İSTANBUL / İrfan Demir

Dünyanın en   zaruri mesleği olan ekmek sektörünün istanbuldaki  tek yetkilisiyle görüşen arkadaşımız İrfan Demir fırıncıların dertleri ve sorunlarını dinledi.
19 Dönem istanbul Ekmek üreticileri meclis üyesi ve  (İEÜD)Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan fırıncıların  güç ve zor şartlar altında vatandaşlara hizmet verdiğini vurgulayıp "asıl  sorunumuz haksız rekabet"  dedi.
Sarıhan" Metropol şehir istanbulda  2850 ekmek  üretimi işletmesi bulunmakta. 1700'ü ekmek fırını ruhsatı ile üretim yapmakta olup 700'ü  unlu mamül ruhsatı ile üretim yapmakta. Bunun yanı sıra ise 450 civarında  ruhsatsız üretim yapılmaktadir. Fırın tezgahları dışında bayiler vasıtasıyla satışa sunulan 6 milyon ekmeğin %80 zincir marketler vasıtasıyla satılmaktadır. Ekmek üreten işletmelerin %70 borçlu olup %40 icra takibi, ayrıca %60 ise icra tehdidi altındadır"şeklinde konuştu.

FIRIN DIŞINDA SATILAN EKMEK ZARAR ETTİRİYOR


Sarıhan sözlerini şöyle devam etti."Fırın tezgahları dışında satışa sunulan ekmeklerde bayiler asgari 25 kuruştan,azami 50 kuruşa kadar kar verilmektedir. Buda esnaf arkadaşlarımızın  zarar görmesine yol açmaktadır. Ülkemizde günde 6 milyon ekmek çöpe atılmış olup bu  rakamların yarısı fırınlar da çöpe gitmektedir. Bunun nedeni ise  %80' i bayiler den iade edilen ekmeklerden oluşmaktadır".

ZİNCİR MARKETLER EKMEK PAZARINI ELE GEÇİRDİ


Ekmek satış fiyatını belirleyen  ve ekmekteki kar yüzdelerin marketler tarafından yapıp  ekmek  ücretini en iyimser 2 ila 5 ay sonrası ödüyorlar. Bu da esnaf arkadaşlarımızı  ekonomik  anlamda   zora sokuyor. Ruhsat yapısal konularda ise belediyeler  görevini yapmayıp yasadaki kanunları uygulamıyor. Tarım bakanlığı ise işine geldiği şekilde vazife yapmakta olup yüksek meblalarda para cezası uyguluyor. Gayrı yasal çalışanlara ses çıkarmayıp,fazla grama tuz oranını, nem oranını milimetrik aşanlara ağır para cazalar veriliyor. Dürüst  yasalara uygun çalışanlar ise  haksız  rekabet karşında ezilirken, devlet dürüst ticaret erbabını korumuyor" diye sözlerine devam eden  Sarıhan şöyle devam etti.

İŞÇİ BULMAKTA  ZORLUK ÇEKİYORUZ


"Göçmen va sığınmacılar olmasa neredeyse üretim yapılamayacak duruma gelen esnaf çözüm olarak yabancıları çalıştırmakta  buluyor. İşsizlık  var diyen insanlara inanmıyorum. Bunun bariz örneği  ise işçi bulmakta  zorlanan  fırıncı esnafta gözüküyor"dedi..