Sevgili okurlarım merhaba, Ana-vatanımda Aile Hekimliği başlıklı makalemde mahallemizin aile hekimine bakınmaya gittiğimde beni tedavi yapmak yerine yurtdışı kayıtlı olduğumdan dolayı hastaneye yönlendirmişti. Çocukluğumdan itibaren Hollanda’da aile hekimine alışmış birisi olarak Türkiye’de de aile hekiminden yararlanmak istiyordum. Bu konuyla alakalı birimlerin bilgilerini internetten buldum. İlk başvuruyu SGK Yurtdışı Birimine yaptım!..

SGK Yurtdışı Birimine gerekli bilgilerimle birlikte kimlik numaramı verdim ve sorunu kısaca anlattım. Görevli memur: “Yurtiçi tüm sağlık kurumlarımızdan yararlanabilirsiniz. Aktif sigortalısınız, sizi neden tedavi etmediklerini İl Sağlık Müdürlüğüne sorun elbet bir açıklamaları vardır.” Dedi.

İlk Sağlık Müdürlüğünü aradım sorunu tekrar anlattım: “Biz bu konuda yetkili değiliz. Halk Sağlığı Müdürlüğünü arayın orada yardımcı olsunlar.” Dediler.

Halk Sağlığı Müdürlüğünü aradım üçüncü kez durumu anlattım. Gayet saygılı bir o kadarda yardım sever görevli: “Toplum Sağlığı Merkezine gidin ve kayıt yaptırın, bu konuyla alakalı size yardımcı olacak kişiler onlar.” Dedi.

Aynı gün Toplum Sağlığı Merkezine gittim ve dördüncü kez durumu anlattım. Aranmış olacaklar ki, geleceğimi biliyorlardı: “Bu yaşadığımız ilk sorun değil siz bu formu doldurun sisteme kaydınızı yapalım.” Dediler.

Formu doldurdum kimliğimle birlikte verdim. Aldıkları bilgilerle sisteme giriş yaptılar. Lakin Yurtdışı kayıtlı olduğum için sistem kabul etmedi. Elzem olan mağduriyeti gidermek için elleri kolları bağlıydı. Görevlilere teşekkür ederek oradan ayrıldım. 184’ü aradım beşinci kez durumu anlattım. Kızımız şikayet formu doldurdu bilgilerimi aldıktan sonra: “Sorunu gerekli birime ileteceğiz size en kısa zamanda dönüş yapılacaktır.” Dedi. 

Her yeni başlangıcın elbette zorlukları vardır. Aile hekimliğine geçmek ileri dönemlerde hem devletimize hem vatandaşlarımıza pozitif olarak dönecek bunun bilincinde olan bir vatandaşınız olarak sorunun sonuçlanmasını sizin için kendim için heyecanla bekledim. Aradan bir hafta geçtikten sonra telefonla arandım: “Sistemimizde yurtdışı kayıtlısınız ve aile hekimliğinden yararlanamıyorsunuz, ama devlet hastanelerinden yararlanabilirsiniz. Fakat illa da aile hekiminden yararlanmak istiyorsanız birinci adresinizi Türkiye’ye alırsınız o zaman yararlanabilirsiniz.” Dedi. 

Yurtdışı kayıtlı olduğumdan dolayı Türkiye’de muhtarlık seçimlerine katılma şansım yok. Genel seçimlerde oyumu Havalimanında kullanıyorum. İki ülke arasında yaşamanın sorunları olsa gerek kızımıza: “Türkiye’deki ev adresim Nüfus Müdürlüğünde Muhtarlıkta var. Hollanda’da aile hekimliğine alışığım anavatanımda aile hekimine bakınmak istiyorum. Bundan doğal başka ne olabilir ki, bu duruma başka bir çare yok mu?” Dedim. 

Kızımız anlamam için aynı şeyleri tekrarladıktan sonra: “Hollanda’daki aile hekimliğini burayla kıyaslamayın. Size tavsiyem hasta olduğunuzda tedavi olmak için özel veya devlet hastanelerine gidin.” Dedi ve bu kadar uğraşım heba oldu, aynı zamanda bilgi sahibi oldum.

Kolay pes edenlerden değilim dolayısıyla durumun tamamını öğrenmeden sonuca varmadan sebep ve netice almadan bırakmıyorum. Hayatı akışına bırakmak fırtınada okyanusun ortasında mahsur kalmayı kabullenmektir, ama bu tür fırtınalar geçicidir. Çünkü anavatanımda aile hekimliğine daha yeni başladık. Elbette bu türden sorunlar zamanla çözülecek hem vatandaş hem de kurum olarak sorunlar yerinde çözülecek. Bu dünyaya gelen her varlığın bir sebebi vardır. Hak adalet yolunda gittiğimiz sürece yaşadığımız her saniye size bize vatana bayrağa devlete millete kardır!..

Sevgi ve saygılarımla