İSTANBUL

Anadolu Adalet Sarayı'nda taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için Arabuluculuk Merkezi açıldı.

Adalet sarayının B blok zemin katında oluşturulan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı dolayısıyla kokteyl düzenlendi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, burada yaptığı konuşmada, arabuluculuğun hukuk sistemine yeni girdiğini belirterek, "Adaletin hızlı ve etkin dağıtımı noktasında çok önemli işlevleri olacağını düşünüyorum. Birçok konu mahkeme safahatına geçmeden arabuluculuk müessesi vasıtasıyla, tarafların da karşılıklı rızalarıyla çok daha hızlı ve etkin bir şekilde bu sistem sayesinde çözüme kavuşacaktır" dedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun da, yargının yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla arabuluculuk sistemine geçildiğini ifade ederek, "Arabuluculuk bizim öz kültürümüzde de olan bir şey. Özü itibariyle kişiler arasındaki hukuki uyuşmazlıkların, alacak-verecek, tapu, ticari ilişkiler, boşanmadaki mal paylaşımı, nafaka olabilir, yargıya intikalinden önce her iki tarafın da güven duyduğu kişilerin aracılığıyla bir çözüme kavuşturulması" şeklinde konuştu.

"Arabuluculuk adalete hızlı erişimin adıdır"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da amaçlarının bütün adliyelerde arabuluculuk merkezini açmak ve bu sistemi yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, "Arabuluculuk adalete hızlı erişimin adıdır. Yani bu gün dava yoluyla 200 günle 400 gün arasında adalete erişim mevcut iken arabuluculuk sisteminde biz sorunları bir günde, bazen bir günden daha az bir zaman içinde, bazen de bir hafta içinde çözüyoruz" dedi.

Öztatar, "Şu anda bizim 1750'ye yakın uyuşmazlık çözümümüz var. Buradaki başarı oranımız yüzde 98. Bu bir dünya rekoru. İşçi işveren uyuşmazlığına baktığımızda bin 250 uyuşmazlık çözdük. Buradaki başarı oranımız ise yüzde 100. Artık insanlarımız davanın en son çare olduğunu anlasınlar. Gelsinler sorunlarını çok daha kısa sürede çözsünler" ifadesini kullandı.

Devam eden davalarda da arabuluculuğa gidilebileceğini vurgulayan Öztatar, tarafların arabulucuya gitmesi halinde mahkeme hakimlerinin 3 ay erteleme yaparak sorunun çözümünü bekleyeceğini söyledi.

6 bin 500 kişi eğitim aldı

Anadolu Adalet Sarayı'nda açılan Arabuluculuk Merkezi'nin İstanbul'da ikinci olduğunu aktaran Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada 2 personelimiz devamlı görev yapacaklar, insanlarımıza bu konuda yardımcı olacaklar. Hukuk fakültesi mezunu olup 5 yıllık kıdeme sahip olan arkadaşlar en az 48 saat eğitim alıyorlar. Şu anda 6 bin 500 arabulucu arkadaşımız eğitim aldı. 71 ilimizde de arabulucularımız var. 30'a yakın arabuluculuk derneğimiz var. Yaklaşık bine yakın arkadışımız da derneklerde bu mesleğin ilerlemesi için çalışmakta."