İSTANBUL- Geçtiğimiz hafta cumartesi günü Sarıyer Life Park'ta büyük bir Hint festivali gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı ‘Holi Fest İstanbul’da Hint kültürü tüm gün yaşandı. Hint mutfağından yemekler, yöresel giysiler ve aksesuarların olduğu butikler, toz boyaların yanı sıra saat başı püskürtülen renkli boyalar, Hint dansları ve Dj performanslar tüm katılımcılara unutulmaz bir anı kattı.Bizlerde bu büyük Hint Festivali’ni ülkemize getirip bu büyük eğlenceyi yaşamamızı sağlayan Bollywood İstanbul ekibi ile bir araya geldik. 

Ne yoktu ki?
Bollywood İstanbul Etkinlikleri Kurucusu Oktay Çalı, "Cuma günü sabahtan beri alandaydık.Toplamda güvenlikte dahil olmak üzere, 120 kişilik bir ekip vardı. Öncelikle Durga Bollywood Dans Kumpanyası'nın muhteşem gösterisi ile başladık. Ardından İrem Toğuşlu'nun kişisel dansları 'Pinga' ve 'Kamli' sahnede oldu. Duygu Dorukhan ‘Manwa Laage’ dansı ile karşımızdaydı. Dansların dışında Hint yemekleri ve Hint kültürüne özgü stantlarımız vardı. Hint takılarımız ve kına çizim alanlarımız bulundu. Sponsor firmalarımızın tanıtımları, Dj performansları sonrasında geceye Ozan Doğulu damgasını vurdu. Özel katılımcılarımız sayesinde geceye kadar festivalimizi kutladık" şeklinde sözlerine başladı. 

"İnanılmaz talep oldu"
"Etkinliğini ‘Bollywood Fan Grupları’ için açmıştım ve küçü sayıda yapmayı düşünüyordum. Fakat ilginin çok olduğunu görünce bunu genele açmayı düşündük. Yaklaşık 1 aylık zamanda etkinliğin oluşması, bilet satışı ve gerçekleşmesi sağlandı" şeklinde konuşan Çalı, "Ülke gündeminden dolayı bu kadar katılım beklemiyorduk. Bununla beraber çok sıkı güvenlik önlemi aldık. Çok şükür hiç bir sorun yaşamadık" dedi.

Hint Festivali'nin olmazsa olmazı nedir?
Olmazsa olmazı; Dans! Kına ve Holi'ye denk gelmişse kesinlikle Boya...

Boyalar zararlı değil!
"Dünya da üretimi çok yaygın olmayan, Hindistan’da ise bütün yıl üretilen mısır nişastası ve renklerini bitkilerden alan tamamen organik tamamen doğal ve sağlığa zararı olmayan toz boyalar. Bunu farklı Holi’lerde su katarak su savaşları ile de yapabiliyorlar. Fakat biz Holilerimiz de Hindistan'da yapıldığının birebiri olması açısından toz ve paket halinde kullandık."

Seneye yapılacak festival için; Hintli gruplar ve bununla beraber çok sevilen ünlü isimler getirilecek...

"2017'de muhteşem olacak"
"2014 ve 2015'te Hint festivaline dair bir çok şey yaparak özellikle ‘Bollywood’ bölümünde yapılanlara dahil olmuştuk. Bu yıl ise Holi Fest'in tamamını yapmaya karar verdik. Tamamen Bollywood yapmak genel katılımcıyı sıkabilir düşüncesi ile Line Up'ta ekledik" diyen Oktay Çalı, Festivali birlikte gerçekleştirdiğimiz İstanbul Student Life organizasyon şirketinden Okan Kayabaşoğlu ve Çağdaş Çetin ile festival sonrası durum değerlendirmesi yaptık. Her şeyi düşünüp çıkan sonuçları önümüze koyduk. Gelecek yıla dair 15.000 - 20.000 kitleyi ağırlamak istiyoruz. Buna göre de hazırlıklarımız olacak. 2017'de gerçekleşecek olan festivalimizin tamamını Bollywood olarak gerçekleştirmek istiyoruz" şeklinde sözlerini bitirdi.

"Benim sevdam filmle başladı"
"Bende çoğu kişi gibi Hint filmleriyle bu serüvene başladım" diyen festivalin organizasyon ekibinden İrem Toğuşlu, "Hint filmlerinin içinde her şey var. Oturup ağladığınız sırada bir anda dans etmeye başlıyorlar ve inanılmaz bir duygu karmaşası yaşıyorsunuz. Bu o kadar etkileyici ki, günde 3 Hint filmi izlediğimi bilirim. Ki bir tanesi 3 saat sürüyor. Shahrukh Khan'yı çok beğeniyorum. Fakat tanınmış olan tüm oyuncuları başarılı buluyorum" şeklinde söyledi.

"1 ayda dansımı çıkardım"
Ardından festivalle ilgili olarak, "Ben 'Pinga' ve 'Kamli' olmak üzere iki performans sergiledim" diyen İrem Toğuşlu, "Ben bir yıldır bu grubun içindeyim. Festivaldeki dansa hazırlanma sürecim de çok kısa bir süreydi. Yaklaşık 1 ay diyebilirim. Dansları boliwood dans gösterilerini günlerce izleyerek öğrendim. Holi Fest için kıyafetimi özel olarak Pakistan'dan aldık. Güzel bir festival oldu. Emeği geçen ve bizimle orada eğlenen herkese teşekkür ediyorum "ifadelerini kullandı.

"Danslar çok keyifli"
"Festivalde yaklaşık 11 dansçımız vardı ve elimizdeki mevcut danslarımız hazırdı" diyen Durga Bollywood Dans Kumpanyası Dans Eğitmeni Irmak Eyinç, “Her koreografimiz zaman açısından değişiyor. Kimisi iki haftada biterken kimi koreografi 13 günde çıkıyor. Ardından vücuda yedirip o doğal ritmi tutturmak için en az bir ay çalışmak gerekiyor. Bizim en çok dikkat ettiğimiz şey, hangi bölgenin dansını yapıyor olduğumuz. Hint dansları tıpkı Türkiye gibi bölge bölge müzikten müziğe değişiyor. Kıyafetler ve takılarda bile büyük değişiklikler görüyoruz. Özellikle festivallerimizde ona çok özen göstermeye çalıştık. Bizim 'Bangra' diye bir dansımız var onda hoplamalar zıplamalar çok fazladır en son onu oynadığımızda festivaldeki hemen hemen her katılımcının bizimle zıpladığını gördüm. Bu inanılmaz keyifiliydi” dedi. 

Ellere dikkat!
Bir dansın olmazsa olmazı oyunculuk diyen Durga Bollywood Dans Kumpanyası Dans Eğitmeni Sabriye Kavuncu Taşdemir ise, "Hint dansında her şey ifade minik ve beden diline bağlı" diyerek, ellerin öneminin çok büyük olduğunu vurguladı.

Hanımlar dikkat! 
Kilo vermek isteyenler için Hint Dansı sezonu başladı...
Hint dansı çok kondisyonlu bir dans olduğu için inanılmaz kilo verdiriyor diyen Taşdemir, Hanımları Hint Dansı yapmaya davet etti. Yaz mevsimine geçmeye başladığımız bu dönemlerde özellikle haftada iki üç gün iki saat Hint Dansı yapmak vücudu hem sıkılaştırıp hem de hızlı kilo vermeyi sağladığını açıkladı.

Özel Haber: Elif Günay