Şike ve rüşvet sarmalındaki FIFA’nın başkanlık koltuğuna 5. kez Sepp Blatter oturdu. Başkanlık mücadelesinde, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'in ikinci tur seçimleri öncesi çekildiği yarışı kazanan İsviçreli futbol adamının dört yıl daha dünya futbolunun direksiyonunda oturacak olması futbolun içindeki birçok insan gibi benim de fazlaca içime sinmiyor gerçekten. Nasıl sinsin ki, adamın başkanlığı sırasında olup bitenin haddi hesabı yok. Dilerseniz Blatter döneminde vuku bulan ve her biri kanıtlanmış olaylara bir göz atalım bakalım sizin içinize sinebilecek mi?

Traffic Brazil adlı şirket Copa America turnuvasının haklarını 6.6 milyon dolara satın aldı. Buna karşılık Güney Amerika Futbol Konfederasyonu Başkanı olan Nicolas Leoz’a iki kez rüşvet verdi. Aynı şirket, 2007’de Copa America’nın ev sahibi Venezuela federasyon başkanı Rafael Esquivel’e de 1.7 milyon dolar rüşvet ödedi.

Traffic şirketi, haklarını satın aldığı Kuzey ve Orta Amerika Futbol Konfederasyonu’nun (CONCACAF) başkanı Jack Warner ve genel sekreter Chuck Blazer’a yüz bin doların üzerinde rüşvet verdi.

Güney Amerika Futbol Konfederasyonu haklarını alan şirket, başkan Nicolas Leoz’un Paraguay ve İsviçre’deki hesaplarına 2 milyon dolar yatırdı.

Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin, 2013-22 arası Brezilya Kupası’nın yayın haklarını alan Traffic Brazil’den 986 bin dolar rüşvet alıp, adı açıklanmayan iki kişiyle paylaştı.

1996’da Brezilya Futbol Federasyonu, Nike ile 10 yıllık forma ve malzeme anlaşması yaptı. Brezilya Futbol Federasyonu’nun isteği üzerine Nike, bir İsviçre bankası hesabına Traffic Brazil şirketi için 40 milyon dolar yatırdı.

Jack Warner, 2010 Dünya Kupası ev sahipliği oylaması için 10 bin dolarlık zarflar halinde rüşveti, Güney Afrika’nın üst düzey yöneticisinden aldı. Chuck Blazer ise 10 milyon dolar rüşvet karşılığında Güney Afrika tarafından ayarlandı.

Kosta Rika Federasyonu Başkanı Eduardo Li, 2009’da ülkesinin 2018 Dünya Kupası Elemeleri’nin hakları için 3 milyon dolar rüşvet istedi. Hakları elinde bulunduran Traffic ABD, 1.3 milyon dolar rüşvet isteyen Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha’nın isteklerini yerine getirdi.

Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Mohamed bin Hammam’ın FIFA Başkanlığı’na adaylığıyla rüşvet trafiği başladı. Jack Warner’ın organizasyonuyla, FIFA yöneticilerine kırkar bin dolar rüşvet ödendi.

Kayman Adaları Futbol Federasyonu Başkanı Jeffrey Webb, Dünya Kupası Elemeleri hakları için Traffic ABD’den 3 milyon dolar rüşvet aldı. Bu paranın bir kısmı Webb’in evinin havuzunu yapan şirketin ABD’deki hesaplarına aktarıldı.

Kuzey ve Orta Amerika Konfederasyonu Genel Sekreteri Enrique Sanz, ABD şirketi Traffic’ten 2013 Gold Cup, 2013-15 Şampiyonlar Ligi’nin hakları için 1.1 milyon dolar, 2015, 2017, 2019, Gold Cup ve altı sezonluk Şampiyonlar Ligi’nin hakları için 2 milyon dolar rüşvet aldı.

Yukarıda aktarmaya çalıştığım rüşvet olaylarının tümü Blatter yönetimindeki FIFA’da aksi kanıtlanamamış olaylardır. Blatter bu olaylarla ilgili zaman zaman, “Her ortam ve toplumda bu gibi olaylar yaşanabilir. Bu olayların hiçbirinden bizim haberimiz yok” diyerek kendisini korumaya çalışmıştır. Ancak, FIFA’nın çeşitli yetkili ve kurullarının adının karıştığı birçok olay, Blatter’in inanılırlığını ve güvenilirliğini zedelemiştir.

Bizim dememizle Blatter bırakıp gidecek değil tabi ki; Ancak bizimkisi birçok futbolsever insanın bildiği gerçekleri bir kez daha gözler önüne sermek…