İSTANBUL


İstanbul 7. İdare Mahkemesi, koru girişine yapılması planlanan camiyi de kapsayan Nazım İmar Planı Tadilatı'nın yürütmesini durdururken, öğle saatlerinde inşaat alanında çalışma devam etti.

İnşaat alanının girişinde bekleyen vatandaşlar, iş makineleriyle yürütülen çalışmanın durdurulmasını istedi. Mahalleli, hafriyat kamyonlarının içeriye girmesine engel olmaya çalıştı. Kamyonların önünde set oluşturan mahalleliler ile zabıtalar arasında gerginlik yaşandı. Zabıtaların müdahalesiyle içeriye giren kamyonlar hafriyat taşımaya başladı.

Mahalleliye destek için gelen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, yetkililerle görüşerek inşaatın durdurulmasını istedi.

Daha sonra açıklama yapan Salıcı, burada Validebağ Korusu'nun ve ona komşu bir parselin söz konusu olduğunu belirterek, buranın imar planlarında yeşil alan geçtiğini söyledi.

Belediyenin burayı dini tesis alanına dönüştürmek istediğini dile getiren Salıcı, şöyle konuştu:

"Bilirkişi raporu diyor ki '2 bin 500 metrekarenin altındaki yerlerde dini tesis yapılması uygun değildir, çok küçük alanda yapıyorsunuz'. Belediye de burayı dini tesis yapmak istediği için meclisten kararını çıkarıyor. Sonraki süreçte de tüm mahallelinin açmış olduğu bir dava var. Mahallelinin çok ciddi itirazı var. Bu itirazlar dikkate alınmıyor. Burası yapılaşmaya uygun değil. Mahallelinin açtığı dava üzerine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararda 30 gün içerisinde burayla ilgili bilgilendirme istiyor. Bu sürede de yürütmenin durdurulmasını istiyor."

Salıcı, yürütmeyi durdurma kararının dün çıktığını ancak buraya geldiklerinde iş makinelerinin çalıştığını gördüklerini söyledi.

Zabıta amiri ve emniyet görevlileriyle görüştüklerini aktaran Salıcı, "Onlar da çalışmayı durdurdular ve şu anda kamyonları çıkarıyorlar. Dini tesis olsun ya da olmasın tartışmasında değiliz. Mahalleli burada bir yapılaşma olmasın istiyor çünkü burası Üsküdar'da nefes alınabilecek son nokta. Belediye yetkilileri, bu gece çalışma olmayacağını bize sözlü olarak taahhüt etti" diye konuştu.