Yönetmen Mehmet Şafak Türkel’in kamu spotu çekmek için yolunun düştüğü bu mahalle’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Altındağ Belediyesi destek verince tüm Türkiye’ye örnek olacak bir hikâye ortaya çıktı.

Okulun yeni müdürü Göktürk Taşdemir ve eski müdürü Mete Kızılkaya’nın yıllardır spor ve benzeri etkinliklerle kazanmaya çalıştıkları çocuklar için bu kez de sanatçılar kolları sıvadı. 25 sanatçının katılımıyla 5 gün boyunca gerçekleşen projede, tüm çocuklar oyunculuk, kısa film ve reji, resim-heykel, halk dansları, fotosunum, ritim, serbest yazı gibi atölyelerde, hayata bakış açılarını değiştirecek bir  festival geçirdiler.

 

“Bu okul beni şaşkına çevirdi”

“Başkent Ankara’da dışarıdan insanların gitmeye çekindikleri bir mahalle “Çinçin”.  Mahallenin ortasında hemen adıyla dikkati çeken bir ortaokul “Polis Amca”. Sanırım Eylül 2013’te bir şekilde bu okula yolum düşmeseydi beni şaşkına çeviren bu hikayeden haberdar olamazdım” diyen Yönetmen Mehmet Şafak Türkel, “Okul bahçesindeki çocuklar sert görünümlü ve bıçkın tiplerdi. Bu mahallede ayakta kalmak bu sert mizacı gerektirir. Okul müdürünün odasına çıkarken öğretmenler ve öğrenciler arasındaki samimi diyaloglar dikkatimi çekti. Çocuklar öğretmenleri ile konuşurken gözleri parlıyordu. Okul Müdürü Mete Kızılkaya ve beden öğretmeni Göktürk Taşdemir öğrencilerine daha sağlıklı ve daha umutlu bir gelecek şansı vermek için yaptıklarından bahsettikçe şaşkınlığım ve ilgim arttı” diyerek sözlerine başladı.

 

“Eğitimciler mesleğini sanata dönüştürdü”

“Okulun bir Buz Hokeyi takımı olduğunu duyduğum an ise aklımda bir şimşek çaktı” diyen Mehmet Şafak Türkel, “Bu çocuklar zaten kaygan zeminde ayakta kalmak zorunda oldukları bir hayata doğuyorlardı. Şimdi ise buz üstünde yan yana kayarken takım olarak kaderlerini değiştirebilirler miydi? Ben bu çocukları, bu çocuklar için çabalayan eğitimcileri gördükten sonra bunun mutlaka anlatılması gereken bir öykü olduğuna tüm benliğimle inandım ve bu çabayı gönülden desteklemeye karar verdim” diyerek ekledi, “Okulun eski ve yeni iki kahraman müdürü ile kolları sıvadık. Bu kez sporun yanına sanatı da ekleyerek okulda bir kültür sanat festivali yapmaya karar verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün desteği ve yıllar içinde edindiğim sanatçı dostlarımın katılımıyla bu güzel hayal gerçek oldu. Öğretmenler bugünle geleceğimiz arasındaki köprü ve bu köprülerle geleceğimiz şekilleniyor. Ve işte böyle gönülden eğitimciler bu mesleği sanata çeviriyor...” şeklinde konuştu.

 

“Hayallerimden vazgeçmedim”

Okulun 8/A sınıfı öğrencisi Reyhan Aymargan “umutlarım ve hayallerim mutlu olmak. Ama umutlarımı ve hayallerimi kıranlar oldu. Ama ben hayallerimden ve umutlarımdan vazgeçmedim. Çünkü onlar hayal kurmayı bilmiyorlar” şeklinde devam eden yazısıyla tüm insanlara “umut” mesajı verdi.

 

Kırmızı halıda yürüdüler


Festivalin kapanış töreni yoğun bir katılımla okul bahçesinde yapıldı. Festival katılımcıları ve mahalle sakinleri kırmızı halıdan yürüyerek festival alanına geldiler. Öğrencilerin yazdığı şiirlerle seslendirilen resim atölyesinin resimlerinden oluşan slayt gösterisi ile kapanış töreni başladı. Sırasıyla tüm atölye katılımcısı öğrenciler sahneye çıkıp kısaca festivalle ilgili duygularını paylaştılar. Fotoğraf atölyesinin fotoğraf gösterisi ve ardından kısa film reji ve oyunculuk atölyeleri işbirliği içinde çektiği 3 kısa film izleyicilerin beğenisine sunuldu. Shaman Dans Tiyatrosu’nun repertuar eseri Aziz Dostum koreografisini sahneleyen öğrenciler izleyicilerin gözlerini yaşarttı. Ritim atölyesinin 3 parçalık muhteşem mini konseriyle de kapanış töreni noktalandı.

 
Kasım'da kurgu bitiyor

Yönetmen Mehmet Şafak Türkel’in iki yıl önce hazırlıklarına başladığı “Buz Üstünde Yalınayak Belgesel Filmi”nin çekimleri de festivalle birlikte sona erdi. Kasım ayı ortalarında filmin kurgusu bitmiş olacağı müjdesi verildi. Tüm bu sürecin anlatıldığı belgesel film, başka eğitimci ve sanatçılara da ilham kaynağı olarak, benzer şartlardaki çocuklar için elini uzatacak gönüllülerle bir arada olmayı bekliyor.

Festivalin logosundaki el, gençlere uzatılan bu dost elini ve işbirliğini temsil ediyor.

 Festival hakkında detaylı bilgiyi; http://www.cincinfest.org/ adresinden öğrenebilir,  https://www.facebook.com/cincinfest ve https://twitter.com/cincinfest adreslerinden takip edebilirsiniz.

Özel Haber: Elif Günay