Çevre mühendisleri odasına kayıtlı her dört üyeden birisinin işsiz ya da başka bir mesleği yürütüyor olduğu düşünüldüğünde istihdam sorununun bu meslek dalında daha yoğunlaştığını görüyoruz.

Oysa çevre mühendisliği önemli bir meslek. Dahası Türkiye’deki kamu kuruluşlarında uzmanlıklarına ihtiyaç duyulan alanlarda kadro açığı var.

Yaşanan ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olmamıza, uzun yıllardır yürütülen yanlış ve hukuksuz uygulamalar nedeniyle yeraltı ve yer üstü sularımızın kalite ve miktarında ciddi azalmalar ortaya çıkmasına rağmen, Türkiye‘de henüz bütün tarafların katılımıyla hazırlanmış, kamu yararı gözeten bütüncül bir su politikası ve suyun yönetimiyle ilgili temel ilke ve yöntemleri belirleyen bir Çevre ve Su Kanunu bulunmamaktadır.

Türkiye‘de su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir yönetimi için, bir "Ulusal Su Politikası" oluşturulmalıdır. Türkiye’deki su politikası, Avrupa Birliği su politikaları ve uluslararası su politikalarını dikkate alarak ülke koşullarına uygun olacak şekilde belirlenmelidir.

Su kaynakları sorunlarının çözümü için, merkezi yönetimlere bağlı kalmayarak, uzun dönemli politikalar üretilmeli, bu politikalar ve planlar günümüzde olduğu gibi "kişilere", "projelere", "siyasi iktidarlara" göre değiştirilmemelidir.

Çevre mühendisleri, aldıkları eğitim gereği, su yönetimi konusunda uzmandır.

İçme suyu ve atık su arıtımı, çevre teknolojisi, projelendirme gibi konularda eğitim gören çevre mühendisleri, ne yazık ki, belediyelerde, İller Bankası‘nda ve ilgili bakanlıklarda yeterince istihdam edilmemektedir.

Bu sorun acilen giderilmeli ve su mühendisi olarak da tabir edilen çevre mühendisleri, çözümün parçası haline getirilmelidir.

Hava kirliliğinden atık yönetimine, su kalitesinden iklim değişikliğine ve endüstriyel kirliliğe kadar Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çevresel sorunların çözüme kavuşması için iyi bir yönetim ve planlama sürecine ihtiyaç olduğu açıktır.

Katı atıklar, zararlı ve tehlikeli atıklar, evsel ve endüstriyel atıklar, hava kirliliği kontrolü, gürültü kirliliği kontrolü, toprak ve yeraltı su kaynaklarının kirliliği kapsamındaki çevre mühendisliği hizmetlerinin ilgili meslek disiplinleri ile birlikte planlanması, eşgüdümü ve yürütülmesi şarttır.

Soru, görüş ve önerilerinizi lütfen [email protected] adresine iletiniz.