İSTANBUL

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Fatih Belediyesi'nce düzenlenen "Tarihi Yarımada Fatih Baklava Festivali"nde vatandaşlara 3 ton baklava dağıtıldı.

Eminönü Meydanı'nda gerçekleştirilen festival, 9. Geleneksel Altın Oklava Yarışması ile başladı. Daha önce ülke genelinde yarışan 50 ustadan finale kalan Gaziantepli 4 baklava ustası, 9 yufkayı aynı anda en ince şekilde açmak için ter döktü.

Jüri Başkanı Süleyman Kaya, yarışmanın sonunda yaptığı konuşmada, "Bu ustaların 4'ü de birinci bizim için ama mecburen bir derecelendirme yapacağız" dedi.

Ardından Kaya, ustaların derecelerini açıkladı. Birinciliği elde eden Yusuf Bakar, yarışmaya uzun süre hazırlandığını belirterek, "Çok çalıştım. Bütün ustlara teşekkür ediyorum. Hepsi çok başarılılardı. Çok mutluyum" diye konuştu.

Bakar'a 10 cumhuriyet altını ödülünü Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, verdi.

Baklavanın hikayesi bir kitapta"

Demir, ödül töreninin ardından yaptığı konuşmada, baklavanın "Türk" adıyla tescillendiğini söyledi.

Birçok ülkenin baklavayı sahiplendiğini dile getiren Demir, şöyle konuştu:

"Baklavanın bulunduğu, tescil edildiği yer, aslında Fatih Sultan Mehmet dönemi saray mutfağıdır. Bu kayıtlara geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman da yeniçerilerine baklava alayıyla bu tatlıyı dağıtan ilk hükümdardır. Baklavaya sahip çıktık. Gaziantep, baklavanın kaynağıdır ama baklava, dünya markası olmak istiyorsa yeri, tarihi yarımadadır, İstanbul'dur."

İTO Başkanı İbrahim Çağlar da Türk mutfağından mantı, köfte, İskender kebap gibi bazı köklü yiyeceklerin bazı restoranlarda yabancı isimlerle sunulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Elimizdeki değerlere isimleriyle de sahip çıkmamız lazım. Biz, İTO olarak baklavanın hikayesinin anlatıldığı bir kitabın hazırlığını yapıyoruz. Çok örnekler geldi fakat hiçbirini beğenmedik. En iyisini yapmak üzere hazırlıyoruz. Artık dünyaya baklavanın hikayesini bir çok dilde anlatan ve tanıtan bir kitabı da yazacağız."

Konuşmaların ardından "Baklava Alayı"nın komut vermesi üzerine meydandan geçen vatandaşlara yaklaşık 3 ton baklava dağıtıldı.