Herkese sevgiler selamlar,

Türk Mutfağında yöresel yemekler denildiğinde sanırım ilk akla gelen yemeklerden biridir İçli köfte...

Arap mutfağına ait bir yemek olup aslında ''KIBBE'' denilmektedir.

Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Bitlis, Hatay, Şanlıurfa gibi ıllerimizde sıkça yapılmaktadır.

Yörelere göre malzemelerinde az da olsa farklılıklar olsa sa baş malzemesi bulgurdur. İsteğe bağlı olarak ister kızartma ister haşlama olarak pişirilir.

Bazı yöreler de dış katmanına da kıyma konulur ve şekli yuvarlak yada uzun olarakta hazırlanabilir.

Bugün benim size vereceğim tarif Mardin yöresine aittir.Tarifi bire bir hazırladığınızda kolayca içli köfteler sofranızda yerini alacaktır.

Herkese kolaylıklar diliyorum..

MALZEMELER:

DIŞ KISMI İÇİN:

2 su bardağı köftelik bulgur

2 su bardağı irmik

3 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı domates salçası

Tuz

Pul biber

İÇ HARCI:

500 gr dana kıyma

5 ad kuru soğan

125 gr tereyağ yada margarin

2 yemek kaşığı domates salçası

1/2 su bardağı irice doğranmış ceviz

7-8 dal ince kıyılmış maydanoz

Tuz

Karabiber

Pul biber

2 diş sarımsak

YAPILIŞI:

Öncelikle iç harcını hazırlıyarak soğuk olması için buzdolabına kaldırın.

İç harcının soğuk olması gerekmektedir çünkü köfteleri doldururken çatlama yapmaması için.

Kuru soğanları küçük doğrayın ve tereyağ ile kavurun.

Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.

İyice kavrulan soğan ve kıymaya diğer malzemeleri sırasıyla ekleyerek ateşten indirin ve bir kaseye alarak buzdolabına kaldırın.

Şimdi gelelim dış kısmına;bir kaseye bulguru alın ve kaynar suyu üzerine ekleyerek üzerini kapatın ve bulgurun suyu çekerek yumuşamasını sağlayın.

Bulgur yumuşamaya başlayınca irmiği ekleyerek güzelce yoğurun.

Eğer profesyonel bir mikseriniz varsa bu yoğurma işini mikserinizle rahalıkla yapabilirsiniz.

tamamen suyunu çeken bulgur ve irmiğe diğer malzemeleri ekleyin ve hamur olacak şekilde yoğurun.

Üzerini streç ile kapatın ki üzeri kabuk tutmasın.

Ceviz büyüklüğünde yuvaklaklar yapın ve içlerini parmağınızla oyarak huni şekli almasını sağlayın.

Ne kadar ince oyarsanız o kadar makbuldür.

İçlerine hazırladığınız kıymalı malzemeden doldurun ve ağız kısmını kapatarak yuvarlayın.

Bu arada elinizi ıslatarak pürüzsüz bir köfte yapabilirsiniz.

Hepsi hazırlandıktan sonra bol ve kızgın yağda tavayı sallayarak kızartın yada bol kaynayan su içerisine bırakarak haşlayabilirsiniz.

Haşlama köfteler için üzerine tereyağ, domates salçası az tuz ve az su ile kaynattığınız sos dökebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...