorum. Bu da çok etkileyici. Bizler çocuklarımız için bir adım attık inşallah devamı da gelir. Çünkü bu hastalık çok bilinmeyen bir hastalık ve bu hastalık için bir şeyler yapmaktan son derece mutluyum. İnsanların gülümsemesi için herkes el ele versin" şeklinde konuştu. 

“Sadece 1000’i biliniyor”
Zuhal Olcay’ın ardından tarafımıza bilgi veren KifDer (Kistik Fibrozis Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği) Başkanı İlknur Görgün, “Kistik Fibrozis hastalığının diğer solunum ve sindirim yolu hastalıkları ile karıştırılan, bu sebepten erken teşhis yapılamayan bir hastalıktır. Türkiye'de 20 bin civarında Kistik Fibrozis hastası bulunmakta ve sadece 2 bininin teşhis edilebilindi. Bizlerde bu sebeple Yenidoğan tarama programıyla Sağlık Bakanlığı tarafından çeşitli illerde Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezleri belirlendi bu merkezlerin yapılanması, tam donanımlı hale gelmesi için hastalar tarafından bilinen ve aktif kullanılan bir merkeze dönüşmesi sürecinin hızlandırılması adına çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Bu güzel konserimize gelen ve çocuklarımıza destek olan herkese teşekkür ederiz” dedi.

Kistik Fibrozis nedir?
“Kistik fibrozis” henüz tedavisi olmayan kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık, doğumdan itibaren pek çok organın salgı bezlerini etkileyerek, solunum, sindirim ve üreme sistemlerinde fonksiyon bozukluklarına yol açmaktadır. Ülkemizde 3.000’de bir görülme sıklığına sahip olan bu hastalık Semptomlar genellikle yaşamın ilk bir iki yılı içinde ortaya çıkar. Kistik fibrozisli hastlarının günlük üç saati aşan tedavi görmeleri gerekir. Hastaların günlük tedaviye uyumlarını sürdürmeleri ve en etkili tedavileri alabilmeleri için tam donanımlı tanı ve tedavi merkezlerine ihtiyaçları vardır.


Haber: Elif Günay