Kamuoyuna Duyurulur!

İşsizler ordusunun en kalabalık grubu biz; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunları hakkımızı aramaya devam ediyoruz.

Plansız eğitim modelleri ve mezunlara uygun istihdam alanlarının yaratılmaması nedeniyle sayısı 350 bini bulmuş İİBF mezunları, diplomalı işsizler ordusunun en kalabalık dilimini oluşturmaktadır. Mezun sayısının bu kadar fazla olması, özel sektörce sömürüye açık bir ortam yaratmış, İİBF’liler yapılan işe ve harcanan emeğe uygun olmayan ücretlere mahkûm bırakılmıştır. Memur olmayı arzu eden İİBF’lilerin önünde ise pek çok engel bulunmaktadır. Mezun sayısına orantılı kadronun tahsis edilmemiş olması, eğitimini aldığı alanlardaki kadrolar için diğer alakasız bölüm mezunlarıyla da yarıştırılmaları, yeni düzenlemelerle İİBF mezunlarının alanı kadrolara kota konması gibi daha pek çok neden İİBF’lilerin kamuda da haksızlığa uğramasına yol açmaktadır. İİBF mezunları bu olumsuzlukları aşmak adına 2012-2014 atama dönemi için sayılarının %10’una orantılı 35bin kadro talep etmektedirler. Önümüzdeki ilk atama dönemi olan Haziran ayı atamalarına denk gelen kadro talebi 15 bin olmaktadır.

KPSS 2012’ye giren aday sayısı 931 bin iken bu sınava katılan İİBF’li sayısı 350 bindir. Ancak Kasım atmalarında İİBF’ye ayrılan 722 kadro, yapılan haksızlığı gözler önüne sermektedir. Bilindiği üzere İİBF; hukuk, muhasebe, kamu maliyesi, iktisat ve idare gibi alanlarda eğitim veren bir fakültedir. En büyük isteklerinden biri eğitimi doğrultusundaki alanlarda istihdam edilmek olan İİBF’liler, ne yazık ki “Kamu Yararı” nı ve “Liyakat Esası” nı yok sayan uygulamalara maruz kalmaktadır. İİBF’lilerin eğitim aldığı alanları içeren ”Genel İdare Hizmetleri” (GİH) kadroları, daha sonra kendi alanı kadrolara geçmek için bu kadroları basamak olarak kullanan fakülte mezunlarına tahsis edilmektedir. Bu durum hem devlet işlerinin aksamasına hem de bu kadrolara atanma şansı olan pek çok İİBF’li gencin atanamamasına yola açmaktadır. Üstelik eğitim süresi gözetilmeksizin, İİBF’lilerin dört yıllık maddi/manevi emeği yok sayılarak önlisans mezunları da bu kadrolara yerleştirilmektedir.

Yeni düzenlemeler, sayısı 350bine ulaşmış İİBF’lilere iş imkânı sağlayacağı yerde eğitimini alıp çalışmayı hakettiği alanları da daraltmaktadır!
Bunun en yakın örneği “Vergi Müfettişliği” ve “Maliye Uzmanlığı” meslekleridir. Muhasebe, hukuk, iktisat gibi dersleri almış yüz binlerce İİBF mezunu dururken; atom fiziği, kuantum mekaniği, biyokimya, fizik, kimya gibi dersleri almış ve bu mesleklerle alakası olmayan mezunlara (tüm mühendislik dallarından, eğitim ve fen ve edebiyat fakültelerinin bazı bölümlerimden mezun olanlar) vergi müfettişi ve maliye uzmanı olma yolu açılmıştır. Üstelik bu gibi haksız uygulamaların da yolda olduğu duyumu gelmektedir.

Diğer yandan, incelendiğinde İİBF müfredatıyla uyuştuğu görülen “İş ve Meslek Danışmanlığı” kadroları, yine bu aldıkları eğitimle alakasız mezunlarca işgal edilmektedir. İş Güvenliği Uzmanlığı gibi İİBF’lilere uygun meslekler ise tam tersine İİBF’lilere açılmamıştır.

Elindeki tüm imkânsızlıklara rağmen İİBF’liler tek yürek halinde aylardır büyük bir kadro mücadelesi vermektedir. Kendi çabalarıyla kısıtlı sayıda TV programına katılan ve köşe yazılarına konu olan, haksızlığını duyurma yönünde videolar, şarkılar hazırlayan İİBF mezunları ne yazık ki yeterli destek ve farkındalığı yakalayamamıştır.

İİBF mezunları; 7 Nisan 2013’de Taksim Meydanı’nda gerçekleştirmiş olduğu basın açıklamasından sonra bu kez de 26 NİSAN 2013 SAAT:12.00’da ANKARA'da buluşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gerçekleştirilecek basın açıklamasında, İİBF’lilerin kadro talebi ve istihdam sorunları dile getirilecek. Bu haklı mücadelemizi duyurmak ve söz konusu farkındalığı yaratmak üzere siz basın mensuplarını göreve davet ediyoruz. Sayısı 350 bini bulmuş İİBF’li gencin geleceğini ilgilendiren bu konuyu duyurmamıza yardım edeceğinize inanıyor, saygılarımızı sunuyoruz.

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ (İİBF) MEZUNLARI

İletişim: https://www.facebook.com/groups/iibfkadromucadele/
Özgün Atalay: 0530 541 6885 Özkan Işık: 0554 794 6061

Duyuru Videosu: http://www.youtube.com/watch?v=LMwPk4NVwaE