Ligin 21. haftasını geride bıraktık. Spor Toto Süper Lig’de heyecan geçtiğimiz yıllara oranla hayli farklı bir biçimde seyir ediyor. Puan cetvelinin zirvesinde üç büyükler, kendilerinden sonra yer alan takımlarla arayı açıp neredeyse, ‘kendilerine özel bir lig’ oluşturdular. Şu son haftayı saymayıp, yirmi haftalık dilimi değerlendirirsek, ortaya birbiriyle taban tabana zıt, iki farklı tablonun çıktığını görüyoruz.
Bu farklılık her üç takım için de yükselen başarı grafiği, biçiminde adeta gözümüzün içine giriyor.
Sezona daha ilk haftadan şampiyonluk hesapları yaparak giren üç büyük takımın ilk on haftalık performanslarına baktığımızda bakın nasıl bir tablo var ortada; Süper Lig’de ilk on hafta sonunda Beşiktaş 20, Fenerbahçe 20, Galatasaray 19 puandaydı. Türkiye’de 3 puanlı sisteme geçildiğinden beri en kötü onuncu Hafta lideri ortaya çıkmıştı. İlk on hafta itibarıyla Beşiktaş 10, Fenerbahçe, 10, Galatasaray 11, üçü toplam 31 puan kaybetmişti...
Bir başka anlatımla üç takımdan Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin puan ortalaması maç başına 2 olurken, Galatasaray için bu ortalama 1.9 seviyesindeydi. Belirttiğimiz gibi bu görünüm, üç puanlı sisteme geçildiğinden bu yana en kötü puan ortalamasıydı.
Ancak bakın sonraki on haftada neler oldu ve tablo nasıl tamamen tersine döndü...
Süper Lig’de Üç Büyükler, sonraki on haftada bambaşka bir grafik çizdi. Üçü toplam 11 puan kaybetti. Beşiktaş sadece bir yenilgi alırken, Galatasaray ve Fenerbahçe’de ikişer beraberlikle dörder puan kaybetti. Bu süreçte üçüncü Galatasaray ile dördüncü Bursaspor arasındaki fark 12 puanı buldu.
Şimdi alınan sonuçlara göre takımların istatistiklerine ayrı ayrı bir göz atalım; Yirmi haftalık sürecin sonunda liderlik koltuğunda bulunan Beşiktaş, son on haftada 9 galibiyet ve 1 yenilgi aldı ve 27 puan topladı. Yani ortalama 2.7 puan. Siyah Beyazlı ekip ilk on haftada 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgi ile 20 puan kazanmıştı. Beşiktaş’ın bu iki süreçteki puan farkı 7 oldu. Beşiktaş ligde son 12 maçta 11 galibiyet ve 1 yenilgi elde etti.
Fenerbahçe de ilk on haftada Beşiktaş gibi 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgi ile 20 puan kazandı. Sarı Lacivertli ekibin son on haftalık bilançosu 8 galibiyet ve 2 beraberlik oldu. Son on haftada 26 puan toplayan Fenerbahçe, bu süreçte kalesinde sadece 14 gol gördü. Toplama baktığımızda Fenerbahçe son 14 lig maçında 11 galibiyet ve 3 beraberlik elde etti.
Galatasaray ise ilk on haftada 6 galibiyet, 1 beraberlik alırken 3 maçtan mağlubiyetle ayrıldı. Bu bölümde 19 puan toplayan Sarı Kırmızılı ekip sonraki on haftada Fenerbahçe ile aynı performansı gösterdi, 8 galibiyet ve 2 beraberlikle 26 puan topladı. Galatasaray’ın son on haftalık dönemi aynı zamanda Prandelli’nin görevden ayrılmasının ardından Taffarel ve Hamza Hamzaoğlu’nnun görevde bulunduğu dönem...
Yukarıdaki verileri dikkatlice incelediğimizde, Türk futbolunun kilometre taşları konumundaki üç büyüklerin, form grafiklerindeki bu ivmenin, şampiyonluk unvanına mucizelerin ötesinde bir aksilik olmaması halinde, kesinlikle bir tanesinin ulaşacağını görebiliyoruz.
Bu hafta sonu oynana maçlarla birlikte 21. haftayı tamamlamış oluyoruz. Önümüzde daha 13 hafta gibi uzun sayılabilecek bir süre var. Bu dönem içinde kuşkusuz birbirinden enteresan sonuçlarla karşılaşacağız. Ancak görünen o ki, bu yıl yakın zamanda fazlaca rastlanmayan bir biçimde üç büyük takımımızın bu yarışı son haftaya dek sürdürmekte kararlılar. Yani, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, büyük takımlarımızdan biri ya da ikisinin yarışta geriye kalarak, maratonun havasını kaçırmayacak gibi görünüyorlar. Bu durum da, futbol dünyamızın yakın geçmişinde yaşanan olumsuzluklardan bir an evvel kurtulabilmesi için bir şans oluyor…
Hoşçakalın…