ELİF GÜNAY
İSTANBUL
Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi öncülüğünde gerçekleştirilen ve Dernek Başkan Yardımcısı İktisatçı –Ekonomist Salih Zeki Durmuşoğlu’nun Toplantı Yöneticiliğini üstlenmiş olduğu “Kentsel Dönüşümde Roller ve Beklentiler Paneli” Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezinde yapıldı.
Panelistlerden biri Nuhoğluy’du
Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Süha Akıncı’nın konuşması ile başlayan panel Dernek Başkan Yardımcısı İktisatçı-Ekonomist Salih Zeki Durmuşoğlu’nun toplantı yöneticiliğinde devam etti. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. İclal Dinçer, TMMOB Mimarlar Odasından Burak Kaan Yılmazsoy ve Kent Hareketlerinden Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı panel katılımcıların soru cevap bölümüyle sona erdi.
Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Süha Akıncı, dernek çalışmaları hakkında da bilgi verdiği konuşmasında “Günümüzde, 'Kentsel Dönüşüm' ,'Yerinde Dönüşüm', 'Yeşil Yerel Yönetim' kavramları, içi doldurulacak, izah edilecek, iyi bilinmesi gereken kavramlar haline gelmiştir...” cümlesiyle panel içeriğinin önemini vurguladı.
Fikirtepe kentsel dönüşüme en büyük örnektir
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sahip olduğu yetkiler ile yerel yönetimlerin elini kolunu bağladığını belirtti. Aslında bir gereklilik olan kentsel dönüşümün kanunlarla desteklenerek ranta dönüştüğünü belirten Nuhoğlu, Aslında İstanbul birbirine çok benzeyen ilçeleri taşıyor. Aslında bizim en büyük sorunumuz Fikirtepe. Fikirtepe’de toplam 52 adada 5 tane ruhsatı olan ada var 4 yıldır binaların büyük kısmı yıkıldı insanlar sokakta per perişan durumda. Bundan sonraki süreçte ne olacak?  İmar ve şehircilik bakanlığının projesine göre yeşillik göremeyeceğiz. Kentsel dönüşüm kimin için yapıldı ve karşımıza ne geldi? Yani orada ki yaşam tamamen son buldu diyerek kentsel dönüşüm sürecini örnek gösterdi. Haydarpaşa yangını ile başlayan süreçten bahseden Nuhoğlu, “Haydarpaşa garı  ve çevresindeki değerli araziyi sattırmamak bu halkın  görevi olmalıdır” dedi.
Kentsel dönüşüm vatandaşın ikametinde geçerli olmalıdır
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü Prof. Dr. İclal Dinçer, yaptığı sunumda kentsel dönüşüm hakkındaki tüm yasal düzenlemelerde (5104-5216-5393-5366-5998-6306 vd. ilgili yasalar)
Mevcut yapılı çevrenin tümüyle yıkılıp yeniden yapılması
Alan seçiminde hiçbir kriterin olmaması
Planlama ile ilgili temel kanunların uygulama dışı bırakılması
Karar alma süreçlerindeki belirsizlikler
İstisnai yetkilendirmeler
gibi sorunların olduğunu, fiziksel mekan ve sosyoekonomik yapının kentsel dönüşümün planlamasında önemli rol oynadığını belirtti. Ayrıca katılım sürecinin de öneminden bahseden Dinçer, bölgede yaşayan vatandaşın aynı yerde ikametini sağlayacak şekilde kentsel dönüşüm planlanması gerektiğini söyledi.
Depremsiz yıkılan yerler
TMMOB Mimarlar Odası Temsilcisi Burak Kaan Yılmazsoy, ‘Kent Kimliği’ ve ‘Kent Olgusu’ terimlerini açıkladığı sunumunda Kentsel Dönüşümün Kentlerimizde Kimliksizleştirme Süreci olduğunu ifade etti. Cumhuriyet Döneminde Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Dönüşümün Türkiye’deki Gelişimiyle ilgili sunum yapan Yılmazsoy, Üsküdar ve Zeytinburnu’nda aynı kentsel dönüşümün yapılamayacağını örnek göstererek kentsel dönüşümün bölgeye özgü planlanması gerektiğini söyledi. Mevcut hükümetin kentsel dönüşüm projelerini eleştirerek Zeytinburnu'nda kendi kendisine  yıkılan Huzur apartmanı ve Van depremi sonrası sağlam raporu verilen Bayram Otelinin yıkılıp 30 kişinin hayatını kaybetmesini örnek gösterdi.
Ana Muhalefetten bu konuda çalışmalar bekliyoruz
Kent Hareketlerinden Yrd.Doç. Dr. Çiğdem Şahin, Ak Parti Hükümetinin Kentsel dönüşüme yönelik yasa ve çalışmalarını ağır şekilde eleştirerek bu yasa ve çalışmalara her kesimden tepki verilmesi gerektiğini belirtti. CHP milletvekillerinden Haluk Eyidoğan tarafından yapılan çalışmalarla kentsel dönüşüme yönelik yasaların bazı maddelerinde iptal sonuçları alındığını da ifade eden Şahin, Ana Muhalefet Partisinden bu konuda çok daha yoğun çalışma beklediklerini ifade etti.
Birbirimizse destek olmalıyız 
Toplantı Yöneticisi ve Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Salih Zeki Durmuşoğlu, “Kentsel Dönüşümde Roller ve Beklentiler” panelinin bir başlangıç organizasyonu olduğunu, Kentsel Dönüşüm ile ilgili halkın soru ve sorunlarına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirtti. Durmuşoğlu, “Bu ülkenin yurttaşları olarak birbirimize saygılı olmak zorundayız. Hükümet çıkardığı yasalarla halkı zora sokmak değil yaşamlarını kolaylaştırmak zorundadır” dedi.
Konuşmaların sonunda söz alan Zeytinburnu Belediyesi İlçe Meclisi CHP üyesi İlkay Biber, CHP milletvekilleri Haluk Eyidoğan ve Aykut Erdoğdu’nun bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını ve CHP ilçe meclis üyelerinin de Zeytinburnu ilçesinde konu ile ilgili yoğun olarak çalıştıklarını ifade etti. İlgiyle takip edilen panel katılımcıların soru cevap bölümü ile sona erdi.