BURSA - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Anonim Şirketinde (İSBAK) çalışan Mahmut Çetin, Ali Maytap, Erhan Yılmaz, Metin Koç ve Hasan Salih Postallı'nın "Termal Yaya Algılama Projesi" adını verdikleri çalışma kapsamında geliştirdikleri sistem, yayaların yolun karşısına geçmek için butona basıp araçlara kırmızı ışığın yanmasını beklemesine son veriyor.

Karşıya geçmek için bekleyen yolcular, trafik lambasına yerleştirilen termal sensör sayesinde algılanıyor ve yaya, karşıya geçene kadar araçlara yeşil ışık yanmıyor. Termal trafik lambası sayesinde sürücüler de yol kenarında yaya olmadığında kırmızı ışıkta beklemeyerek zaman kazanıyor.

Söz konusu proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 8-10 Mayıs'ta Merinos Park'ta düzenlenen 4'üncü Bilim Şenliği kapsamında "mucit" kategorisinde birinciliğe layık görülerek, mühendislere 10 bin lira ödül verildi.

Mahmut Çetin, yaya geçitlerinde düzenleme sağlama fikriyle yola çıkarak bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Termal sistemlerin çok pahalı olduğunu dile getiren Çetin, yeni sensör teknolojileriyle ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları sayesinde bu sistemi 25 dolara mal edebildiklerini aktardı.

Mahmut Çetin, ayrıca "Sistem sayesinde gece ya da günün herhangi bir saatinde kavşaktan yaya geçişi olmayacağı zaman araçların durmasına gerek kalmıyor. Böylece sürücüler hem yakıt hem de zamandan kazanacak" ifadesini kullandı.