CEREN DEMİRBÜKEN
İSTANBUL
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde gerçekleşen sempozyumda, Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı, ''Kentsel dönüşümün, mimaride tektipleştirmeye direnmek için bir mecra olduğunu düşünüyorum. Birbirine çok benzeyen binalar insanların özgünlüğünü yansıtmalarına engel oluyor'' dedi. 
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da Esenler'in 2009 yılından bu yana geçirdiği değişime değinerek, ''Ufak yerlere bakarken betonlar, binalar, çukurlar gibi asıl büyük sorunu gözden kaçırabiliyoruz bazen. Şehri bütüncül ele aldığımızda şehir değişmeye başladı'' açıklamalarında bulundu. 
Kentin bir ruhu olması gerektiğini vurgulayan Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, ''Kendini anlattırmalı şehirler. İstanbul'a ilk kez gelip gezenler Sultanahmet'ten, Eyüp'ten etkileniyor ama şehrin ara sokaklarında kaybolamıyor. Ruhumuzu dinlendirebilecek, ruhu olan şehirler oluşturulabilir kentsel dönüşümlerle'' diye konuştu.
Kentsel mimaride Kazakistan'ı örnek veren Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, ''Kazakistan'da hiçbir bina birbirine benzemiyor. Çünkü onlar, beş yıl önceden plan ve programlarını belirliyor. Umarım biz de çalışmalarımızla şehrimizi böyle bir duruma getirebiliriz'' ifadelerini kullandı.
Sempozyuma konuk olarak katılan Prof. Dr. Yalçın Karayağız ise, ''Kentler insanlar içinde yokken hiçbir şeydir. Gökyüzünün görünmediği kentler insanlar için değildir. Toplu konutlar insanların doğalarına aykırıdır'' diyerek insanların doğasına uygun bir dönüşümün gerekliliğini vurguladı.
İki gün süren sempozyuma, Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve çok sayıda akademisyen katıldı.