Kitap Dünyası

“İLAHİ AŞK”

William Chittick'in yeni kitabı, " İLAHİ AŞK" Nefes Yayınevi'nden çıktı. İslam tasavvufunu, Batı düşünce dünyasına ilmî bir duruş ve derinlikli yorum zenginliği ile taşıyan Prof. William Chittick'in bu kez Farsça metinlerden süzülen ilahi aşkın, Allah ve İnsan arasındaki akışını, sufi müelliflerin metinleri üzerinden anlatan kitabı İlahi Aşk, okurlarla buluşuyor. Orijinal adı “Divine Love” olan kitap Nefes yayınevi tarafından 10. Yıl özel yayını olarak basıldı. İslam maneviyatı üzerine yapılmış çok değerli bir çalışma olduğu kadar tasavvuf anlamında ki akademik birikimin yansıdığı bu baş yapıtta, XI. yy ile birlikte Farsçanın büyülü etkisiyle aşkın asıl mesajını belirginleştirebilmek için verilen eserler büyük bir titizlikle incelenmiştir.  İncelenen sufi müellifler ilahi aşkı başkalarının tarifleri üzerinden değil bizzat kendi tecrübelerine dayanarak anlattıkları bu kitap üç ana başlıkta toplanmış: Aşkın Menşeri, Aşkın Hayatı, Aşkın Maksadı.  

Her bir bölüm kendi içinde tefekküre ve doyumsuz bir aşka davet ederken, Chittick kitabını yazmaya iten nedeni şu cümlelerle açıklıyor: “söz konusu müelliflerin ve onların takipçisi olan alimlerin ilahi olanla insan arasındaki boşluğu doldurmak gibi eşsiz bir rolü aşka veren teolojik bir vizyona dayandığını göstermektir.”

William Chittick kimdir?

New York Stony Brook Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat ve Kültürel Araştırmalar profesörü ve aynı zamanda İbn Arabî, Mevlana gibi değerleri Batı’ya tanıtan bir mütefekkir yazardır. Özellikle hitap ettiği Batı’da İslam ve tasavvufla ilgili Arapça ve Farsçadan İngilizceye yaptığı çevirileri ve yorumlarıyla tanınan Chittick, doktorasını 1974’te Tahran Üniversitesi’nde Fars edebiyatı alanında Seyyid Hüseyin Nasr’ın talebesi olarak tamamladı. Daha sonra onun da etkisiyle tercümelerinin dışında gelenekselci (tradisyonalist) ekolün diğer Batılı mütefekkirlerine paralel olarak eserler kaleme aldı. Chittick, tasavvuf ve İslam felsefesi alanında çeşitli araştırma projelerinde çalışmakta, İslam klasikleri, Hinduizm ve dini araştırmalar alanının diğer konularına dair dersler vermekte ve halen Çin’deki Pekin Üniversitesi Kenan Rifai İslam Araştırmaları Kürsüsü’nde dersler vermektedir.

NÖBET

Bones dizisinin uyarlandığı Temperance Brennan romanlarının yazarı Katie Reichs’ın gençler için kaleme aldığı “Viral” serisinin ikinci romanı Nöbet okurla buluşuyor. Tory Brennan ve üç arkadaşının yaşadığı maceraları, bilimi merkezine alarak anlatan Viral serisinin ikinci romanı Nöbet çıktı.

Yavru bir kurttan kaptıkları virüsle DNA’ları değişen ve kurt içgüdüleri kazanan dört arkadaş, bu kez yaşadıkları adayı ve ailelerinin çalıştığı enstitüyü kurtarmak için yıllar öncesine ait bir efsanenin peşine düşüyor: Charleston’da yaşayan ve tarihin ilk kadın korsanlarından biri olan Anne Bonney’in kayıp hazinesi. Gerçek hazinelerini kaybetmemek, birbirlerinden kopmamak için acımasız kadın korsanın bıraktığı ipuçlarını çözmeleri gerekiyor. Ve tabii ki hazinenin peşinde başkaları da var.

Tory ve arkadaşları, kurt içgüdülerini kullanarak karşılarına çıkacak her türlü tehlikeyi aşabilecek mi?

ARKA KAPAKTAN ;

VİRALLER, ŞEHRİN TARİHİNE DAMGA VURAN ESKİ BİR EFSANENİN,

TARİHİN İLK KADIN KORSANLARINDAN BİRİNİN PEŞİNDE.

 

Tory Brennan ve arkadaşları, kaçırılmış kurt yavrusu Cooper’ı kurtarırken nadir görülen bir parvo virüsüne yakalandıklarından beri sıradan çocuklar değillerdi artık.  Suçluların peşine düşen bir sürüye dönüşmüşlerdi. Ancak, bir araya gelmelerini sağlayan Loggerhead Adası Araştırma Enstitüsü, mali sıkıntıları nedeniyle kapanmanın eşiğindeydi; tabii, Viraller enstitüyü kurtarmanın bir yolunu bulmazsa. Tory, eski bir Charleston efsanesini, hazinesi bugüne dek bulunamayan kadın korsan Anne Bonney’yi öğrendiğinde şansına inanamadı. Gömülü bir hazine, tam da Loggerhead Enstitüsü’nü kurtarmak için ihtiyaç duyduğu şeydi! Ancak hazinenin peşindeki, yalnızca Tory ve  arkadaşları değildi. Viraller’in süper güçleri, onları beladan kurtarmaya bu kez yetmeyebilirdi.

DUL BAKİRE

İngiltere’nin Unutulmuş Kraliçesi İhtişamla ihanetin kol kola gezdiği İngiliz sarayında hanedan savaşlarının ortasında kalan güçlü bir adamın savunmasız kızı Anne Nevil’in efsanevi hikâyesi, Anne O’Brien’ın kaleminde hayat buluyor. Üstelik tarihi romanların ustaları Philippa Gregory ve Alison Weir’ı aratmayacak bir tutku ve sürükleyicilikle.

Arka kapaktan ;

Beş parasızdım, vatansız bir dilenciydim. Damarlarımdaki kan lanetimdi ve geleceğim, düşmanlarımın insafına kalmıştı. Anne Neville, ülkedeki en önemli savaşçının, Kralyapan Warwick Kontu’nun kızıydı. Ölümcül politik entrikaların ortasında kalan genç kız, Neville, York ve Lancaster Hanedanları’nın piyonu hâline gelecekti. İngiltere’nin ihtişamlı, ihanet dolu sarayında Neville’lerin yükselişi önceleri kaçınılmaz görünüyordu. Ancak Warwick Kontu’nun hırsı ve gururu, krala sırt çevirmesine neden olacak ve bütün taşları yerinden oynatacaktı. İhanet unutulmadı, aile sürgüne gönderildi.

En büyük aşkından uzakta, yabancı topraklarda aşağılanmış ve güçsüz bir hayata mahkûm bırakılan genç Anne’in, erkeklerin dünyasında ayakta kalabilmesi için sahip olduğu tek şey, cesaretiydi.  

Medya Dünyası

Ünlülerin Saç Uzmanı : Mustafa Kemal Çiçek

Geçtiğimiz günlerde TV8 ekranlarında Hakan Ural ve Esra Eron'un sunduğu 'Gel Konuşalım' isimli Programa konuk olan Ünlülerin Protez saç uzmanı Mustafa Kemal Çiçek’e Sorduk. Saçsızlık problemi yaşayanlar ve saç ekimini tercih etmeyenler artık protez saç uygulamasına yöneldi. Gerçekten etkili ve hızlı çözüm mü? 

Saçsızlığa en hızlı çözüm: Protez Saç

İklim, genetik yapı ve kozmetik kullanımından dolayı hızla saçlarımızı kaybediyoruz. Yoğun ve istenen uzunlukta saç kazanmanın en kolay yolu protez saç…  Eğer kafa derisinde hücreleriniz ölmeye başlıyorsa, saçınız da dökülmeye başlıyordur. Her insanın bir ömrü olduğu gibi, her saç kökünün de bir ömrü var. Saç kökündeki hücrelerin ölme süresi ve hızına bağlı olarak da saç dökülmesi yaşanıyor. Kadın erkek herkesin sorunu olan saç dökülmesini kısa süre erteleme mümkün olsa da yüzde yüz tedavisi mümkün olmuyor.  Protez saç uygulamalarının saçsızlığın en kestirme çözüm yolu olduğunu söyleyen Hair Life Saçlandırma Teknolojileri Kurucusu Mustafa Kemal Çiçek, “Kadınların saç dökülmesi şekli, daha çok kafanın genelinde azalıp seyreklik meydana gelmesidir. Erkek tipi saç dökülmesinde ise genellikle tepede başlayan bir saç dökülmesi yaşanıyor. Teknoloji, kaybedilen saçları doğal bir şekilde uzatan ve yoğunluğa eriştiren bir seviyeye henüz gelmedi. İşte bu yüzden protez saç yöntemi, saç problemini en hızlı çözen ve istenen yoğunluk ve uzunlukta alternatif sunan tek yöntemdir. İnsan derisine yoğun bir şekilde ekilemeyen saçları, suni kafa derisine ekerek protez saç meydana getiriyoruz” dedi.  En çok tercih edilen renk

Protez saç yaptırmak isteyenlerin saç uzunluğu, rengi ve yoğunluğu konusunda bilgilendirildiğini anımsatan Protez Saç Uzmanı Mustafa Kemal Çiçek, bu yöntemi tercih edecek kişilere aydınlatıcı bilgiler verdi. Saç rengi konusunda en dikkat edilmesi gereken konunun saçların dökülmemiş olan bölgedeki saç rengi ile uyumlu olması gerektiğini ifade eden Mustafa Kemal Çiçek, “Erkekler protez saç yaptırdıklarında genellikle kumral saçı, kadınlar ise sarı saçı tercih ediyor. Ancak sarı saçı protez olarak kullanacakların iki kere düşünmesini tavsiye ediyorum. 40 santimetre uzunluğunda sarı saç yapabilmek için en az 65 santimetre gerçek saça ihtiyaç var. Kadınlar ne kadar uzun saç isterse o kadar çok yaşayıp, kesilmiş ve yıpranmışlığı artan saçı kullanmak zorunda kalır. Üstelik bu saçı bir de sarı tonlara getirmek, saçı epey hırpalar, bu da kalitesi bozulan saç demektir” şeklinde konuştu.

Ana saç rengi kullananların saçlarının daha uzun ömürlü olduğunu da sözlerine ekleyen Mustafa Kemal Çiçek şöyle devam etti:  “Saç çok değerli bir materyaldir. Kilosu altın değerinde desek yeridir. Yüzde yüz insan saçı ile yapılmak zorunda olan protez saçın da bedelini saçın kalitesi belirliyor. Sentetik saç alerjik durumlara yol açar ve kafada peruk gibi durur. Ama gerçek insan saçı ile yapılan protezi gerçeğinden ayırmak neredeyse imkansızdır. Bir müşterimiz 9-10 yaşında çocuğu olduğunu ve onun bile saçlarının protez olduğunu anlamadığını söyledi.”