HABER: BÜLENT KURUHÜSEYİNO


İSTANBUL - Gaziosmanpaşa ilçesinde halk belediye önünde toplanarak ilçelerinde yapılan acil kamulaştırma kararını protesto ederek, bu karara karşı davalarını açtılar.

Bununla ilgili süreç 2013 senesinde idarenin Gaziosmanpaşa ilçesinde birçok mahalleyi kentsel dönüşüm adı altında revize etmek istemesi ile başladı. Bölge halkının kentsel dönüşüm bölgelerinin 2013 yılının Ocak ayında riskli alan ilan edildiğini öğrenmesi ve bu riskli alanlara itirazı ile süreç devam etti. İdare ile mahalle derneklerinin karşılıklı davaları sonucunda Danıştay 14. Dairesi, Gaziosmanpaşa ilçesinin Mevlana, Karayolları, Yıldıztabya ve Pazariçi mahallelerinde "Yürütmeyi Durdurma'' kararını temyiz yolu kapalı olmak üzere oybirliğiyle verdi. 100 bini aşkın insanı ilgilendiren karara, davalı kurumların itiraz hakkı da bulunmuyordu. Devamında Gaziosmanpaşa belediyesinin önerisi ve bakanlar kurulu kararı ile bölge için acele kamulaştırma kararı çıktı. Ve yaklaşık 6000 parselin acele kamulaştırılmasını kapsayan bu karar 10 Nisan 2016 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yasalaştı. Bu karar yaklaşık 110 bin kişiyi, 4 milyon 300 bin metrekarelik alanı ve yaklaşık 30 bin evi kapsıyor.

 

DERNEKLER KARŞI DAVASINI AÇTI

Konu ile ilgili olarak Yıldıztabya Mahallesi Barınma Hakkını Koruma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Çelik, 2013 yılından beri idare ile adeta bir hukuksal bir mücadele içine girdiklerini ve mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerini dile getirdi. Süleyman Çelik ayrıca bölgeleri için alınan acele kamulaştırmaya yönelik karara ilişkin;’’ Yasalarımızda hangi hallerde acele kamulaştırma yapılacağı açıkça belirtilmiştir. Oysaki Gaziosmanpaşa ilçesindeki böyle bir hal ve durum yoktur. Ayrıca alınan acele kamulaştırma kararı parsel bazında olduğu için tüm hak sahiplerini ilgilendiriyor ve bu sebeple haksızlık içeren bu karara karşı yasal itiraz hakkımızı kullanmaya geldik’’ dedi.

 

BAŞKAN DURUMU ÖZETLEDİ

Konu ile ilgili Gaziosmanpaşa belediye başkanı Hasan Tahsin Usta ‘’Bir kere acele kamulaştırma kararı diye bir karar yok. Biz sadece bakanlıktan riskli alan çalışmaları kapsamında bir acele kamulaştırma yapma yetkisi aldık. Bu, şu anlama geliyor; kentsel dönüşüm alanlarında zorunlu oldukça, proje yürümedikçe, süreç tıkandıkça, bunu uygulamak, kolaylaştırmak ve süreci aşmak adına alınmış bir yetki. Bu yetki bugüne kadar hiçbir şekilde kullanılmadı, çok zorunlu olmadığı takdirde de kullanmayı düşünmüyoruz. Kaldı ki bizim kamulaştırmayla ilgili bir çalışma planımız yok, 2016 yılındaki kamulaştırma bütçemizin toplamı 8 milyon liradır. Ancak sadece 1 parsel kamulaştırabiliriz. Bu sebeple halkımız bize güvensin. Biz adaletten yana karşılıklı güven esaslı bir kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Eğer bölgede halkımız kentsel dönüşümü istemez ise projeleri değiştiririz’’ dedi