ŞENGÜL PEHLİVAN
İSTANBUL (VHA) - Çağdaş Türkçe şiirin kurucu şairi Nâzım Hikmet'in anısını ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla hayata geçirilen Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi 15 Aralık tarihinde düzenlenen törenle açıldı. Törene Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk görüntülü bir konuşma ile katıldı. Törenin davetlileri arasında Oya Baydar, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Altan Öymen gibi isimler yer aldı.
Türkiye’de bir üniversite bünyesinde Nâzım Hikmet ismiyle açılan ilk Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle açıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan törende, gazeteci Can Dündar’ın “Nâzım’ın Kamerasından” isimli belgeseli ile Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un “Nâzım Hikmet” konulu konuşması yayınlandı.
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk konuşmasında ‘’Nâzım Hikmet’in en belirgin özelliğinin göz kamaştırıcı yeteneği ve sesi’’ olduğunu söyleyerek onun olağanüstü yeteneğinin düşmanları tarafından bile kabul edilmiş olduğuna dikkat çekti.
''Nâzım Hikmet’i anlamak onu tabu ve yasaklarla korunan bir başka put haline getirmek değil; onun bu olağanüstü yeteneğini nasıl büyük bir edebiyat haline getirdiğini adım adım görmektir’’ diyen Orhan Pamuk, 1970’lerde pek çok genç gibi kendisinin de Nâzım Hikmet şiirlerine benzer şiirler yazmaya çalıştığını ifade etti. ''Benim şiirlerim çok kötüydü ama onun gibi olmak heyecanı vardı bende. Ben Lise ikide okurken yayınlanan, Nâzım Hikmet’in hapishaneden Kemal Tahir’e gönderdiği mektuplar hayat yolunda bana çok yardımcı olmuştur. Nâzım Hikmet’in Orhan Kemal’e yazdığı mektupları da aynı heyecanla okurdum. Bu mektuplar beni toplumsal, eleştirel Türk edebiyatına da açmıştır’’ dedi.