Sanatçıların her birinin 3-4 parça söyleyeceği konserde, hayati tehlike taşıyan hastalıklarla mücadele eden çocuklara umut vermek ve dileklerini gerçekleştirmek adına el ele veriliyor. Konserden elde edilecek gelirle hayallerine bir adım daha yaklaşacak olan çocuklar için bir çok süprizle karşılaşılacağının bilgiside iletiliyor.

Bizler de yaklaşan bu konser üzerine Bir Dilek Tut Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eda Aroyo, Bir Dilek Tut Derneği Genel Müdürü Nihan Özhüsrev ve DJV Event Factory Sahibi Erman Çalışır ile bir araya geldik.

Hepinize merhaba. Eda Hanım, sevilen sanatçıların bir araya geldiği büyük bir konser ve büyük bir yardım projesi gerçekleşiyor. Öncelikle projenin nasıl başladığından bahseder misiniz?

Hoşgeldinz Elif hanım. Konserimiz 12 Ekim’de İstanbul Teknik Üniversitesi Stadyumunda gerçekleşecek. Bu konserin amacı, derneğimize yardım sağlamak. Bu nedenle, katılım gösteren bütün sanatçılar inanılmaz bir fedakârlıkla çok güzel bir proje hazırladılar. Öncülüğünü ise Sinan Akçıl yaptı. Sinan Akçıl bizim derneğimizin iyi niyet elçisi. Birçok çocuğumuzun dileğini kendisiyle birlikte gerçekleştirdik. O da böyle bir konser projesiyle bizlere geldi. Gelirini de, ‘dileği gerçekleşecek çocuklarımıza verelim’ dedi. Biz de çok mutlu olduk. Katılan tüm sanatçılarımız bizlere zamanını ayırıp, destek verdi. Bu konserin geliri ile hayati tehlike taşıyan hasta çocuklarımızın, birçok dileği yerine getirilmiş olacak. Yani, umuda yönelik bir konser olacak. Onlara umut aşılamak için yapılıyor diyebilirim.

Bu sene yaptığımız galada Sinan Akçıl, dernek için ekstra bişey yapmak istediğini söyledi. “Herkesi içine alabilecek bir organizasyon olsun istiyorum. Daha büyük kitlelere ulaşalım. Konser için arkadaşlarımla konuşayım. Beni kırmayacaklardır. Bu konserle, Türkiye’de özellikle genç kitleye ulaşalım” dedi. Gençleri sosyal sorumluluk projelerine daha çok dahil etmek istedik. Birşeye gençken başlanırsa daha çok yayılır.

Konserde bizleri neler bekliyor?

Konsere katılacak tüm sanatçılarımız, çok güzel bir repertuar hazırladılar. Onun haricinde büyük bir süpriz var, onu söylemek istemiyorum. Katılanlara özel olmasını istiyorum. Konser, 12 Ekim Pazartesi günü saat 21:00’ da başlayacak. 24:00’ e kadar da sürer diye düşünüyoruz. İyi bir katılım ve güzel bir hava ile konserimizi yerine getirmek istiyoruz.

Biraz dernekten bahsedelim istiyorum. Bir Dilek Tut Derneği ne zamandır var ve faaliyetleri nelerdir?

Derneğimiz 2009 yılından bu yana, Make-A-Wish® 'in bir üyesi olarak çalışıyor. Make-A-Wish® Türkiye olarak burada, Türkiye’ deki çocukların dileklerini gerçekleştiriyoruz. 3-18 yaş arası hayati tehlike taşıyan hastalıkları olan çocukların bir dileğini gerçekleştirerek, aslında onlara umut vermek için varız. Hayatta hiçbirşeyin imkansız olmadığını göstermek ve onların bu zorlu süreci geçirirken, en azından bir günü çok mutlu bir biçimde yaşamalarını, ileriye yönelik umut kazanmalarını sağılıyoruz. 

Dilekler nasıl gerçekleşiyor?

Hastanelerde doktorlar bizi tanıyorlar ve bize başvuruyorlar. “Bir çocuğumuz var. Onun dileğini yerine getirelim” diyorlar. Bazen de bizler hastanelere dilek gerçekleştirmeye gittiğimizde, kulaktan kulağa yayılıyor. Çocukların hastalıklarını, yaşını ve hangi hastanede tedavi gördüğünü öğreniyoruz. Çocuktan gerçekleşmesini istediği 4 tane dileğini alıyoruz. Bazen ilk dileğinin gerçekleşmesi mümkün olmayabiliyor. Dilek ne olursa olsun, o dileği gerçekleştirirken, o günü o çocuk için unutulmaz hale getiriyoruz. Gönüllülerimiz bu dilekleri alırken, çocuğumuzun sevdiği renk, takım, oyuncak gibi birçok sevdiği şeyi de not alıyor. Evde başka bir çocuk varsa, mutlaka onun hakkında da bilgi alınıyor ve o kardeşe de küçük bir hediye yollanıyor.

Bu bilgilerden sonra, hiç unutulmayacak bir gün hazırlanmaya çalışılıyor. Dileğin gerçekleşeceği gün geldiğinde de en büyük dileğe gelene kadar bir sürü süpriz yapılıp, özel bir gün hazırlanıyor. Bizim en mutlu olduğumuz şey; çocukların, “Benim hiç ummadığım bir dileğim gerçekleşti. Demek ki, ben bu hastalığı da yenebilirim” diyebiliyor.

Sizin bu dernekle yollarınız ne zaman kesişti?

Ben 2005 yılından beri buradayım. Derneğimizin kurucu başkanı Carrel Hacco benim arkadaşım. Bana dernekten bahsetti. Ve çok hoşuma gitti. Bir gönüllülük eğitiminden geçtim. Bir gönüllü olarak başladım. Dilek gerçekleştirerek bu işin hissini öğrendim ve 15 yıldır da hayatımın en keyifli işini yapıyorum.

Bu çalışmalar size ne kattı?

Hayata ve insanlara bakışım değişti. Çocuklarıma verdiğim eğitim tarzım değişti. Çünkü yurt dışında sosyal sorumluluk projeleri, çocuklara çok ufak yaşlarda veriliyor. Benim 9 yaşında ikizlerim var. Onlar da şimdiden, “Anne biz de senin yaptığın işi yapmak istiyoruz” diyorlar. Benim için de en önemlisi bu. İnsanlara iyilik yapmanın, insan hayatına iyilik kattığını düşünüyorum. Mutlu etmek, mutluluk getiriyor. Bunu özellikle söylemek istiyorum; biz son dilek gerçekleştirmiyoruz. Bunlar, onların son dilekleri değil. Bizler, onları hayata bağlamayı amaçlayan dilekler gerçekleştiriyoruz.

Sizi en çok etkileyen dilek hangisi oldu?

Benim ilk gerçekleştirdiğim dileğin sahibi, 12 yaşında bir kız çocuğuydu. Kendisi için bilgisayar istedi. Onun dileklerini alırken, Tarkan’ı inanılmaz derecede sevdiğini öğrendim. Tarkan’dan onun için imzalı bir fotoğraf alarak, bir zarfa koyduk. Dileği gerçekleştirmeye gittik ve bilgisayarı kurduk. Sonra diğer hediyelerini aldı. “Burada bir de ufak zarf var sana dernekten” dedim. Aldı, açtı ve çığlıklar atmaya başladı. Bana, “Eda abla, şimdi Tarkan benim kim olduğumu biliyor mu? Benim varlığımdan haberdar mı?” dedi. Ben de, “Elbette... Bu sana yazılmış bir yazı” dedim. “Göreceksin Eda abla. Ben iyi olacağım ve onun konserine gideceğim. Konserine gitsem, beni tanır mı? Bunu göstersem hatırlar mı?” şeklinde konuştu. Ben de, “Sen hiç merak etme. Bunların hepsi gerçeleşecek. Yeterki sen iyi ol” dedim.

Gerçekleşen dileklerle hayata tutunan çok mucizeler var. Biz tıbbi yardım yapmıyoruz fakat, yaptığımız psikolojik desteklerin, onlarda çok büyük etkiler yarattığını biliyoruz.

“Türkiye’nin her yerine ulaşıyoruz” dediniz. Nihan Bey, bunun yanıtını da sizden almak istiyorum. Türkiye’nin her yerine ulaşıyor musunuz?

Türkiye’de 81 il var. Bu senenin sonu itibariyle bir tek, Şırnak ve Hakkari kalmıştı. Onları da gerçekleştirdik. Hatta size bir hikayemden bahsedeyim. Tatvan’da bir dilek gerçekleştirmeye gittik. Köylerden birinden, çocuğumuzun bir dileği ile ilgili haber aldık. Diyarbakır’dan bir araba kiraladık ve gidiyoruz. Tatvan’da bir ilçeyi geçtik. İlçe oldu kasaba. Kasaba oldu bir köy. Köy oldu mecra. Mecra oldu bir ev. Topraktan yollar içinde bir eve ulaştık. Hiç araba görmemiş insanlar vardı. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Bunu söylememdeki amaç, Türkiye’nin her yerindeki koşullara gidebildiğimizdir. Çocuk yalıda da oturabilir, köyde de oturabilir. Hayati tehlike taşıyan bir hastalığının olması ve yaşının 3- 18 aralığında olması, bizim için yeterli. Etnik yapsı bizi hiç ilgilendirmez. Biz girdik içeri, kimse bizim dilimizi bilmiyor. Çocukla anlaşabilmek için çok uğraştık. Şuanda 60 küsür ilde, her an dileğe gidebilecek aktif gönüllümüz var. Yılda 200’ den fazla dilek gerçekleştiriyoruz. Bizler zamanla yarışıyoruz. Bir dileği ne kadar çabuk gerçekleştirirsek, o kadar iyi.

Derneğinizin çalışmalarına katkıda bulunmak isteyenler mutlaka olacaktır. Size nasıl ulaşabilirler?

5282’ ye mesaj atarak, http://birdilektut.org/ sitesinden kredi kartıyla ya da derneğimizi arayarak bizimle iletişime geçebilirler. Biz oraya dileklerimizi koyuyoruz. 1 lira bile bağış yapan herkese, o çocuğun dileği gerçekleştiğinde sertifika gidiyor. Sertifikada hayaline el uzattığınız çocuğun fotoğrafı ve teşekkürü yer alıyor. Bu sayede herkes, kime dokunduğunu görüyor.


"GELİN BİRLİKTE SÖYLEYELİM"

"Akçıl prodeksiyon olarak, Sinan Akçıl benim ortağım. Derneğin iyi niyet elçisi olduğundan, ben de bu vesile ile dernekle tanışmış oldum. Bu bizim, sosyal sorumluluk anlamında çok önem verdiğimiz bir proje oldu" şeklinde konuşan DJV Event Factory Sahibi Erman Çalışır, "Böylesi güzel bir projede olmanın, manevi huzur verdiğini söyleyebilirim. Bu anlamlı konserde, gelin birlikte söyleyelim. Çocuklarımızın dileklerini, birlikte gerçekleştirelim"  mesajı verdi.


“KONSERDE OLACAK HERKES GÖZÜMÜZDE BİRER MELEKTİR”

“Bir çocuğun mutluluğunu milyonlarca yetişkinin mutluluğuna değişmem. Önce onların yüzü gülecek ki dünya yaşanılır bir yer haline gelsin” diyen İyi Niyet Elçisi Sinan Akçıl, “Bu konserde öncü olarak yer almanın tarifine sözcükler yetmez. İçimde tarifsiz duygular, büyük bir sevinç var. Bana, Bir Dilek Tut Derneği’nin Türkiye iyi niyet elçisi olma şans ve gururunu yaşatan, başta Onursal Başkan Carole Hakko; Dernek Başkanı Eda Aroya ve Genel Müdürü Nihan Özhüsrev’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca, tek telefonda konser teklimize olumlu cevap veren değerli sanatçı arkadaşlarıma teşekkür ve minnet borçluyum. Yaptığımız çalışmaların sağladığı katkıları gözlerimle görmek, bana daha çok çalışma şevki veriyor. 12 Ekim’de herkesi İTÜ Stadyumu’na bekliyoruz. O akşam o saatte konserde olacak herkes gözümüzde birer melektir” dedi. 
Sinan Akçıl


“BENİM İÇİN BİR VAZİFEDİR”

 "Yıllarca hekimlik yaptım, hastaların iyileşme sürecinde, psikolojik olarak mutluluklarının, yüksek moralli olmalarının, iyileşmelerine ve hastalıkla mücadelelerine nasıl katkıda bulunduğunu kendi gözlerimle gördüm, birebir şahit oldum. Dolayısıyla, özellikle 3 - 18 yaş arası gruplarındaki çocuklarımızın, böyle hayati hastalıklarla mücadele ettikleri süreçte ve hepimizin dileği olan; bu hastalıkları yenmeyi başardıklarında, hayatı boyunca hatırlayacakları en önemli şey; o dönemdeki zorluklarla mücadelelerinde, kendilerine yardım eden ve sevgi, mutluluk tohumu eken insanlar olacaktır. Bu hayat mücadelelerinde onların yanında olmak, hem sanatçı olarak, hem hekim olarak benim için bir vazifedir”
Ferhat Göçer



“KONU ÇOCUKLAR OLUNCA HEMEN EVET DEDIM”

“Konu çocuklar olunca, hele hele hayati tehlike taşıyan çocukların dilekleri olunca ve Bir Dilek Tut Derneği gibi, 15 senedir misyonuna sadık bir şekilde ilerleyen bir dernek için organize edildiğini öğrenince, hiç düşünmeden evet dedim.” 
Atiye 


“HEP BERABERİZ. BİRLKTE DAHA MUTLUYUZ…”

“Ele ele tutuşarak, birbirimize sarılarak, sevgiyle ve inançla, hayatta her şeyi değiştirebileceğimizi düşünüyorum. Bir Dilek Tut Derneği sayesinde gerçekleşecek bu özel konserde de, şarkılarımızı bunun için, hep beraber söyleyeceğiz. Bütün çocuklar gülümseyerek büyüyebilsinler diye. Gecemize destek olacak herkese teşekkür ediyorum.”
Mabel Matiz 


Özel Haber: Elif Günay