Komşu 05 EKİM/Pazar günü erken genel seçime gidiyor. 26 ARALIK 1984’te başlatılan “soya dönüş” adlı “Türk isimlerinin zorla değiştirilmesi ve dini vecibeleriyle, örf ve adetlerini yerine getirmelerinin yasaklanması” üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen malesef bazı ırkçı Bulgarlar halen Türk Düşmanlığından vazgeçemiyor.
AB üyesi olmasına rağmen insan haklarını hiçe sayan faşizan  gruplar tarafından, Türk ve yabancı düşmanlığı yapılarak onların yakılması gerektiği söylenmekte, 500-600 yıllık Türk yerleşim birimlerinin Türkçe isimleri değiştirilmekte, Camiler kundaklanmakta, duvarlarına ırkçı tehdit yazıları yazılmakta, Müslüman Cemaate karşı fiziki saldırılar gerçekleştirilmekte, Müslüman Cemaat Vakıflarının mal varlıkları iade edilmemekte ve çalışmaları İdare tarafından engellenmektedir. “Asimilasyon yapılmadı” şeklinde imza kampanyaları ile Anadilde Eğitime yönelik kısıtlamalar devam etmekte, tarihten gelen Osmanlı Kültürel Varlıkları yok edilmektedir. Türk asıllı azınlık gruplarının yaşadığı baskılar, etnik temizlik politikaları ve saldırılar zaman zaman uluslararası kuruluşlar tarafından kınanmaktaysa da netice değişmemektedir.
Çoğunlukla Türk’lerin temsil edildiği “Hak ve Özgürlükler Hareketi” dönem dönem iktidar ortağı olmasına rağmen bu sorunlar çözülememiştir. Gittikçe güçlenen ve oy oranını arttıran HÖH’ün varlığı siyasi rakiplerinde sıkıntı yaratmış ve zaman zaman birileri tarafından kurdurulan bazı parti ve adaylar tarafından engellenmeye çalışılmışsa da amaçlarına ulaşamamışlardır. Geçen seçimde HÖH’ün eski bir milletvekiline kurdurulan bir siyasi parti nedeniyle çok az da olsa oy kaybetmiş ve birkaç milletvekili daha az çıkarabilmişti. Bu da Bulgaristan’daki siyasi tabloyu olumsuz etkilemiş, hiç bir parti hükümet kuracak yeterli sayıya ulaşamadığı gibi koalisyon yapacak olan grupların oy toplamları eşit çıktığı için, kurulan hükümet zayıf ve etkisiz kalmıştı. Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinin oluşturduğu önceki hükümetin Başbakanı Plamen Oreşarski, aylarca süren sokak gösterilerinin ardından 23 Temmuz´da istifa etmek zorunda kalmıştı. İstifanın ardından Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev parlamentoyu feshederek, 5 Ekim´de yapılacak erken genel seçimlere kadar görevde kalacak Georgi Bliznaşkı´ya geçici hükümet kurma görevini verdi.
Bu seçimde yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları 59 ülkede açılacak sandıklarda oy kullanabilecek. Türkiye´de ise Bulgaristan vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Bursa, İstanbul, İzmir, Edirne gibi illerde 136 sandık kurulacak. Açılacak sandık sayısına göre Türkiye´nin ardından 56 sandıkla İspanya gelirken, İspanya´yı ABD, İngiltere, Almanya, Yunanistan ve Fransa izliyor.
En çok sandığın Türkiye´de kurulacak olması aşırı milliyetçi çizgideki siyasi partilerin tepkisine yol açıyor. Aşırı milliyetçi siyasi partiler, Türkiye´de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip Bulgaristan göçmenlerinin doğum yerlerine gelerek oy kullanmasına karşı çıkıyor. 13 siyasi parti ve hareketin bir araya gelerek oluşturduğu “Vatansever Cephesi Koalisyonu(NFSB-VMRO)”  genel seçimler için yurt dışında en çok Türkiye´de sandık kurulacak olmasını protesto ederek, Merkez Seçim Komisyonu binası önünde gösteri düzenlemişti. Son olarak “Sansürsüz Bulgaristan Partisi”, Türkiye´deki Bulgaristan göçmenlerinin ülkeye gelerek oy kullanmasını engellemek amacıyla Türkiye sınırını kapatacağını duyurdu.
18 siyasi parti ve 7 koalisyonun yanı sıra 4 bağımsız adayın katılacağı seçimlerde, Türkiye´de kurulacak sandıklardan çıkacak oylar Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) için büyük önem taşıyor.
 
Kamuoyu araştırmaları, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisinin (GERB) sandıktan en çok oy alan parti olarak çıkacağını gösteriyor. Ancak siyasi gözlemciler, GERB´in tek başına hükümet kuracak sayıda milletvekili çıkarmasının zor olduğunu kaydediyor.(1) 
Oy kullanmanın zorunlu olmadığı Bulgaristan´da yüzde 4 olan seçim barajını aşabilecek durumdaki siyasi parti sayısının 7´yi geçmeyeceği tahmini yapılıyor. Kırcaalihaber gazetesinde yer alan kamuoyu araştırma sonuçlarına göre “Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar” (GERB) partisi  oylarının yüzde 36’sını, “Bulgar Sosyalist Partisi” (BSP)-Sol Görüşlü Bulgaristan İçin Koalisyon” yüzde 22, “Hak ve Özgürlükler Hareketi” (HÖH) ise yüzde 15’ini alabilecekleri, Irkçı saldırılarıyla dikkati çeken Türk Düşmanı, “ATAKA’nın” yüzde 3.7 oyla  ve Eski Cumhurbaşkanı Pırvanov’un kurduğu ABV partisinin yüzde 3.3 oyla baraj altında kalacağı değerlendiriliyor.
Meclis’e girecek partilerin sayısına dair 6, 5 ve 4 olmak üzere üç olasılı senaryo çizilmekte. Altı parti girdiği halde GERB- 98, BSP-60, HÖH-41, Reform Blok-16, Vatanseverlik Cephesi-13 ve Sansürsüz Bulgaristan-12 milletvekiline sahip olacak.
 Beş partili senaryo olasılığında GERB’den 103, BSP’den 63, HÖH’ten 43, Reform Blok’tan 17, Vatanseverlik Cephesi’nden 14 milletvekili olacak.
 Eğer Meclis’e sadece dört parti girebilirse GERB’in 109, BSP’nin 67, HÖH’ün 46 ve Reform Blok’un 18 milletvekili olacak. Seçim sonuçlarının hayırlı olması umuduyla huzur ve barış getirmesini diliyorum.
Süheyl ÇOBANOĞLU
RUBASAM Bşk.V.
 
K  A  Y  N  A  K.....................................:
(1)    Kırcaalihaber