İSTANBUL- Türkiye genelindeki tasarım fakültesi öğrencilerinin katılımına açık olarak düzenlenen yarışmada öğrenciler, tekstil sektörü ve moda dünyasının önemli isimleriyle bir araya geldiler. 41 üniversite öğrencisinin koleksiyonlarının yarıştığı ön elemede 15 genç tasarımcı finale kaldı. Yarışmada jüri olarak İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gecü yanı sıra moda sektörünün duayen isimleri Ahmet Giray, Atıl Kutoğlu, Faruk Saraç, Rufat İsmail yer aldılar.


"Dünya'ya açılacağız"

Merter Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gecü, "Bilindiği gibi Türkiye artık bir tekstil ülkesi. Bizlerde katma değeri yüksek tasarımlı ürünler yapıp bunları sunmak zorundayız. Çünkü artık dünyada çok fazla bu sektörle uğraşan var. Bizlerde MESİAD olarak Bu tekstil sektörünü bilmek isteyen hayalgücü kuvvetli ve bu konuda diplomasi kazanmış tasarımcılarımıza yer vermek için bu tür yarışmalar düzenliyoruz. Bu yarışmalarımız geleneksel hale geldi. Artık Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçinin de desteği ile ilk üçe giren öğrencilerimize yurt dışında eğitim vermeyi düşünüyoruz. Amacımız tekstilin önünü açıp, dünya çapında bilinen kişiler ortaya çıkarmaktır" dedi. 

"Yolları çok açık"

Bu tür organizasyonları çok fazla önemsiyorum. Çünkü hakikaten gençleri motive eden, hatta kamçılayan oluşumlardır bu tür yarışmalar. Dünya'nın her yerinde bu tür yarışmalar var. Bende başta Almanya, Avusturya olmak üzere bir çok genç tasarımlar yarışmasında juri üyeliği yaptım. Bildiğimiz gibi Merter çok önemli bir tekstil bölgesi. Sanayiciliğin de tasarıma yer vermesi oldukça mutlu edici. Buradaki arkadaşlardan bir çoğunun bu piyasayla el ele vereceğinden eminim" ifadelerini kullanan önemli tasarmcılarımızdan Atıl Kutoğlu genç tasarımcılara, "Sektörün içinde kalarak istediikleri yolda ilerlesinler. İhracat yapan yada yurt dışında bulunanfirmalarla iş birliği yapabilirler yeter ki kendilerine inansınlar" önerisinde bulundu.  

"Türkiye'de tasarım çoğaldı"

Ben ilk kez böyle bir yarışmanın juriliğini üstlendim diyen Ünlü tasarımcı Rıfat İsmail, "Çok fazla sayıda öğrenci ve tasarımları görüyoruz. Her biri çok değerli, yavaş yavaş elemeye başladık. Şunu görüyorum ki Türkiye'de artık çok fazla kişi tasarımlarla ilgileniyor. Öğrencilerinde büyük heyecanlarını görmekteyim. İnşallah güzel şeyler bekliyorum" açıklamalarını yaptı. 


"Kraliçe Arı gibi hissedecekler"

Bulgaristan'dan katılan Nişantaşı Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım 3. sınıf öğrencisi Sezel İslam, "Üniversiteye başladığımdan beri ciddi anlamda moda ile uğraşmaya başladım. Ocaktan beri bu yarışma için uğraş veriyorum. Bugün burada 41 kişiyiz ve bugünün sonunda 15 kişi kalacak. Benim konseptim 'Arı'' Bir kovan'ın içinde tek Kraliçe Arı var. Benim giyisilerimi giyecek kadın da tıpkı kraliçe arı gibi kendisini tek ve özel hissetmeli. Tasarımlarımda genel olarak petek dokusunu, altıgen formları ve kovan şekillerini kullandım. Bununla birlikte siyah ve sarı renk tonlarına yer verdim. Umarım birinci ben olurum" dedi. 

Özel Haber: Elif GÜNAY