İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT, Kültür AŞ, Halk Ekmek, Hamidiye, Ağaç AŞ'deki toplam 14 bin 200 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan tarafından imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleştirilen imza törenine,Topbaş ve Arslan'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcıları Hüseyin Eren ve Eyyüp Karahan, Hizmet İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz ile sözleşme imzalayan İBB şirketlerinin genel müdürleri katıldı.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin bu yılki yatırım bütçesinin 16,3 milyar lira olduğunu ve yüzde 30 işçilik payı üzerinden hesaplandığında İstanbul piyasasına her ay 480 milyon lira para aktardıklarını söyledi. Topbaş, "Biz panik edip yatırımları durdursaydık, her ay iş, aş olan bu para olmayacaktı. 2017 bütçesini de yüzde 15 arttırma ile yapacağız. Durmayacağız, ekonomiyi geliştirmek adına fazla yatırım yapmak zorundayız." diye konuştu.

Topbaş, bu yatırımların mesai arkadaşlarının katkılarıyla gerçekleştirdiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her birimiz yaptığımız işin en iyisini yapmak, işimize imanımızı ve ruhumuzu aktarmak zorundayız. Vatanını, milletini seven insanlar böyle yapar. İnsanlığın da gereği budur. O zaman bu ülke gelişir. Türkiye bir darbe atlatmış ve bir sınır ötesi savaş olmasına rağmen yurttaşlarımızda bir güven duygusu var. Hükümetimizin ekonomi politikaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bize de dev yatırımlar yapma imkanı veriyor."

'Maaş ödeyemeyen İBB çok şükür geride kaldı'

Hak-İş Sendikası ile güzel bir çalışma yaparak dengeleri kollayan, imkanlar nispetinde bir sözleşme ortaya koyduklarını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

"Geçmişin maaş ödeyemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çok şükür geride kaldı. Benim başkanlık dönemimi kapsayan 2004'ten itibaren enflasyon yüzde 185 artmış. Ama bizim yaptığımız zamlar yüzde 304 olmuş. Yaklaşık yüzde 119’luk bir artış yapmışız. Bunun reel ücrete yansıması da yüzde 42’dir. İmkan olsa daha fazla, yüzde 20-30 zam vermek isteriz. Gönül zengin ama imkanları konuşuyoruz. Milli gelirimiz artsın, maaşlar da katlanır. Türkiye’nin çalışarak bu gelire ulaşması lazım."

Geçmişte "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışıyorum" demenin bir zulüm olduğunu ifade eden Topbaş, "Şimdi İBB’de çalışmak Türkiye genelinde bir farklılık. Burası aynı zamanda Türkiye’deki belediyelere yetişmiş eleman veren bir okul." dedi.

Doğru yatırım ve hamlelerle gemilerini rotasında götürmeye çalıştıkları anlatan Topbaş, "Sözleşmede oluşan 8 aylık farkların da zamana yayılmasını istemiyorum. Genel Sekreterimize talimatı verdim. Hemen bulup çalışanlarımıza ödenecek. Bu farklar da bir an önce bitsin. Herkes mutlu, huzurlu, güle oynaya bu iki yıllık programla İstanbul'a hizmetimizi beraberce sürdürelim. Bu emanet ve müjdelenmiş şehre hizmet etmek hepimize gurur olur inşallah." diye konuştu.